Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"nema firmi, ali ima birtija"

"Svetkovina" samo za elitu, navijače tko šiša: Gdje su ulaznice? Apel Torcidi i Boysima!

Vinkovčani se ljutito pitaju gdje su ulaznice iz kontingenta koji je dobila Cibalia, ali u gradu vlada sjajna atmosfera...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Finale Kupa, posebice kada u njemu igraju dva najveća kluba Lijepe Naše, Dinamo i Hajduk, svetkovina je hrvatskog nogometa. Međutim, u nas očito ni svetkovina ne može proći bez neke kontroverze.

Gdje je 2200 ulaznica?

Ne bismo možda ove retke ni pisali da nas već dva-tri dana ne zovu i ne zaustavljaju na ulici znani i neznani Vinkovčani, uglavnom strastveni ljubitelja nogometa i redoviti posjetitelji Cibalijinih utakmica, ali i legende kluba. I svi imaju isto pitanje – gdje su ulaznice koje je Cibalia dobila za finale i tko ih je i kako raspodijelio? U pitanju je oko 2200 ulaznica, ali u slobodnu prodaju pušteno ih je tek stotinjak. I to navodno.

Što je s preostalim ulaznicama, kako su podijeljene i po kojem kriteriju, baš nitko ne zna jer službenog objašnjenja nema. Ispada da će finale Kupa od Vinkovčana gledati samo gradska elita, i to vjerojatno oni koji na Cibalijine utakmice dođu jednom u deset godina. I taj podatak dovoljno govori koliko čelnici Cibalije misle na "obične" građane i najvjernije navijače.

Zašto u slobodnu prodaju nisu puštene barem dvije trećine ulaznica, pa neka ih kupi tko ima strpljenja čekati u redu. Takvi ih najviše zaslužuju, zar ne!? Ali, eto, Cibalia barem u nečem prati trendove modernog nogometa, čija je glavna osobina da prednost daje bogatim sponzorima i "potkoženim" kibicima. Kad ne misle na vlastiti pomladak, koji glavom bez obzira bježi u Osijek i druge sredine, što bi ih bilo briga za ostale.

Navijači Dinama i Hajduka slijevaju se u Slavoniju

Ipak, treba reći da su teškom svakodnevnicom izmučeni Vinkovci barem nakratko živnuli. Grad je krcat gostima, navijači Bijelih i Modrih od sinoć se slijevaju u središte ravne Slavonije. U zraku se osjeća atmosfera velike utakmice, kakvu Vinkovčani odavno nisu doživjeli. Vibra je baš onako slavonski pozitivna i dobroćudna, neka tako i ostane.

HNS je povukao pravi potez kada je dodijelio finale Vinkovcima, oduvijek jednom od najnogometnijih gradova Hrvatske, gradu koji je, među ostalim, dao jako puno u obrani države, ali i koji naočigled propada i izgleda nikoga nije previše briga, ni lokalne političare svih boja, ali ni one u Zagrebu, na Markovu trgu.

Organizacija finala prodrmala je učmalu stvarnost i bar nakratko donijela tračak radosti u napaćeni grad. Naravno da je sretna okolnost što u finalu igraju Dinamo i Hajduk, ali Vinkovci su zaslužili baš takav rasplet.

Kad igraju Hajduk i Dinamo, i još kada se igra u Slavoniji, gdje oba kluba imaju velik broj navijača, jasno je da utakmica sa sobom nosi i potencijalno eksplozivnu situaciju, posebice jer će mnogi doći u grad bez ulaznice i neće moći na stadion. Posve je logično da je pripravnost organa reda podignuta na najviši mogući stupanj.

"Nema firmi i posla, ali birtija ne nedostaje"

Primjećujemo pojačane policijske ophodnje u gradu, ali sinoć je sve izgledalo mirno i spokojno. Nadajmo se da će i cijela srijeda proći bez većih problema. Doista bi bilo sramotno od onih koji se obično kunu u Hrvatsku i hrvatstvo, a to su najžešće navijačke skupine Dinama i Hajduka, da dolaze u Vinkovce, jedan od gradova heroja Domovinskog rata, s namjerom raditi nerede i probleme. Ako su dobronamjerni, suzdržat će se bez obzira na moguća iskušenja.

Uostalom, ako ćemo se malo i našaliti, raditi probleme baš i ne bi bila tako pametna odluka jer nikome ne bismo preporučili nestašluke u Vinkovcima. Ni hrabrima, a bogme ni ludima. Dugovječna reputacija ovdašnjih navijača i ponosnih ljudi kazuje da su dobronamjerne goste prihvaćali širom otvorenih ruku i srca, ali oni drugi nailazili su na debele zidove, da ne kažemo letve. Ako ste mladi i ne znate kako se ponašati u Vinkovcima, pitajte starije, to saznanje moglo bi svakome jako dobro doći. Pijani i divlji u Vinkovcima su se kroz povijest brzo trijeznili.

Uvijek zvuči kao teška fraza, ali neka u derbiju svih derbija pobijedi bolji i neka se to dostojno proslavi. U Vinkovcima ima mjesta za sve, zabava može trajati dugo u noć. Ako već nema firmi i posla, barem birtija ne nedostaje.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider