Tenis
SPORTOVI
Tenis
Maša to nije zaslužila

Razapeli je poput varalice Armstronga oni koji ju ne vole

Dugo očekivani povratak Marije Šarapove na WTA Tour nije prošao bez zlobnih komentara.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nakon 15 mjeseci izbivanja s WTA Toura zbog pada na doping testu, Maria Šarapova se vratila na jakom turniru u Stuttgartu i s dvije pobjede u dva seta izborila četvrtfinale. Njezin povratak dočekan je uglavnom negativno od većine tenisača i tenisačica s Toura, a najdalje je u svojoj izjavi otišla Kanađanka Genie Bouchard.

"Varalici Mariji Šarapovoj nisu smjeli dopustiti da ponovo igra tenis. Smatram kako WTA šalje krivu poruku mladima: varaj i primit ćemo te nazad širom raširenih ruku. Mislim da to nije u redu i ona nije osoba za koju mogu reći joj se još uvijek divim. To je nepravedno prema svim igračicama koje to ne rade.''", poručila je finalistica Wimbledona iz 2014.

Razapeli je poput Lancea Armstronga

Jednako oštra bila je i Slovakinja Dominika Cibulkova koja je rekla da joj antisimpatična, iritantna i hladna Ruskinja ni najmanje nije nedostojala, dok je još jedna stanovnica Topa 10, Agnieszka Radwanska, poručila da se nastupi na najvećim turnirima trebaju zaslužiti.

Jedna od rijetkih koja je stala na stranu Šarapove bila je umirovljena Belgijka Kim Clijsters.

"Ona je svoju kaznu odslužila. Bila sam razočarana i iznenađena kada se pojavila vijest, no njezina karijera bila bi ista ovakva sa ili bez tog lijeka. Ne treba biti dodatno kažnjena. Vjerujem da joj je bilo jako teško izvan profesionalnog tenisa i vjerujem da će se kroz koji tjedan sve vratiti u normalu".

Ruskinja Elena Vesnina bila je vrlo iskrena.

"Na WTA Touru ima jako puno igračica koje ne vole Mariju i koje su ljubomorne na nju. Zato je toliko negativnih reakcija. Priznala je pogrešku, kažnjena je. Uostalom, nije uzimala nikakav ciljani doping da bolje igra. Ona je prvakinja i snažna osoba. Vjerujem i njezin veliki povratak".

Uzimala lijek za srce, a NE doping

Za one koji su zaboravili, podsjetimo: Šarapova je u ožujku 2016. godine na konferenciji za novinare objavila kako je pala na doping testu kojem je bila podvrgnuta na Australian Openu u siječnju iste godine. Šarapova je priznala da je bila pozitivna na lijek Meldonium, koji koriste osobe koje imaju srčanih problema. Ruskinja je lijek uzimala posljednjih 10 godina, a na listu zabranjenih sredstava Svjetske antidopinške agencije (WADA) stigao je s 1.1.2016. godine.

"Ja sam kriva jer nisam pregledala popis zabranjenih sredstava. Preuzimam odgovornost, no želim naglasiti da je lijek bio dozvoljen prethodnih 10 godina. Obiteljski liječnik mi je dao lijek i koristim ga zbog problema sa srcem još od 2006. godine", rekla je prije malo više od godine dana Šarapova.

Vesnina je bila na najboljem tragu zbog čega je Šarapova razapeta u svom povratku na WTA Tour. Mnogi jednostavno ne vole Mariju, njezino držanje, ponašanje na i izvan terena. Nebrojeno se puta moglo pročitati da nije među omiljenijim tenisačicama na WTA Touru, pa zaista ne čudi da su se na nju okomile brojne igračice.

Najglasnije su bile Bouchard i Radwanska, dvije isfrustrirane tenisačice koje ove sezone gube setove bez osvojenog gema, te nisu ostvarile nijedan rezultat vrijedan pažnje u 2017. godini. To se posebno odnosi na mladu kanadsku senzaciju koja se više bavi vlastitom promocijom na društvenim mrežama, nego teniskim aktivnostima.

Tko se sjeća drogiranja Agassija, Hingis i Wilandera?

Dobro je rekla i Clijsters: "... kroz nekoliko tjedana ljudi će prestati pričati o tome i njezina karijera vratit će se u normalu...". Tako je bilo i brojnim drugim tenisačima i tenisačicama koji su bili suspendirani zbog dopinga. Nabrojat ćemo samo neka velika imena koja su danas predmet štovanja u svijetu tenisa: Andre Agassi, Martina Hingis, John McEnroe, Marcelo Melo, Mats Wilander, Petr Korda, Richard Gasquet i naš Marin Čilić...

Svi su oni bili pali na doping testu, priznali su pogrešku, bili kažnjeni i vratili se na Tour bez većih problema. No za razliku od Šarapove koja je koristila lijek za probleme sa srcem, Agassi, Hingis i Wilander su konzumirali drogu (kokain, crystal meth...). Svo troje su danas važne ličnosti u svijetu tenisa. Štoviše, Agassi danas snima reklame u kojima promovira izdvajanje vremena za djecu, a Wilander je vodeći teniski analitičar koji ima i svoju emisiju "Game, Set & Mats". Oni su

Najbolji odgovor svima na ove napade dala je možda i sama Maša koja je poručila:

"Ako treba igrat ću kvalifikacije ITF turnira. Spremna sam na sve. Predugo sam izbivala".

Zapravo, najbolji odgovor Šarapova je dala na zemlji (svojoj najslabijoj podlozi) Stuttgarta gdje je u dva seta riješila finalisticu US Opena 2015. godine Robertu Vinci, a potom i bivšu 8. igračicu svijeta Ekaterinu Makarovu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider