Košarka
SPORTOVI
Košarka
Neće biti lako

Što čeka Hrvatsku u srcu Transilvanije? U jednom se ne smije pogriješiti

Ubrzo nakon što je Stojko Vranković izabran za novog predsjednika HKS-a, Hrvatska je doznala protivnike u skupini na Eurobasketu 2017.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će uvodnu fazu Eurobasketa 2017 u srcu Transilvanije. Točnije u trećem po redu najvećem gradu Rumunjske Cluju, koji je još poznat i kao rodno mjesto hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina. Skupinu će dodatno začiniti i rumunjsko-mađarski okršaj zbog zategnutih odnosa u prošlosti ovih dviju zemalja, ali i pošto Mađari u Transilvaniji čine većinu uz samu granicu. Zanimljivo da je Rumunjska kod odabira protivnika izabrala baš Mađarsku.

Osim već spomenutih reprezentacija, Hrvatska je izvukla i neke stare poznanike poput Španjolske i Češke. Susret s europskim prvacima bit će ujedno i derbi skupine, gledajući renome izvučenih reprezentacija. Ali nemojmo zaboraviti gorak poraz od Češke na posljednjem Eurobasketu. Kako god okrenemo, hrvatski košarkaši dobro su prošli u ždrijebu i dobili lagan raspored.

Španjolska će željeti ''osvetu''

Španjolska tradicionalno izvlači ono najbolje iz Hrvatske. No, ovaj put oni su ti koji bi mogli željeti ''osvetu''. Za očekivati je da će Španjolska doći u jakom sastavu, a umjesto Paua Gasola mogli bi gledati njegovog brata Marca, koji je propustio posljednja dva reprezentativna ljeta. Iako Pau nije rekao zadnju riječ, kao ni Juan Carlos Navarro, ali tek treba vidjeti koliko će ih poslužiti zdravlje. Onaj koji se sigurno oprostio je Jose Calderon.

Cluj će biti domaćin i reprezentaciji Crne Gore pa će biti zanimljivo vidjeti hoće li se u dresu Španjolske pojaviti rođeni Podgoričanin Nikola Mirotić, koji je igrao na zadnja dva velika natjecanja za Furiju. Ne bude li njega, nema problema, Scariolo u rezervi ima još jednu naturaliziranu ''četvorku'' Sergea Ibaku. Ipak, Mirotić bi mogao biti jedna od priča skupine.

Povratak Crnogoraca

Naši susjedi Crnogorci vraćaju se na veliku scenu nakon 2013. i Eurobasketa u Sloveniji. U kvalifikacijama su odradili dobar posao i prošli dalje kao drugi iz grupe. Poraz u zadnjem kolu od Gruzije nije narušio odličnu atmosferu koju je stvorio legendarni Bogdan Tanjević, čija bi reprezentacija lako mogla biti ugodno iznenađenje Eurobasketa. To je ozbiljna momčad koja itekako ima kvalitetu, a motiva joj ne nedostaje.

Zvijezda Orlanda Nikola Vučević i kapetan Bojan Dubljević najveća su crnogorska snaga. Nemojmo zaboraviti ni Nikolu Pekovića, s kojim Crna Gora dodatno dobiva na širini pod košem. Tanki su na bekovskim pozicijama, no tu rupu će probati popuniti naturaliziranim Amerikancem, a kao gotovo sigurna opcija slovi iskusni euroligaški playmaker Tyrese Rice.

Česima ostali dužni

U borbi za jednu od prve dvije pozicije koje bi mogle odrediti daljnji tijek natjecanja, s obzirom na jačinu skupine D s kojom se križa Hrvatska, trebala bi biti i Češka. Barem će biti takve njihove ambicije. Naime, hrvatska skupina križa se s grupom u kojoj za prva dva mjesta najviše konkuriraju domaćin Turska i Srbija. A imati takvog protivnika u osmini finala bio bi vrlo težak put.

Zato će osim Crne Gore, biti vrlo važno pobijediti i Češku, koja je Hrvatskoj nanijela jedan od najtežih i najbolnijih poraza na europskoj smotri. Stvar je u tome da oni bolji od toga ne mogu biti, dok je naša vrsta ovo ljeto pokazala kako se može pohrvati i s boljima. Česi će se ponovno oslanjati na sjajni trojac Satoransky- Schilb – Vesely, dok će ostali biti popratni orkestar.

Ne smije se pogriješiti s izbornikom

Hrvatskoj je za početak najvažnije da pogodi s izbornikom, odnosno izabere čovjeka koji bi trebao biti na raspolaganju cijeli olimpijski ciklus. U zadnje vrijeme oko toga se vodilo dosta polemika. Kandidat je i Aco Petrović koji je napravio dobar posao u Riju, ali s njim nisu oduševljeni svi ljudi iz Stručnog savjeta, a oni odlučuju. Najveći Petrovićev problem je što se u karijeri nikad nije dokazao na duge staze, a nerijetko je odlazio s klupe zbog ''razmimoilaženja''.

Neki igrači već su javno dali podršku Aci, no Stojko Vranković nedavno je otkrio da se špekulira o novom-starom kandidatu Talijanu Andrei Trinchieriju. Obostrani interes postoji, ali pitanje je financijske prirode i dostupnosti bivšeg izbornika Grčke. Ima i onih koji su protiv stranca, iako Trinchieri ima hrvatske korijene i tečno govori hrvatski jezik. Odluka je na Stručnom savjetu čiji predsjednik je Dino Rađa. Na njemu i ostalima je da odaberu izbornika koji nakon rujna iduće godine neće biti bivši.

Okosnica momčadi isprofilirala se u Riju, a ostala mjesta trebali bi popuniti oni koji dugoročno imaju mjesto u reprezentaciji i koji mogu odmah pomoći. Tu mora biti mjesta za igrače poput Dragana Bendera, još jednog bisera kojeg ne možemo olako zanemariti, ali i perspektivnog Žižića. No, želimo li onda i stranca? Nije tajna da je Hrvatska prenatrpana na visokim pozicijama, a odlični Justin Hamilton dodatno bi zaoštrio konkurenciju pod košem. A tu su još Šarić, Planinić, Tomić, Bilan, Arapović...

Valja i napomenuti da će nakon Eurobasketa 2017. nastupiti novi sistem natjecanja. I za Svjetsko prvenstvo 2019. i Eurobasket 2021. Svi osim domaćina igrat će kvalifikacije, a utakmice će se igrati u rujnu, studenom i veljači. Znači bez NBA igrača i zbog toga je nužan sustav s izbornikom na duži period, koji će imati uvid u stvari. Hrvatska ima talentiranu generaciju, ali dosad nije imala dugoročnu viziju reprezentacije. S novom garniturom morala bi zaživjeti i ta strategija.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider