Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mbappe prvi nakon Pelea

Dva Hrvata ispisala povijest: Mandžukić ušao u odabrano društvo, Perišić nadmašio Šukera

Hrvatska nogometna reprezentacija izgubila je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Moskvi od Francuske s 2:4.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Francuska je po drugi puta osvojila naslov svjetskog prvaka, prvi je proslavila upravo 1998. na domaćem terenu kada je svladala Hrvatsku u polufinalu s 2:1, a Brazil u finalu s 3:0.

Ovo finale ostat će upamćeno i po nekoliko podviga hrvatskih igrača. Mario Mandžukić postao je tek peti igrač u povijesti koji je zabio u finalu Svjetskog prvenstva i Lige prvaka, nakon Ferenca Puškaša, Zoltana Czibora, Gerda Müllera i Zinedinea Zidanea.

Nažalost, Mandžukić je postao i prvi igrač koji je zabio autogol u finalima svjetskih prvenstava, kao i prvi koji je zabio autogol i pogodak u finalu SP-a. I tek je drugi igrač u povijesti koji je u jednoj utakmici Svjetskog prvenstva zabio autogol i gol, nakon Ernieja Brandtsa za Nizozemsku protiv Italije na prvenstvu 1978.

Ivan Perišić je, pak, postao igrač koji je sudjelovao u najviše pogodaka za Hrvatsku na velikim natjecanjima – 11 (sedam golova i četiri asistencije). Time je prestigao Davora Šukera (devet golova, jedna asistencija).

Ovo povijesno finale obilježio je i sjajni francuski tinejdžer Kylian Mbappe, koji je pogotkom protiv Hrvatske postao drugi najmlađi igrač (19 godina i 207 dana) koji se upisao u strijelce u finalima svjetskih prvenstava. Mlađi od njega bio je samo legendarni Pele na SP-u 1958. (17 godina i 249 dana).
 

 
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider