Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
''norvežani su favoriti''

Červar: Imamo još cijeli dan za odluku, razmišljam o varijanti B, vidjet ćemo hoćemo li je upotrijebiti

Izbornik hrvatskih rukometaša Lino Červar detaljno je najavio utakmicu protiv Norveške.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska reprezentacija jučer je u zagrebačkoj Areni odigrala prvu utakmicu u skupini I. Hrvatska je pobijedila Bjelorusiju, ali puno teže od očekivanog. Strahovali su navijači do posljednje minute, no Kauboji su ipak uspjeli pobijediti i ostati u konkurenciji za polufinale.

Izbornik Červar nakon utakmice je imao pomalo čudne izjave. Naime, Červar tvrdi da su ga suci pokušali ''ukokati'' iako prigovora na suđenje stvarno ne bi trebao imati. No objasnio je kako je mislio samo na jednu situaciju te tome dan kasnije nije htio pridavati dodatnu pozornost.

"Imam osjećaj da su bolji brojevi, a oni su u našu korist. Marić je imao 1/1, Mamić 5/7, što je 71 posto. Ukupna realizacija 61 posto. Brojevi ne govore tako, ali sigurno je da se od nas očekivala pobjeda nakon što smo izgubili od Švedske. Bjelorusija nije top svjetskog rukometa, ali držali su nas u neizvjesnosti. Bilo je dobrih utakmica, ali i loših, a trebamo isticati one dobre'', rekao je izbornik na početku obraćanja medijima.

"Bila je jedna teška utakmica, imali smo u tri navrata četiri-pet golova razlike, a malo i neiskorištenih prilika. Njihov golman nas je spriječio da utakmicu privedemo kraju s nekoliko obrana čistih zicera. Sve u svemu, ja bih rekao, ne sad da stajem u obranu naših igrača, već moram reći da smo u fazi obrani bili sigurni, gusti. Moram naglasiti opet da se obranom pobjeđuje, a napadom gubi utakmica.''

Nakon dodatne analize pobjede protiov Bjelorusije, najavio je ono što reprezentaciju čeka u subotu od 20:30. Norveški igrači najavili su pobjede protiv Hrvatske i Švedske.

''Kritike prihvaćam i moramo riješiti brzi centar uoči Norveške. Oni igraju istu igru, a zapravo mnogo bolje. Stavili su u velike poteškoće elitnu reprezentaciju poput Francuske kojoj su zabili 31 gol. Moramo popraviti tranziciju i vraćanje u obrani. Isto tako je bilo vidljivo da nam je nedostajalo lakih golova iz kontri. To isto treba reći."

Norvežane ste proglasili favoritima?

"Pa, to i jesu, po njihovim rezultatima koje imaju. Oni su doprvaci svijeta, mi nismo. Ali to ne znači da mi idemo bez ambicija na tu utakmicu, to bi bilo neozbiljno s moje strane. Idemo po pozitivan rezultat, na igralištu će pasti odluka."

Vjerujete li u pobjedu protiv Norveške?

Ukupno glasova:

''Hrvatska mora naći stabilnog golmana''

Što ste vidjeli kod Norvežana?

"Uigranost, brzina i tranzicija. Disciplinirana su ekipa koja zna što hoće. Sagosen im je glavni igrač, imaju dva odlična krila Jondala i Bjornsena koji igraju dobro i u obrani i napadu. Oni svi već duže vrijeme igraju zajedno. Imaju izvanrednog golmana, on se s 22 godine ponaša kao igrač koji ima 40 godina, toliko rutinirano i sigurno, antropometrija, usklađen rad ruku i nogu. Brani kao golman s puno iskustva. Oni su riješili taj problem za idućih 10 godina, a mi nismo, i to je poruka svima nama u Hrvatskoj, da napravimo jednog stabilnog golmana koji će garantirati sigurnost. Ne govori se slučajno da je golman 50 posto ekipe u rukometu."

"Uvjeren sam da, koliko god oni bili finalisti Svjetskog prvenstva, mi se discipliniranom obranom i mudrim napadom možemo njima suprotstaviti."

Jeste li uspjeli posložiti golmane u razmišljanjima?

"Prva primjedba je da mi moramo pokazati mišiće i agresiju na domaćem terenu. Mi moramo pokazati da smo domaćini, goropadni i da hoćemo. To je vrlo bitno i na tom planu smo razgovarali, da bude jedna agresivna Hrvatska."

Što vas puni optimizmom?

"Ja sam takav, vjerujem u ekipu koju vodim. Svatko ima pravo, vi mediji pogotovo, da nam tražite slabe točke da mi budemo bolji i onda to ispravimo. Tako ja to gledam. Neke od ovih momaka ja sam uveo u reprezentaciju, ja vjerujem u njih, oni se moraju osloboditi i svi vjerovati u sebe, a onda će biti bolje."

Koliko ste zbunjeni posjetom u Areni?

"Ha, čujte, to je bilo očekivano jer su ljudi planirali da ćemo biti prvi u grupi i da ćemo prvu utakmicu igrati već u subotu. Rukometna priča ipak mora trajati i dalje, i poslije mene. Rukomet je ušao u srca građana, to moramo opravdati. Barem pokušati opravdati. Pozivam navijače da ispune Arenu, dečki to zaslužuju."

Zašto više nema tečne igre u napadu?

"Prve dvije utakmice smo igrali stvarno lijep i protočan rukomet, krasila nas je  lijepa igra. Kasnije smo upali u zamku gdje su igrači išli jedan na jedan, gubili puno energije i snage, a nije bilo efikasno. Kažem ja to Cindriću i Karačiću, ali nije to lako za vrijeme utakmice. Tu štedimo energiju, a dobivamo energičnost."

Hoće li biti još koja promjena?

"Imamo još cijeli dan za odluku. Moraš poduzeti neke stvari, ne možeš postići velike stvari zato što ćete čekati. Morate se nositi s pritiskom i nositi s obvezama. Vidjet ćemo još hoćemo li koristiti još jednu izmjenu, za to postoji mogućnost. Razmišljam o varijanti B, da modificiramo obranu, vidjet ćemo hoćemo li ju upotrijebiti. Ja razmišljam pozitivno i optimistično, moram misliti i o varijantama A, B, C, pa i D ako treba."

Hrvatsku u subotu očekuje nova teška utakmica. Norveška se također bori za polufinale i za finalista Svjetskog prvenstva naši će rukometaši morati drastično dignuti formu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider