Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Prvi nakon Messija i Ronalda

Povijesni trenutak: Modrić izabran za najboljeg nogometaša svijeta!

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić (33) proglašen je najboljim igračem svijeta u protekloj sezoni u izboru FIFA-e, dok izbornik hrvatske vrste Zlatko Dalić ipak nije proglašen najboljim trenerom već je nagradu dobio izbornik svjetskih prvaka Francuz Didier Deschamps.

Galerija Luka Modrić (Foto: AFP) Luka Modrić, Didier Deschamps i Marta (Foto: AFP) Sergio Ramos i Luka Modrić (Foto: AFP) +7 Luka Modrić (Foto: AFP)

Hrvatska prvi put u povijesti ima najboljeg nogometaša svijeta!

Luka Modrić postao je prvi igrač u povijesti koji je osvojio Zlatnu loptu Svjetskog prvenstva, UEFA-inu nagradu za najboljeg igrača godine i postao najbolji igrač svijeta u izboru FIFA-e u istoj godini.

Modriću je trofej "The Best", rad zagrebačke umjetnice Ane Barbić Katičić, na svečanosti u londonskom Royal Festival Hallu uručio predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

"Velika je čast i predivan trenutak stajati ovdje s ovim trofejom. Ovo nije samo moj trofej, već i mojih suigrača iz Reala i hrvatske reprezentacije. Ovo je i trofej moje obitelji jer bez njih nikada ne bi postao ovo što jesam", poručio je kapetan Vatrenih koji se zahvalio i kapetanu generacije '98 Zvonimiru Bobanu.

"On je bio moj uzor i inspiracija. Oni su nam pokazali da i mi možemo sanjati veliki rezultat. Volio bi pohvaliti i moju Hrvatsku. Imali smo predivno ljeto, hvala vam na podršci i predivnim emocijama", poručio je Modrić.

Modrić slavio ispred Ronalda i Salaha

Glasovali su izbornici i kapetani reprezentacija, novinari, te navijači, a Modrić je slavio ispred kapetana portugalske reprezentacije i bivšeg suigrača iz Real Madrida, a sada novog člana Juventusa Cristiana Ronalda, te napadača egipatske reprezentacije i Liverpoola Mohameda Salaha.

Zanimljivo, Ronaldo se ponovo nije pojavio na svečanosti, baš kao niti 30. kolovoza u Monacu kada je Modrić bio proglašen za najboljeg nogometaša Europe u izboru UEFA-e. Modrić je i tada slavio ispred Ronalda i Salaha. Portugalac se u Kneževini nije pojavio jer mu je jako teško palo što je ostao bez nagrade, a ovoga puta su iz Juventusa poručili kako nitko neće prisustvovati svečanosti jer je prekratko vrijeme do nove ligaške utakmice torinske Stare dame.

Mislite li da je Ronaldo trebao doći na dodjelu nagrada The Best?

Ukupno glasova:

Modrić je nagradom "The Best" na najljepši mogući način zaokružio fantastičnu godinu u kojoj je u dresu hrvatske vrste osvojio drugo mjesto na svjetskom prvenstvu, a s Real Madridom četiri trofeja pri čemu i europsku krunu i to četvrtu u posljednjih pet godina. Osvojio je i tri najveća individualna priznanja koja neki nogometaš može dobiti. Proglašen je najboljim igračem svijeta, Europe, te Svjetskog prvenstva.

Dodajmo kako ovo nije prvi put da Hrvatska ima igrača među tri najbolja na svijetu. Prije točno 20 godina Davor Šuker je osvojio treće mjesto u Fifinom izboru iza pobjednika Francuza Zinedinea Zidanea i Brazilca Ronalda.

Modrić se može pohvaliti kako je tek 15. igrač koji je ušao u odabrano društvo. Nagradu su do sada dobivali nogometni majstori kao što su Brazilci Ronaldo, Ronaldinho, Romario, Rivaldo i Kaka, Talijani Roberto Baggio i Fabio Cannavaro, Francuz Zinedine Zidane, Nizozemac Marco van Basten, a od 2008. godine nagradu su osvajali jedino Portugalac Cristiano Ronaldo i Argentinac Lionel Messi. Obojica po pet puta, a Modrić je postao prvi igrač na svijetu koji je srušio njihovu dominaciju.

Prvi nakon Romarija

Zanimljivo, Modrić je postao i tek prvi nogometaš u posljednje 24 godine koji je u istoj godini dobio nagradu za najboljeg nogometaša svijeta i za najboljeg igrača svjetskog prvenstva. Posljednjem je to uspjelo Brazilcu Romariju 1994. godine.

Modrić je uvršten i u najbolju momčad sezone, a osim njega u idealnih 11 su vratar David de Gea, braniči Dani Alves, Raphael Varane, Sergio Ramos i Marcelo, veznjaci N'Golo Kante i Eden Hazard, te napadači Lionel Messi, Cristiano Ronaldo i Kylian Mbappe.

Nažalost, hrvatski izbornik Zlatko Dalić ostao je bez nagrade za najboljeg trenera godine. Trofej je pripao Didieru Deschampsu koji je predvodio francusku vrstu do svjetske krune. U konkurenciji za nagradu bio je i bivši trener Reala iz Madrida Francuz Zinedine Zidane.

"Ponosan sam što sam u ovom društvu, među tri najbolja trenera na svijetu. Ovo je nagrada za moj rad u proteklih 12 godina i hvala igračima jer bez njih ovoga ne bi bilo", poručio je Dalić.

Najboljom nogometašicom proglašena je Brazilka Marta i to čak šesti put, dok je nagradu za najboljeg trenera ženskih ekipa dobio Francuz Reynald Pedros koji vodi žensku ekipu Lyona.

Najbolji vratar je Belgijanac Thibaut Courtois, nagradu Ferenc Puskas za najljepši gol sezone dobio je napadač Liverpoola Mohamed Salah za pogodak koji je postigao u gradskom derbiju protiv Evertona, dok je nagrada za najbolje navijače pripala Peruancima.

Nagradu za fair-play dobio je njemački nogometaš Lennart Thy, koji je donirao DNK kako bi pomogao oboljelima od leukemije.

Legendarni glumac Patrick Stewart otvorio je svečanu dodjelu, a domaćini večeri bili su britanski glumac Idris Elba, te francuska novinarka Anne-Laure Bonnet. U zabavnom dijelu programa nastupio je Noel Gallagher, bivši frontmen grupe Oasis i veliki navijač Manchester Cityja.

Luka Modrić, Didier Deschamps i Marta (Foto: AFP) Luka Modrić, Didier Deschamps i Marta (Foto: AFP) (Foto: Afp)

TIJEK DOGAĐANJA:

21:56 Luka Modrić je izabran za najboljeg nogometaša godine!

21:54 Došli smo i do najsvečanijeg trenutka večeri, izbora za najboljeg igrača godine u izboru FIFA-e.

21:50 Za najbolju nogometašicu izabrana je sjajna Brazilka Marta.

21:44 Ostale su još dvije nagrade do kraja, za najbolju nogometašicu i najboljeg nogmetaša.

21:38 Sada slijedi izbor najbolje momčadi godine, a ona je: De Gea, Dani Alves, Raphael Varane, Sergio Ramos, Marcelo - Luka Modrić, N'Golo Kante - Eden Hazard, Lionel Messi, Kylian Mbappe - Cristiano Ronaldo.

21:32 Sljedeća je nagrada FIFA Fair Play Award. Ovaj put dodijeljena je Lennartu Thyju. Thy nije ni zaigrao u porazu njegovog Venla 3:0 kod PSV-a, no domaćin ga je svejedno proglasio igračem utakmice. Razlog zašto je ovaj 26-godišnjak propustio utakmicu je taj što je išao dati krv oboljelom od leukemije koji se borio za život.

21:27 Na redu je nagrada za najbolje navijače. I tu nagradu odnijeli su navijači Perua.

21:08 Slijedi nagrada za najboljeg trenera nogometašica, a nju je dobio Reynald Pedros, trener nogometašica Lyona.

21:01 Iduća nagrada je ona za najboljeg vratara, a ona je pripala Belgijcu Thibautu Courtoisu. Vratar belgijske reprezentacije imao je najviše obrana (27) na SP-u od bilo kojeg drugog vratara.

20:56 Sada je na redu izbor za najboljeg trenera. Kao što se i očekivalo, tu nagradu osvojio je trener koji je uzeo naslov svjetskog prvaka - Didier Deschamps.

20:54 Gol Mohameda Salaha protiv Evertona proglašen je najboljim u 2018. To je u neku ruku iznenađenje, jer su se najviše isticale škarice Balea i Cristiana Ronalda.

20:45 Prva nagrada koja će se dodijeliti je za najljepši pogodak - FIFA Puskas Award.

20:30 U Londonu je počela svečana ceremonija dodjela FIFA-inih nagrada za prošlu sezonu – The Best FIFA Football Awards.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider