Košarka
SPORTOVI
Košarka
''Jurkić'' eksperiment

Totalno drukčiji od drugih: ''Balkan Towersi'' kontra revolucije

Posljednjih godina NBA je zahvatila manija igranja sa samo jednim visokim igračem ili čak bez klasičnog centra poput Warriorsa, no nisu svi prihvatili taj trend.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči nove sezone Warriorsova ''petorka smrti'' označena je kao ona koja bi trebala terorizirati NBA kao nitko do sada, jer Kerrova udarna postava doživjela je nadogradnju dolaskom Kevina Duranta, koji se priključio već uigranima Curryju, Thompsonu, Iguodali i Greenu. Međutim, oni zasad nikoga nisu impresionirali. Štoviše, pokazalo se da bi mogli imati više problema nego lani.

Warriorsi su svojom dominacijom u zadnje dvije godine najviše utjecali na trend igranja s četiri niska ili takozvanom ''small ball'' petorkom u kojoj se kroz tranziciju i ubojite šutere lomi protivnika. Bez obzira što im to nije donijelo naslov unatoč povijesnoj sezoni, većina momčadi krenula je u tom smjeru. Neki s malim preinakama poput Cavsa, kojima je bio cilj okružiti Jamesa sa što više dobrih šutera i onda nezaustavljivom akcijom preko njega s pozicije visokog posta kažnjavati svako udvajanje. A vidjeli smo što im je to donijelo.

''Jurkić postava''

Ipak, nisu se svi odlučili za takav sistem igre. Dobro nam je poznat sustav s dva visoka igrača koji već godinama gaje Spursi, ali ove sezone još jedna momčad plijeni pozornost svojom nadarenom centarskom linijom. Nije jedina, ali svakako rijetko talentirana i raznovrsna. Naime, Nuggetsi se ističu jednom od najzanimljivijih visokih linija u novije doba. Modernim ''Twin Towersima''.

U vrijeme dok su visoki igrači izgubili na značaju, iako se polako vraćaju, Denver najveće nade polaže u dvojac Nurkić-Jokić. ''Balkan Towersi'' trebali bi povesti momčad Mikea Malonea u nekom drugom smjeru. Onom koji je za mnoge gotovo nezamisliv u teoriji, a kamoli u praksi. A upravo to će ove sezone pokušati poći za rukom internacionalnim Nuggetsima.

Denver na svojem rosteru u novoj sezoni ima čak šest stranaca, samo Utah ima više u ligi, a Nurkić i Jokić iliti od ove sezone poznatiji i kao ''Jurkić postava'' mogli bi mnogima raditi probleme. Oboje imaju dobru napadačku igru i puno bolji ''spacing'' (održavanje razmaka na terenu) od ostalih visokih igrača u ekipi. Još uvijek to nije ništa spektakularno, ima tu grešaka, ali s obzirom na godine i manjak iskustva, trebali bi biti samo bolji.

Prednosti i nedostaci

Denver će možda morati usporiti igru kako bi izvukao ono najbolje iz svojeg centarskog dvojica. No, treneru Maloneu itekako se dopadaju. Obojica imaju dovoljno visok košarkaški IQ da imaju ravnotežu u napadu, dok Nuggetsi preko njih mogu napadati na visokom i niskom postu, pa čak i u nekim drugim akcijama u kojima je potrebno više kretnji bez lopte. Jokić pritom može šutom širiti reket.

Međutim, obrambeno su prošle sezone imali problema dok su bili zajedno u igri. Najviše poteškoća imali su u zatvaranju pokretljivijih visokih linija i igrača koje se ne može ostaviti same na trici. I treba vidjeti može li Jokić braniti različite profile ''četvorki''. To je nešto čime će se Denver morati pozabaviti želi li biti efikasniji u obrani, a mnogi su vjerovanja kako bi bolje izgledali da samo jedan od njih dvojice bude na parketu.

''Jurkić'' eksperiment za očekivati je još neko vrijeme. Nuggetsima se nigdje ne žuri, a Jokić i Nurkić su znali imati bljeskove i u obrambenim zadaćama. Pogotovo se Nurkić znao dobro postavljati bez lopte i štititi reket, dok Jokić još ima vremena ojačati svoj obrambeni potencijal. Dobro za njih je što Malone ima jasan stav i odlučio se toga držati.

Eksperiment kojem vrijedi dati priliku

U ovom trenutku najgore bi bilo raditi promjene ili donositi procjene na osnovu dvije ili tri utakmice. Treba ih pustiti da igraju i razvijaju se u smjeru koji je zacrtan. Potencijal postoji na obje strane terena, a na treneru je da iz njih izvuče pravu korist za momčad. Nemojmo zaboraviti da Nurkić ima samo 22 godine, a Jokić tek 21. Nurkić je pritom konačno zdrav dočekao sezonu. I oboje su već imali briljantnih večeri.

U eri gdje je većina opsjednuta niskim petorkama, pohvalno je vidjeti momčadi poput Nuggetsa koja se drži svoje vizije unatoč tome što je na otvaranju protiv New Orleansa dobro izgledala i s niskom petorkom. Za određene stvari potrebno je vremena, puno je važnije da se izvuče maksimum iz svojih igrača.

Maloneova procjena da bi Nurkić i Jokić mogli biti Denverova budućnost bez obzira na trenutnu revoluciju, hrabar je potez. Zašto ne probati biti drugačiji ako za to postoji dobar razlog. A ''Jurkić postavi'' svakako vrijedi dati priliku.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider