Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
legendarni ćelavac priprema suce

Nogomet više neće biti isti: Hoćemo li u Rusiji vidjeti najbolje suđenje ikad?

VAR tehnologiju ćemo u Rusiji prvi put na djelu vidjeti na jednom Mundijalu.

Pierluigi Collina (Foto: AFP) (Foto: Afp)

 

Najbolji svjetski nogometni suci posljednjih su 10 dana u Italiji oštrili svoje reakcije za Svjetsko prvenstvo u Rusiji. S jednim posebnim ciljem: što bolje uskladiti reakcije s VAR tehnologijom, koju ćemo prvi put na djelu vidjeti na jednom Mundijalu

Sudačke reakcije na terenu i suradnja s kolegama koji sporne situacije mogu vidjeti iz različitih kutova - uvježbavanje tog segmenta bio je osnovni cilj sudačkog seminara u talijanskom Covercianu, pod paskom najveće sudačke legende.

"Normalno je da nešto novo, poput VAR-a, nosi sa sobom i puno nevjerice. Ono što mi sa sigurnošću možemo reći da će se u spornim situacijama točno znati kada sudac treba priznati, a kada ne priznati gol. To je bio naš osnovni cilj i siguran sam da ćemo u tome uspjeti", rekao je Pierluigi Collina.

Mario Strahonja, kao jedan od rijetkih hrvatskih sudaca koji se mogu pohvaliti zapaženom internacionalnom karijerom, vjeruje Collini.

"Svi danas već znamo i opće poznato je da je VAR tehnologija doista minimalizirala pogreške u nogometu i samim time moramo vjerovati da će suđenje biti na jednom visokom nivou", rekao je Strahonja.

Inače, FIFA je objavila popis 36 sudaca za ruski Mundijal. Najmanje ih, ukupno dvojica, stižu iz Oceanije. Šest ih stiže iz Azije, Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, dok će najveći broj, ukupno 10 sudaca, imati Europska nogometna organizacija. Zanimljivo, nakon punih 80 godina, bez britanskih predstavnika.

To što naših sudaca nema ni blizu takvih razina, ne čudi ni Strahonju koji se zalaže za profesionalizaciju sudačke profesije. A po pitanju prvog korištenja video tehnologije na Svjetskom prvenstvu, ističe:

"Vrlo je važan pronaći taj balans, da vještina suca, njegova prezentacija tijekom utakmice i korištenja VAR tehnologije bude u balansu."

"Drago mi je da je FIFA sama odlučila sve sporne situacije prikazati na velikom 'screenu' tijekom utakmice kako bi i gledateljima i komentatorima i igračima transparentno pokazala što se doista dogodilo i zbog čega je došlo do promjene."

"Vjerujem da će i dalje biti raznih rasprava i da ćemo i imati različita mišljenja. Jednostavno, nogomet puno toga prepušta sucima i njihovoj interpretaciji jer nešto što je za mene prekršaj, možda za vas neće biti. Ali ponavljam: problema oko priznavanja golova nećemo imati", tvrdi Collina.

I to bi već bio očit napredak. Hoće li doista tako i biti, doznat ćemo već za 54 dana.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider