Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kladionice tipuju na Nijemce

Većina kaže Bayern, ali nije kome je rečeno nego kome je suđeno!

Hoće li Bayern osvojiti svoj peti naslov prvaka ili će Chelsea po prvi put postati prvak Europe? Pitanje je to svih pitanja uoči večerašnjeg finala Lige prvaka u Münchenu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Pogledate li tečajeve kladionica, jasno je da je Bayern favorit (1.90 - 3.80 - 4.80). Ako bismo baš morali prognozirati, i mi bismo kao i „bookmakeri“ rekli Bayern, ali ipak s velikom zadrškom.

Bavarci su domaćini, igraju na svojoj Allianz Areni na kojoj su u posljednjih 14 utakmica u svim natjecanjima pobijedili čak 13 puta, vjerojatno imaju nešto kvalitetniju momčad, ove sezone su sigurno pružali bolje igre u Ligi prvaka i na kraju krajeva Bayern je daleko veći klub, s većom tradicijom i iskustvom igranja u najelitnijem klupskom natjecanju. Međutim, svi ovi argumenti ne moraju apsolutno ništa značiti u finalu gdje se igra na jednu utakmicu.

Da je nogomet nepredvidljiva igra, pokazale su i utakmice u polufinalu, gdje su obje momčadi izbacile velike favorite, s time što je Bayern realno nadigrao Real Madrid, dok je Chelsea prošao Barcelonu tako da njegovim igračima vjerojatno još uvijek nije jasno kako su to učinili. Ne kažemo da nisu zaslužili, ali kad vam protivnik stvorio tucet stopostotnih šansi i zabije samo dva gola, a vi iz tek nekoliko udarca na vrata poentirate tri puta, onda je jasno da ste imali jako puno sreće.

Chelsea je imao dosta sreće i protiv Napolija i Benfice, no sreća je sastavni dio nogometne igre, i to njen jako važan element. U nogometu nije rijedak slučaj da kad nekog „karta“ krene da ga ide sve do kraja. Upravo u ovom detalju sublimiran je sav naš oprez prema tezi da je Bayern popriličan favorit, kako tečajevi kladionica sugeriraju. Neki će reći da je sve to pitanje karme. Londonci su na tragičan način izgubili finale protiv Manchester Uniteda 2008. Sezonu kasnije u polufinalu su ispali od Barcelone. Bila je to neviđena sudačka krađa. Možda je sada vrijeme da im se sve vrati. Možda je negdje zapisano da to mora biti baš kao u filmskom scenariju, i to tipičnom „hollywoodskom blockbusteru“.

Tko je mogao pretpostaviti da će Chelsea, nakon otkaza André Villas-Boasu i dolaska na njegovu klupu Roberta Di Mattea, stići do finala Lige prvaka i da će osvojiti FA kup? Realno, malo tko. Oni koji vjeruju u sudbinu vjerojatno će nešto staviti na Chelsea. I ne moraju se uzdati samo u sreću. Uostalom, Chelsea je značajno slabiji od Barce pa ju je izbacio, a zašto onda ne bi pobijedio Bayern koji je, realno, tek nešto kvalitetniji?

Možda je najpametnije odigrati „over“. Koeficijent se kreće oko 1.85. Bayern je u zadnjem redu značajno oslabljen. Zbog suspenzija nedostaju mu Holger Badstuber i David Alaba. Breno i Van Buyten su ozlijeđeni, pa će u vatru morati Timoščuk i Diego Contento. Yupp Heynckes ne može računati niti na defanzivnog veznog Luiza Gustava. S druge strane, Chelseaju će u obrani nedostajati John Terry i Branislav Ivanović. U finalu zbog suspenzija neće igrati niti Ramires i Raul Meireles.

Dakle, objema momčadima neće igrati ključni obrambeni igrači. Logično je zaključiti da će obrane stoga biti poroznije i da će napadači lakše dolaziti u šanse, a obje momčadi imaju paklene špice. Didier Drogba i Mario Gomez mogli bi iskoristiti situaciju i zabiti pokoji gol. Nijemci će vjerojatno krenuti ofenzivno od prve minute. Ne vjerujem da ću kalkulirati. Zbog mentaliteta i profila igrača u veznom redi i napadu, teško da mogu igrati drugačije. Franck Ribery i Arjen Robben sjajno su ove sezone igrali u Ligi prvaka. Ne treba zanemariti i da je ključni igrač Bayerna Bastian Schweinsteiger potpuno „fit“ nakon problema s ozljedom. Chelsea će svoju šansu vjerojatno čekati iz kontre, a znamo da je ubitačna. Iako je značaj utakmice velik, ipak mislimo da bi moglo biti golova. No, nikad se ne zna, jer budu li Petr Čech i Manuel Neuer imali svoj dan...

I na kraju kažimo da je ovo tek četvrti put u povijesti Kupa prvaka/Lige da jedna momčad finalnu utakmicu igra na svojem stadionu. Real Madrid je 1957. pobijedio Fiorentinu 2:0, Inter 1965. Benficu (1:0), dok je Roma 1984. izgubila od Liverpoola nakon jedanaesterca. Kakve će sreće biti Bayern? Hoće li biti po onoj narodnoj: nije kome je rečeno nego kome je suđeno?

Vjerojatni sastavi:

Bayern: Neuer- Lahm, Timoščuk, Boateng, Contento - Schweinsteiger, Kroos - Robben, Muller, Ribery – Gomez

Chelsea: Cech - Bosingwa, Cahill, David Luiz, Cole - Mikel, Essien - Kalou, Lampard, Mata – Drogba

Glavni sudac: Pedro Garcia Proenca‎ (ŠPA)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider