Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Potrebne su tri stvari

Ovo su prijedlozi kako zaustaviti Messija: Ima puno vrlina i jednu veliku manu!

Lionel Messi bit će najvjerojatnije najveća prijetnja hrvatskim vratima u derbiju skupine D Svjetskog prvenstva...

Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U drugom kolu skupine D sastaju se Hrvatska i Argentina. Nakon što je Hrvatska u prvom kolu pobijedila Nigeriju, a Argentina odigrala neriješeno s Islandom, prilično je izgledno da će u derbiju skupine pasti odluka o prvom mjestu u skupini. Hrvatskoj bi odgovarao i neriješen rezultat, dok Argentini baš i ne bi, iako i s remijem Gaučosi ostaju u izglednoj igri za prolaz dalje, ali više ne bi kontrolirali situaciju što se tiče prvog mjesta u skupini.

Hrvatska bi s bodom u derbiju i pobjedom u zadnjem kolu protiv Islanda imala sedam bodova, dok bi Argentina mogla imati najviše pet bodova i bila bi druga. To je vrlo važno pitanje jer se hrvatska i argentinska skupina u osmini finala križaju sa skupinom C u kojoj je Francuska, jedan od glavnih favorita turnira. Ako Francuska bude prva u svojoj skupini, a to je prilično izgledna solucija, ide na drugog u skupini D.

I Hrvatska i Argentine, pa naravno i Island, žele izbjeći okršaj s Francuskom već u drugom krugu. No, to može uspjeti samo jednoj od te tri reprezentacije, ako pretpostavimo da Nigerija teško može biti prva.

Kako zaustaviti Messija?

Logično je zaključiti da će ishod sudara s Argentinom najvjerojatnije ovisiti o tome hoće li hrvatska momčad uspjeti zaustaviti Lionela Messija. Procurile su informacije da argentinski izbornik sprema nekoliko izmjena u odnosu na utakmicu s Islandom, no to ništa ne mijenja na stvari, i dalje će se sve vrtjeti oko Messija, za mnoge najboljeg igrača na svijetu u posljednjih desetak godina.

Kako zaustaviti Messija? To je ključno pitanje o kojem u ovom trenutku najviše razmišlja hrvatski izbornik Zlatko Dalić, ali i čitava hrvatska momčad. Obično se lakonski kaže da je Messija ne moguće zaustaviti kada ima svoj dan. No, vrijeme pokazuje da takvi dani nisu baš rijetki kao kiša u Sahari, jer da je jesu, Barcelona i Argentina stalno bi pobjeđivali.

Ne treba ići previše daleko u prošlost, recept kako zaustaviti Messija pokazao je Island, koji je s favoriziranom Argentinom odigrao dosta izjednačenu utakmicu. Ogledni primjer može biti i nedavna utakmica Rome i Barcelone na Olimpicu u četvrtfinalu Lige prvaka ili neke utakmice argentinske reprezentacije u južnoameričkim kvalifikacijama, možda je najbolji primjera ona između Argentine i Perua u Buenos Airesu u pretposljednjem kolu kvalifikacija, kada je završilo bez golova i kada se Messi nije previše istakao. Peruanci su ga strpali u mali džep.

Kako je istakao i sam izbornik Dalić, Messija najbolje poznaje prije svega Ivan Rakitić, koji mu je suigrač u Barceloni, a potom i igrači Reala Luka Modrić i Mateo Kovačić, koji su protiv njega od hrvatskih igrača najčešće igrali.

''Svaka informacija bit će bitna'', kazao je Dalić i otkrio da će o tome porazgovarati sa svima koji mu mogu pomoći s nekim dobrim savjetom.

Da bi se Messija ukočilo najčešće su potrebne tri stvari - kompaktnost linija, igra bez i najsitnije pogreške zadnjeg reda i velika večer vratara. Messija je jako teško zaustaviti vezivanjem jednog čuvara, nekom igrom klasičnog „flastera“, to je najčešće uzaludan posao i zastarjeli pristup čuvanja velikih zvijezda. Iako se najviše voli ordinirati pod desnoj strani, Messi se kreće po cijelom terenu i frekventno mijenja mjesta sa suigračima, tako da „flaster“ nema smisla.

Dalićeva rješenja

Dalićev eksperiment s Domagojem Vidom na lijevom beku protiv Brazila zacijelo nećemo gledati protiv Argentine. To je bio samo pokušaj od kojeg se praktički odmah odustalo. Priča sa Vidom na lijevoj strani, gledajući stvar u kontekstu, nije sasvim promašena. Iako je istina da Messija ne može čuvati jedan igrač, te da je jasno da se može zaustaviti samo zonskim preuzimanje i momčadskom igrom, te da u tome mora sudjelovati praktički cijeli zadnji i vezni red, pa čak i napadači, kada se, primjerice, vrati po loptu duboku u svoje polje, a to se zna nerijetko dogoditi, neki će hrvatski igrač ipak češće od drugih dolaziti u duel s njim.

Svakako da će to biti hrvatski lijevi bek, a on će najvjerojatnije biti Ivan Strinić. Njemu bi trebao u svakom trenutku nesebično pomagati krilni igrač na istoj strani, a to će ovisno o trenucima utakmice biti Ante Rebić ili Ivan Perišić, koji znaju mijenjati strane i stoga bi obojica mogli ići frekventnije na Messija nego ostali.

Rakitić je već u nekoliko navrata rekao da ni on, a ni bilo tko drugi, nema recept za zaustavljanje Messija. Međutim, Rakitić ga najbolje poznaje i zacijelo zna što mu najviše ne odgovara. Tu baš svaka sitnica može pomoći i biti od koristi. O tome kako zaustaviti Messija zacijelo dosta zna i Mateo Kovačić kojem je Zinedine Zidane u nekoliko navrata povjeravao ulogu glavnog čuvara.

Kovačić ima i dobrih i loših iskustava s Messijem i po tom pitanju zacijelo ima puno toga za reći. Tko zna, možda se i Dalić posluži Zidaneovim receptom. To je sigurno jedna od opcija, ako ne od prve minute, onda možda tijekom utakmice kada dođe do prvih zamjena.

Ono što nam se čini vrlo bitnim istaći jest to da hrvatski vezni igrači, pa i napadači, moraju nesebično i marljivo pomagati obrani, ne samo kada je u pitanju Messi, nego i ostale argentinske zvijezde. Neobično je važno da vezni igrači isprate Messija ili možda Sergija Agüera do kraja u svakoj akciji. Kada se Messi vrati po loptu i krene prema naprijed, igrač koji ga napadne na sredini mora ga pratiti do kraja, ne smije ga pustiti da ode jedan na jedan s nekim od igrača u zadnjem redu.

Puno više posla za Subašića

Treba biti dosadan i uporan, i ne smije se odustajati, čak i ako proda tunel i čuvara baci na stražnjicu, taj ne smije očajavati, nego se mora što prije podići i pratiti ga u stopu i nadati se da će napraviti krivi korak. Nećemo otkriti toplu vodu ako kažemo da se Messiju mora dati što manje vremena za namještanje na lijevu nogu. Ako na njega u svakom trenutku idu dvojica igrača, ako si braniči pokrivaju međusobno leđa, veća je mogućnost da će ga prisiliti na neku sitnu pogrešku koja će dati vremena obrani za reakciju.

Hrvatski nogometaši moraju ići na Messija kao osice, moraju to raditi vrućeg srca, ali i hladne glave. Moraju dobro paziti kako startaju na njega. Javna je tajna da suci štite Messija više nego ostale igrače i stoga češće izvlače žute i crvene kartone. I na kraju, da bi se zaustavilo Messija, pa i čitavu argentinsku navalu, od krucijalne je važnosti da vratar ima svoj dan. Danijel Subašić vjerojatno će morati braniti više toga nego što uobičajeno brani. Možda neće morati baš raditi čuda kao islandski vratar Hannes Halldorsson, ali ne smije biti ni previše daleko od takvog izdanja.

Vrijeme pokazuje da ne treba očajavati niti kada se za Argentinu dosudi najstroža kazna. Messi ima mnogo vrlina, ali i jednu dosta veliku manu - prilično je loš izvođač jedanaesteraca. Prema statistici i postotku realizacije najgori je izvođač u povijesti španjolske lige.

Nitko nema hrabrosti to reći Messiju

Ni u Barceloni, a ni u argentinskoj reprezentaciji nitko nema hrabrosti reći mu da se okani istih i prepusti izvođenje sigurnijem izvođaču. Nekoć najveće zvijezde nisu bile predestinirane da moraju pucati jedanaesterce. Sjetimo se Johana Cruyffa, u svoje vrijeme bio je najbolji igrač na svijetu i najveća zvijezda, ali jedanaesterce u reprezentaciji pucao je Johan Neeskens. Zašto? Pa jednostavno zato što ih je bolje izvodio. Danas to tako ne funkcionira.

Od Messija zacijelo ima boljih izvođača i u Barceloni i u reprezentaciji, ali on ne da nikome da se približi lopti, a treneri i izbornici ne smiju mu ništa reći. To je u prošlosti znalo skupo stajati Barcelonu, a bogme i Argentinu. Vidjet ćemo što će biti do kraja natjecanja, ali nerealizirani jedanaesterac protiv Islanda Argentinci bi mogli dugo pamtiti.

Sve u svemu, Messija ipak nije vanzemaljaca i može ga zaustaviti, možda teže nego ostale najbolje igrače, ali može se, nije to nemoguća misija, to su pokazale brojne utakmice. Nikada u povijesti nije postajao nogometaš kojeg je nemoguće zaustaviti, pa nema ga ni sada, a niti će ga biti. Kada se moglo Pelea zaustaviti, može se i Messija.

Ključan preduvjet je da se izađe na megdan bez straha i prevelikog respekta. Osim toga, da bi se zaustavilo Argentinu, ne mora se po baš po svaku cijenu zaustaviti Messija. Može on dati i tri gola ako Hrvatska zabije četiri ili barem tri. To je teži put, ali nije nemoguć scenarij. Vjerujemo da bi mnogi hrvatski navijači potpisali takav rasplet utakmice.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider