Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
potjerao cvitu, "otpilio" tuđmana

Ćiro stao uz Dalićevu odluku da otpiše Kalinića: "Kao pravi vođa je morao to napraviti"

Ćiro Blažević podržao je odluku Zlatka Dalića koji je u prijepodnevnim satima poslao Nikolu Kalinića kući.

Ćiro Blažević (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako je i prije bilo slučajeva neposluha i izbacivanja iz kruga hrvatske nogometne reprezentacije, ovo je prvi put da je jedan igrač Vatrenih poslan kući s velikog prvenstva zbog nediscipline. Riječ je o Nikoli Kaliniću, kojeg je Zlatko Dalić poslao kući nakon što mu je ovaj u nekoliko navrata rekao da nije spreman.

Ima li se pravo Kalinić ljutiti zbog male minutaže i što na sve kaže Ćiro Blažević, koji je drastične poteze zbog nediscipline povlačio još prije 20 godina.

Izbacivanje Nikole Kalinića iz hrvatskog kampa za trenera svih trenera - jedini je potez koji je preostao izborniku Daliću.

"Nije imao baš nikakvog izbora jer je šteta nanešena - to je evidentno. Ali bila bi tri puta veća da on ne napravi ono što jedan vođa mora napraviti. Tako da je potez Dalića sasvim logičan i neophodan", smatra Ćiro.

Prema ničemu se Nikola nije imao pravo nadati većoj minutaži

A je li se Kalinić imao pravo nadati većoj minutaži, s obzirom na klupske izvedbe njega i glavnih mu konkurenata?

Solinjanin je u dresu Milana ove sezone odigrao 2235 minuta u kojima je postigao 6 golova i upisao 6 asistencija. Transfermarkt ga procjenjuje na 14 milijuna eura. Mario Mandžukić za Juventus je upisao tisuću minuta više i zabio 10 golova uz 4 asistencije.

Njegova vrijednost procjenjuje se na 18 milijuna eura. Više od Kalinića igrao je i Andrej Kramarić - 2938 minuta u dresu Hoffenhaima bile su mu dovoljne za 13 golova i 9 asistencija. Zato ga Transfermarkt procjenjuje na 27 milijuna eura.

Iako ni brojke nisu na njegovoj strani, to u ovom slučaju nije presudno, ističe Ćiro.

"Čestitam Daliću da je tako rezolutno reagirao, jer sve drugo bi kompromitiralo njegov neophodni autoritet", rekao je Ćiro.

Prije 20 godina Ćiro potjerao Cvitanovića i "otpilio" predsjednika Tuđmana

Blažević je rezolutno reagirao i prije 20 godina. Tada je zbog neposluha mjesto u avionu za Francusku izgubio Igor Cvitanović.

"Na fakultetu su napravili neke testove pa se ispostavilo da Cvitanović nema te takozvane aerobne kapacitete - on, Prosinečki i Vlaović. I ja kažem ostanite vas trojica da malo damo impuls na aerobne kapacitete, a on kaže neću! Kad je on rekao neću Prosinečki i Vlaović su ga pogledali i rekli "ma šta ti je?", jer znaju da će me staviti u situaciju. On uzme torbu i ode, a ja mu kažem - sine, ako odeš nećeš se moći vratiti! I naravno morao sam ga odstraniti", ispričao je Mirloslav Blažević.

Nije pomogao ni telefonski poziv Franje Tuđmana.

"Predsjednik me zvao i rekao - Ćiro suviše ste pametni da ne bi znali sada kada nema Bokšića da samo Cvitanović uz Šuker može bit u špici napada. A ja mu kažem doslovce - Predsjedniče bit će uvijek tako kako vi kažete! Ali nažalost, sada morate izabrati između Cvitanovića i moga autoriteta. On mi baci slušalicu, ja sam shvatio da je i on shvatio da ja moram povući taj potez", kaže Ćiro.

Sličan potez prije dvije godine povukao je i Ante Čačić, koji na Euro u Francuskoj nije vodio Dejana Lovrena, nakon što mu je stoper Liverpoola odbio poslušnost. Lista pobunjnika od danas broji jedno ime više - ono Nikole Kalinića.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider