Košarka
SPORTOVI
Košarka
Povijest će ga pamtiti

Najveći ''mali'' igrač na svijetu

Imati 175 centimetara i igrati u NBA-u na visokoj razini samo po sebi je uspjeh vrijedan divljenja. A kad se tome pridoda kontinuitet na All-Star nivou, onda govorimo o stvarno jedinstvenom igraču.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Većina poznavatelja NBA-a dobro se sjeća čuvenog Muggsyja Boguesa, najnižeg igrača koji je ikad zaigrao u ligi. Ujedno je igrao i s jednim od dva najviša igrača u povijesti, Manuteom Bolom. Tijekom sezone 1988-87 zajedno su dijelili svlačionicu Washington Bulletsa, a ostali su upamćeni kao suigrači između kojih je bila razlika od čak 71 centimetar.

Muggsy Bogues srušio predrasude

Bogues je uspješno odradio 14 sezona u NBA-u i pritom je imao nekoliko respektabilnih sezona za vrijeme igranja u Hornetsima. No, u svojoj karijeri nerijetko se znao susretati s kritikama. Čak su i pojedini komentatori s podsmijehom gledali na njegovo bavljenje košarkom. Otvoreno su kritizirali Wake Forest što se uopće odlučio za Boguesa. Sa svime time u jednom momentu bilo se teško nositi, ali Muggsyev talent bio je neporeciv.

Sa svojih 160 centimetara naučio je da nikad, ali nikad ne smije odustati i da će kad tad doći njegovih pet minuta. A to se dogodilo protiv North Caroline u utakmici koja je prenošena na nacionalnoj televiziji. Bogues je tada zasjao s 20 koševa i deset asistencija i na tome nastavio graditi svoju reputaciju. Kasnije je draftiran kao 12. izbor prve runde ''drafta'', srušivši predrasude da igrači njegove visine nemaju što tražiti u NBA-u.

Isaiah Thomas za povijest

Još jedan dokaz tome danas je čudesni playmaker Boston Celticsa Isaiah Thomas. Doduše, 15 centimetara viši od Boguesa, ali tek jedan od 25 igrača koji su te visine ili niži uopće zaigrali na vrhunskoj razini. Većina njih nije uspjela zaokružiti svoju karijeru kako je željela, ali Thomas definitivno hoće. On je već sada uz Calvina Murphyja, najnižeg igrača izabranog u ''Hall of Fame'', jedini igrač sa 175 centimetara koji je ikad zaigrao na All-Star utakmici. I najniži igrač u povijesti koji je upisao ''triple-double''.

Međutim, ni Thomasu nisu uvijek cvale ruže. Njegov put do NBA pozornice bio je jednako zakrčen preprekama kao i ostalim niskim igračima. Na ''draftu'' 2011. izabran je tek u drugoj rundi kao 60. izbor od strane Sacramento Kingsa. I brzo je shvatio da će sve morati postići isključivo svojim radom, da može napredovati samo vjerom u sebe. A ni to nije bila garancija za uspjeh.

U narednim sezonama Thomas se profilirao kao izvrstan ''scorer'', ali prvenstveno kao opcija s klupe i šesti igrač svojih momčadi. Pogotovo u Phoenixu, koji se nakrcao playmakerima i gdje je postalo očito da će teško doći do mjesta u petorci. A njegova želja oduvijek je bila postati startni play. Biti netko tko će vući svoju momčad i pokazati kako visina nije važna ako imaš petlju. Ako vjeruješ da si bolji od prosjeka.

Tu priliku dočekao je nakon ''tradea'' u Boston 2015. godine. Vjerojatno ni sam Danny Ainge nije mogao slutiti kamo će to odvesti. Od 113 utakmica za Celticse, startao je u njih 110 i vrlo često isporučuje preko 20 koševa po večeri. Ali to nije nešto što nismo znali da može. Ono u čemu je iznenadio su kontinuitet i liderstvo. Dočekao je momčad koja ga želi i prihvaća takvog kakav jest, a on joj je uzvratio na izvanredan način.

Celticsi su ono što je oduvijek tražio

Nedavno je srušio rekord Larryja Birda kao ''Kelt'' s najviše poena u jednoj četvrtini – 29. Na kraju je utakmicu završio s rekordom karijere od 52 koša i čak devet trica. I nakon utakmice ostao je s dvije noge na zemlji, tvrdeći kako je ekipa na prvom mjestu i kako je on želi voditi do naslova. To možda zvuči nerealno, ali za neke je donedavno bilo nerealno da postane i All Star igrač.

Ono što je Thomas oduvijek želio je da ga se cijeni i da mu se dopusti voditi, a ne da ga se gleda kroz prizmu visine i fizičkih nedostataka. Ili kroz percepciju drugih. I napokon je uspio. Njegov san je postao stvarnost zahvaljujući Aingeu i Bradu Stevensu, ali i suigračima koji su to prepoznali i dopustili mu da ih vodi.

Samo je nekolicina igrača njegove visine ostavila trag u NBA-u, a većina od njih bili su specijalisti promjene tempa poput Spuda Webba i Earla Boykinsa. Jedini igrač koji je ostavio značajniji trag je već spomenuti Murphy, u vrijeme dok još nije postojala ni trica. Thomas je lani imao najbolju sezonu karijere, ali to je ništa naspram ove. Ove sezone uživa u povijesnim partijama koje će zauvijek ostati zapisane kao najveće ikada za igrača njegove veličine.

Celticsi su ono što je Thomas oduvijek tražio, momčad koja ja zasnovana na uzajamnom povjerenju i radnim navikama da svaki igrač iz sezone u sezonu bude za nijansu bolji. Pogledajte samo napredak Averyja Bradleyja ili Jaea Crowdera. A Thomasu je upravo to bilo potrebno. Momci spremni da uskoče u njegov vagon i prate ga koliko god ih daleko mogao odvesti. On je danas najveći ''mali'' igrač na svijetu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider