Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Kauboji ovise sami o sebi

Konačne kalkulacije za dan odluke: Kombinacije koje vode Hrvatsku u polufinale

Hrvatska ovisi sama o sebi u posljednjem kolu skupine I Europskog rukometnog prvenstva. No moguće je da neće biti dovoljna bilo kakva pobjeda Hrvatske protiv Francuza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao što se i očekivalo, Francuska je u ponedjeljak uvjerljivo pobijedila Srbiju, dok je Švedska rutinski odradila posao protiv Bjelorusije.

Francuzi uoči posljednjeg kola imaju osam bodova, Hrvatska i Švedska po šest, a Norveška četiri. Sve reprezentacije u igri su za prolaz. U srijedu prve igraju Švedska i Norveška, a nakon njih Hrvatska i Francuska.

Kako Hrvatska može do polufinala?

Za početak, pođimo od pretpostavke da skandinavski dvoboj završi remijem. Švedska bi završila na sedam bodova, a Hrvatska bi imala samo jednu opciju – pobjedu. Bod nam, s obzirom na poraz od Švedske, ne bi bio dovoljan. U tom slučaju Kauboji bi čak završili i prvi u skupini, upravo zbog te pobjede nad Dinartovom momčadi.

Ali, što ako pobijede Norvežani? Obje skandinavske reprezentacije imale bi po šest bodova, kao i trenutno Hrvatska i tada bi nam bod bio dovoljan za potvrdu drugog mjesta.

No stvari se poprilično kompliciraju ako bi Hrvatska izgubila od Francuske. U tom slučaju Hrvatska, Švedska i Norveška završile bi u krugu sa šest bodova. I odlučivali bi se međusobni omjeri.

Sve tri reprezentacije na toj bi miniljestvici imale po dva boda. I odlučivala bi gol-razlika. Hrvatska je tu na nuli, Šveđani trenutno na +4, a Norvežani na -4. Kakvi su dakle mogući raspleti?

U slučaju da Norveška slavi s jednim, dva ili tri pogotka razlike, dalje bi išla –Švedska. Norvežanima za prolaz igra samo pobjeda od najmanje pet pogodaka razlike. Hrvatskoj, znači, ne ostaje mnogo manevarskog prostora.

Igra nam samo pobjeda Norveške od četiri gola razlike. No i tu ima jedan "ali". Maksimalni rezultat smije biti 31:27. U tom slučaju Hrvatska bi prošla u polufinale. Kada bi Norvežani slavili rezultatom 32:28, 33:29 ili još nekim većim, dalje bi išla Švedska. Realno, u ovom su nam krugu šanse minimalne.

Ispasti može čak i Francuska!

Ako bi pak Švedska pobijedila Norvešku, skočila bi na osam bodova i situacija bi bila prilično jasna.
Hrvatskoj bi u tom slučaju igrala samo pobjeda nad Francuskom kojom bi se ponovno zatvorio krug. Ovoga puta Francuske, Švedske i Hrvatske.

Tu najbolje stoje Francuzi s gol-razlikom +6. Švedska je na -2, a Hrvatska trenutno na -4. Jedno je sigurno: pobjeda od samo gola razlike ne bi nam bila dovoljna. U tom bi slučaju prošli Francuzi i Šveđani. S pobjedom od tri i više pogodaka razlike sigurno bi prošli. Zajedno s Francuzima. Istina, Francuzi bi ispali pobijedimo li ih s devet razlike, no Karabatića i društvo tako se ne razbija.

A što pobijedi li Hrvatska s dva razlike? Stvar je vrlo jednostavna. Postignemo li minimalno 22 gola, proći ćemo dalje. Ako bismo se zaustavili na maksimalno 21, ne bi nam bilo dovoljno.

Može li Hrvatska preko Francuske do polufinala Eura?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider