Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
pa kako je to moguće!?

Kaos u nordijskoj reprezentaciji Hrvatske: Glavni akteri još jednom šokirali! Ne zna se ništa!

Ono što se ovih dana događa u Pjongčangu na Zimskim olimpijskim igrama s nordijskom reprezentacijom Hrvatske odličan je materijal za tragi-komediju.

Nordijska reprezentacija Hrvatske (Screenshot)

"Došlo je do krive interpretacije mojih rečenica od strane glavnog trenera skijaškog trčanja i klasičnog nesporazuma, a sve je dosad jako napuhano od strane medija", kazao je hrvatski skijaš-trkač Krešimir Crnković koji će ipak nastupiti na subotnjoj utrci na 50 kilometara na ZOI u Pjongčangu.

U medijima se pojavila informacija da se izbornik hrvatske nordijske reprezentacije Zoran Skender vratio u Hrvatsku, te da je sa sobom ponio i servisnu garnituru pa je Krešimir Crnković onemogućen pripremiti skije za predstojeću trku. Crnković tvrdi da je došlo do nesporazuma te da ipak namjerava nastupiti na maratonskoj utrci i to sa posuđenim skijama za klasični stil i novim serviserom.

"Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatski skijaški savez nisu u potpunosti bili upoznati s mojim problemima i planovima glede te utrke na 50 kilometara, ali smo tijekom današnjeg dana sve razjasnili te ćemo probati riješiti pitanje skija i servisera za mazanje skija. Prijava je do petak popodne, imamo cijeli dan za pripremu i nadam se da će se suituacija pozitivno riješiti", kazao je Crnković, koji je izvorno biatlonac, no u Pjongčangu je nastupio u skijaškom trčanju.

Šef Misije Hrvatskog olimpijskog odbora u Pjongčangu Damir Šegota kazao je kako su bili neugodno iznenađeni medijskim napisima, a pogotovu onima u kojima se navodi da je izbornik hrvatske nordijske reprezentacije Zoran Skender svojevoljno napustio Južnu Koreju s opremom.

"Mi u Misiji smo bili neugodno iznenađeni medijskim napisima da je hrvatski trener napustio ZOI bez dopuštenja jer to apsolutno nije točno.Prvo treba naglasiti da je team laeder ili izbornik u svakom sportu na ovim Igrama odgovoran za nastupe svakog od svojih sportaša, a Misija HOO-a je obvezna osigurati logističku potporu za njihov nastup, kako u pripremi, tako i dolasku i odlasku sportaša.

Ja sam prije nekoliko dana dobio upit od glavnog trenera nordijske reprezentacije Skendera o ranijem odlasku s Igara s obzirom da su, prema njegovim riječima, hrvatski nordijci okončali svoj nastup. Prvotni plan je bio nastupiti i u ekipnom sprintu, a bilo je predviđeno i da Crnković ide na 50 kilometara. No, ekipni muški i ženski sprint je otkazan zbog ozljeda ili drugih razloga, a prema izjavi Skendera, nije bio predviđen ni nastup Crnkovića, te sam Skenderu omogućio rani odlazak kući jer nije bilo razloga da ostane", kazao je Šegota, objasnivši da se očito radi o nedostatku komunikacije.

"Vjerojatno je problem nastao u tom jer je Crnković razmišljao hoće li nastupiti, a Skender je zaključio da ipak neće. Očigledno postoji manjak komunikacije unutar tog sporta ili unutar Saveza koja je kulminirala ovako neželjenom situacijom".

Šegota je Crnkoviću zajamčio svu potrebnu pomoć kako bi nastupio na 50 kilometara.

"Ja sam Crnkoviću, s obzirom da još postoji rok za prijavu na utrku na 50 kilometara, ponudio pomoć, pronašli smo servisera koji će mu raditi skije, ali je veći problem što on nema skije za trčanje klasičnim načinom. Pokušavamo riješiti situaciju i tijekom današnjeg dana ćemo ili kupiti ili posuditi skije, pa će Crnković moći nastupiti", zaključio je Šegota.

Crnković je u utrci na 15 kilometara slobodnim načinom zauzeo vrlo dobro 47. mjesto, dok je u skiatlonu bio 53.

Priopćenje za javnost trenera nordijske reprezentacije Skendera:

"Vezano uz navode koji su tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana izašli na portalima smatram potrebnim iznijeti stvarno stanje situacije. Naime, tereti me se da sam sa sobom sa ZOI u Pjongčangu „odnio svu opremu potrebnu za servisiranje, odnosno pripremu skija za utrku“, čime je „Crnković ostao 'gol i bos', bez osnovnih uvjeta“ i kako se kasnije navodi to je ujedno i razlog Crnkovićevog odustajanja od utrke na 50 km klasičnom tehnikom koja se treba održati u subotu 24. veljače (navodi citirani iz članka objavljenog u „24 sata“).

Dolaskom na Zimske olimpijske igre svima je bio dostupan sav potreban servis za pripremu skija. Obzirom da je team lider osoba koja donosi odluke vezane uz team i sva tekuća događanja, problematiku i informiranje, već idući dan po dolasku na ZOI postavljam upit Loreni Malec (našem team lideru) kada ćemo održati sastanak ekipe da se dogovore sve radnje vezane uz treninge i nastupe sportaša.

Konkretan odgovor nije dobiven i do zatraženog sastanka nije došlo. Na samom Olimpijskom stadionu bile su predviđene dvije kabine za smještaj trkača skijaškog trčanja i na moj prijedlog da jednu kabinu koristimo za pripremu skija, a drugu skijaša također od strane team lidera dobivam odgovor da će se oni smjestiti u drugoj kabini u kojoj su se kasnije pripremali svi natjecatelji. Drugi je objekt tako bio namijenjen za pripremu skija i svi smo ga koristili po potrebi. Neposredno pred prva natjecanja s moje je strane ponuđeno da kao trener nordijske reprezentacije pripremim svim natjecateljima skije za natjecanja.

No, direktor reprezentacije, Zlatko Malec, već je prethodno osigurao da se skije za nastupe Vedrane Malec i Krešimira Crnkovića pripremaju od strane Slovenskog ski tima, što mi je potvrdio i pomoćni trener Slo tima. Poštivao sam takvu odluku u cilju postizanja što boljih rezultata na ZOI.
Četiri dana prije planiranog team sprinta djevojaka, Vedrane i Gabrijele, ponovno postavljam upit team lideru hoće li djevojke nastupiti obzirom da je bilo poznato da je Vedrana Malec imala zdravstvenih problema.

Odgovoreno je da se to još ne zna. Kada sam direktno pokušao kontaktirati Vedranu Malec nije bila dostupna. Konačni odgovor dobio sam u ponedjeljak (dva dana nakon prvotnog upita) kada mi je rečeno da se Vedrana još nije oporavila od bolesti te da ne može nastupati na utrci.

Obzirom da je otkazan team sprint djevojaka, u dogovorima s vođom misije HOO-a, a prema utvrđenom planu još prije samog odlaska na ZOI donijeta je odluka o povratku takmičara koji su završili s nastupom i mene samog (obiteljska situacija). Tri dana trajale su pripreme za povratak i u tom periodu ponovno sam pitao team lidera da li im je što potrebno od servisa. Dobio sam odgovor da nije potrebno. Obzirom da sam odgovoran za servisni materijal i znajući da su Crnković i Malec i do tada koristili usluge servisa Slo nordijske reprezentacije te zbog dobivenog odgovora da im navedeno nije potrebno, nisam smatrao da činim pogrešku što na put krećem s tim materijalom.

Prvo iznenađenje nastupilo je kada je Vedrana Malec u izravnom prijenosu natjecanja team sprinta na HRT-u kao sukomentator izjavila da razlog odustajanja od team sprinta zapravo leži u sljedećem (citiram):

„Zbog manjka komunikacije unutar naše reprezentacije, odnosno s glavnim trenerom, sa svojim trenerom sam odlučila da je za mene bolje ne riskirati ovo“, dok je nama prezentirano da je ona bolesna, što je potvrđeno u razgovoru i od strane njezinog slovenskog trenera koji navodi da je ona pod antibioticima (nedjelja, 3 dana prije utrke).

Sljedeće iznenađenje dočekalo me na samom povratku u Hrvatsku u vidu prozivanja po novinama i portalima „Hrvatski skijaški timovi“ te „24 sata“ gdje se lažno tvrdilo i gdje su se predstavljale iskrivljene činjenice da sam otišao kako bi onemogućio Crnkovićev nastup.

Zbog toga još jednom napominjem da je plan povratka bio dogovoren i odobren od stane direktora reprezentacije, šefa misije HOO-a u Pjongčangu i da to nikako nije bila moja ishitrena odluka.

Također, objava je bila plasirana točno u vrijeme putovanja u Hrvatsku te do sada nisam imao priliku izreći stvarne činjenice. I tijekom boravka na ZOI, nakon nastupa Krešimira Crnkovića, u nekoliko sam navrata pohvalio njegove rezultate i zaista mislim da je izniman sportaš kojem želim puno uspjeha i nadalje.

Samim time nikako mi nije bila namjera planiranim odlaskom onemogućiti njegov nastup na natjecanju na 50 km. Duboko sam uvjeren i sada, kao što sam bio i tada dok sam bio na ZOI, da Krešimir ima dobru podršku u Pjongčangu i da ne postoje razlozi za njegovo odustajanje od nastupa.

Žao mi je što se pomno isceniranim lažima, koje su prije svega bile upućene da naštete meni, naštetilo i mnogim drugima, a stvorila se i ružna slika o cijelom skijaškom trčanju. Pitam se kome ovakve laži mogu biti od koristi?

S poštovanjem, Zoran Skender".

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider