Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a tek je počelo...

Doista posebno Svjetsko prvenstvo: Povijest Mundijala ne pamti ovakve brojke

Svjetsko prvenstvo je tek počelo, a od nekih brojki već ''boli glava'' u usporedbi s cijelim prošlim turnirima.

Galerija Cristiano Ronaldo zabija iz Penala (Foto: AFP) Mohamed Salah zabija gol iz penala (Foto: AFP) Mohamed Salah zabija gol (Foto: AFP) +2 Cristiano Ronaldo slavi pogodak (Foto: AFP)

S obzirom na trendove koji vladaju na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, ovaj bi se turnir mogao dugo pamtiti.

Teško je ne primijetiti da na ovom prvenstvu neobično mnogo pogodaka pada iz slobodnih udaraca, penala i autogolova. Točnije, 17 od 42 ili čak 40 posto dosad postignutih golova spadaju u neku od te tri kategorije.

Utakmicom Rusije i Egipta tek je počeo drugi krug, a ove brojke su već osigurale ovom prvenstvu mjesto u povijesti.

Počnimo od jedanaesteraca. U Rusiji je u samo 17 utakmica suđeno već 10 najstrožih kazni, od kojih je osam iskorišteno. Dosadašnji rekord drže prvenstva 1990., 1998. i 2002. na kojima je dosuđeno 18 penala.

Budući da je broj utakmica kroz povijest SP-a bio promjenjiv, relevantniji je podatak o prosječnom broju penala po utakmici. Rekord drži prvenstvo 1978. na kojem je bilo 0,37 penala po utakmici, dok je prosjek u Rusiji zasad gotovo dvostruko većih 0,57.

Strijelci su vrlo ubojiti i iz slobodnih udaraca. Već četiri gola su pala izravnim udarcima iz slobodnjaka, dok su na cijelom prošlom prvenstvu zabijena samo tri.

Još je samo jedan autogol potreban za izjednačavanje rekorda. U Rusiji smo dosad vidjeli pet autogolova, a rekord drži Francuska 1998. sa šest.

S obzirom da je turnir praktički tek počeo, realno je očekivati rušenje barem jednog rekorda do kraja prvenstva.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider