Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Čile teško oštećen

Koji je smisao videotehnologije? Sporna situacija pokrenula buru

Na Kupu konfederacija dogodila se sporna (ne)upotreba videotehnologije.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Iako su mnogi obožavatelji nogometa godinama zazivali uvođenje videotehnologije u nogomet, njezina implementacija ne prolazi bez kontroverzi. Na Kupu konfederacija testira se videotehnologija poznata kao VAR (video assistant referee) – dva suca u posebno opremljenoj prostoriji gledaju sporne situacije na monitorima i pomažu glavnom sucu u donošenju ispravnih odluka.

Stoga ostaje nejasno zašto VAR nije iskorišten u spornoj situaciji iz 113. minute polufinalne utakmice Čilea i Portugala. Jose Fonte srušio je Mauricija Silvu u kaznenom prostoru, a iako je na snimci evidentno da je bilo dovoljno kontakta za jedanaesterac, sudac je samo odmahnuo rukom i igra se nastavila.

Ovo je klasični slučaj u kojem bi trebao biti upotrijebljen VAR – produžetak bitne utakmice i situacija koja može odlučiti utakmicu. Ostaje misterij zašto iranski sudac Alireza Faghani nije zatražio pomoć sudaca za monitorima te zašto oni njemu nisu dojavili da je bio jedanaesterac.

Srećom po suce, Čile je na kraju pobijedio nakon jedanaesteraca zahvaljujući čudesnom Bravu, ali dan nakon utakmice svejedno se vuku repovi. Videotehnologija je bez sumnje zakazala na velikom testu, a koordinacija između sudaca morat će biti bolja jer upravo su ovo situacije zbog koje se godinama zazivalo uvođenje tehnologije. FIFA je ovdje ''izbjegla metak'' – da je Čile ispao, sporna situacija sigurno bi se pretvorila u veliki skandal.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider