Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kapitalna Nigerija

Kalkulacije: Hrvatska s pobjedom prolazi, a čak i ako izgubi, može biti prva u skupini

Hrvatska protiv Argentine igra svoju drugu utakmicu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija ima priliku pobjedom protiv Argentine u susretu 2. kola D skupine Svjetskog prvenstva u Rusiji prvi put nakon 20 godina osigurati plasman u osminu finala na SP-u.

Posljednji, ujedno i jedini put kada je Hrvatska prošla skupinu na svjetskoj smotri bilo je prije 20 godina u Francuskoj. Tada su Vatreni pod vodstvom Ćire Blaževića u prva dva kola pobijedili Jamajku s 3:1 i Japan s 1:0, a potom u borbi za prvo mjesto u grupi izgubili od Argentine s 0:1.

U Rusiji su Vatreni na startu SP-a pobijedili Nigeriju s 2:0 i odškrinuli vrata drugog kruga.

Uoči dvoboja s Argentincima situacija je takva da niti poraz ne bi predstavljao neku veliku dramu jer će izabranici Zlatka Dalića svakako imati još jednu priliku za osiguravanje plasmana u osminu finala, u zadnjem kolu kada se u Rostovu na Donu sastaju Hrvatska i Island.

"Mi znamo što nam je činiti, u preostala dva kola moramo upisati jednu pobjedu", svjestan je Dalić.

Hrvatska će protiv Argentine večeras...

Ukupno glasova:

Što dakle donose svaki od ishoda protiv Argentine?

Pobjedom Hrvatska i matematički osigurava prolazak skupine, a ako dvoboj Nigerija - Island (igraju u petak) završi bez pobjednika, onda bi Vatreni i prije trećeg kola bili zacementirani na vrhu skupine i već bi mogli početi s pripremama za okršaj s drugoplasiranom reprezentacijom iz skupine C.

Neriješenim rezultatom protiv Lionela Messija i društva Hrvatska bi imala četiri boda i, što je najvažnije, protiv Islanda u utorak sama odlučivala o svojoj sudbini. Ako bi Island prije toga svladao Nigeriju, tada bi bio sasvim mogući scenarij u kojem bi (uz očekivanu pobjedu Argentine nad Nigerijom i remi Vatrenih i Islanđana) Hrvatska, Argentina i Island skupinu završili s učinkom od jedne pobjede i dva remija, pa bi o putnicima za osminu finala odlučivala gol-razlika. U tom smislu od kapitalne važnosti mogao bi se pokazati onaj drugi gol koji je Hrvatska postigla Nigerijcima u Kalinjingradu.

Porazom bi Vatreni željno iščekivali rasplet dvoboja Nigerije i Islanda jer, ako bi tu Islanđani slavili, onda bi oni i Argentinci imali po četiri boda, a Hrvatska tri. U prijevodu, samo pobjeda igrala bi našoj reprezentaciji protiv Islanda u zadnjem kolu. Postoji i scenarij prema kojem bi i bez pobjede mogli proći, s remijem protiv Islanda, ali bi već otpisana Nigerija morala pobijediti Argentinu. A to je ipak malo izvjesno...

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider