Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gdje si, Messi?

Potpuna dominacija: Nevjerojatne statistike najbolje pokazuju nadmoć Hrvatske i nemoć Argentine

Kaže se da je statistika kao bikini: otkriva puno, ali ne i najvažnije. No u slučaju utakmice Hrvatske i Argentine najvažnije je već jasno vidljivo i otkriveno, a statistike samo pojačavaju ukupni dojam.

Galerija Lionel Messi (Foto: AFP) Messi pred golom Hrvatske (Foto: AFP) Lionel Messi (Foto: AFP) +2 Slavlje hrvatskih nogometaša nakon pobjede protiv Argentine (Foto: AFP)

Reprezentacija Hrvatske je u drugoj utakmici skupine D s visokih 3:0 pobijedila Argentinu i osigurala mjesto u nokaut fazi, dok će Gauči, osim o sebi, ovisiti i o drugim rezultatima ako žele proći u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Hrvatska je u Nižnjem Novgorodu uvjerljivo nadigrala Argentinu, a konačni rezultat posljedica je velike terenske nadmoći. Nije to samo subjektivni dojam; puno govore i gotovo nevjerojatni statistički podaci u korist Hrvatske.

Ugledni statistički nogometni portal Squawka je nakon utakmice izvukao brojke koje odlično opisuju koliko je Hrvatska zapravo nadigrala nemoćnu Argentinu.

Gdje si, Messi?

Lionel Messi odigrao je slabu utakmicu u remiju u prvom kolu protiv Islanda. Analiziralo se kako bi Zlatko Dalić mogao ''prepisati'' islandski model zaustavljanja Messija, a Hrvati su taj posao odradili još bolje.

Messi je protiv Islanda bio daleko opasniji i aktivniji: čak 11 puta je pucao prema vratima Islanda, dok mu je protiv Hrvatske to uspjelo samo jednom, i to tek u 64. minuti.

Messi pred golom Hrvatske (Foto: AFP) Messi pred golom Hrvatske (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U prvom poluvremenu Messi je imao samo 20 dodira s loptom – jednako kao Mario Mandžukić i dva manje od vratara Willyja Caballera. Manje od Messija imali su samo Ante Rebić i Ivan Perišić (17) te Sergio Aguero s poraznih sedam dodira s loptom. Napadač Manchester Cityja nije uopće dotaknuo loptu zadnju 21 minutu prvog poluvremena.

Indisponirana Argentina

Bolji nije bio ni ostatak momčadi. Argentina u cijelom prvom poluvremenu nije stvorila nijednu šansu (točno dodavanje koje vodi do udarca). Osim njih, na cijelom prvenstvu samo je jedna momčad ostala bez izrađene šanse u prvih 45 minuta - Iran u utakmici protiv Španjolske.

Argentina je ukupno u prvom poluvremenu imala samo dva udarca – manje je imala samo Južna Koreja, koja je protiv Švedske jednom zapucala prema golu.

Suradnja među argentinskim linijama bila je očajna, a njihov najbolji igrač Messi bio je potpuno odsječen. Nijedan igrač Argentine u prvom poluvremenu nije više od dvaput točno dodao Messiju.

Lionel Messi (Foto: AFP) Lionel Messi (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ovako loša igra Argentine podsjeća na jedno od njihovih najgorih izdanja – Svjetsko prvenstvo 2002. godine. Samo 2002. i 2018. Argentina je zabila samo jedan gol u prve dvije utakmice prvenstva – 2002. prvi put nakon 1962. nisu prošli skupinu, a slična sudbina im prijeti i sada.

Savršeni vezni red Hrvatske

Hrvatski vezni red je i ''na papiru'' puno bolji od argentinskog, a to su potvrdili i na terenu. Ivan Rakitić je odigrao svestranu partiju: po četiri udarca, iznuđena prekršaja i uspješna starta, tri uspješna driblinga, dvije presječene lopte i dva udarca u okvir, jedan gol i jedna vratnica.

Impresivan je bio i Luka Modrić: imao je stopostotnu uspješnost driblinga, startova i zračnih dvoboja. Imao je 62 dodira s loptom, 42 dodavanja, tri presječene lopte, dvije stvorene šanse, dva udarca i jedan gol.

Nakon penala protiv Nigerije, bio je to drugi gol Modrića u dvije uzastopne utakmice: osim njega, jedini Hrvati koji su zabili u dvije uzastopne utakmice svjetskih prvenstava su Ivan Perišić i Davor Šuker.

Modrić je preciznim udarcem povisio na 2:0, a do kraja je Rakitić dodao treći i zadao Argentincima najteži poraz u grupnoj fazi u zadnjih 60 godina. Zadnja reprezentacija koja je ovako pregazila Argentinu bila je Čehoslovačka, koja je Gauče 1958. ponizila sa 6:1.

Kaže se da je statistika kao bikini: otkriva puno, ali ne i najvažnije. No u slučaju utakmice Hrvatske i Argentine najvažnije je već jasno vidljivo i otkriveno, a statistike samo pojačavaju ukupni dojam.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider