Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
sada su stvarno ''tri lava''

Ovo je nova Engleska: Od pada na Maksimiru do Contea

Engleska nogometna reprezentacija predstavila se u novom ruhu na utakmici protiv Njemačke.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Gareth Southgate izgubio je svoju prvu utakmicu na mjestu engleskog izbornika. Bivši reprezentativac i jedan od tragičara domaćeg Eura 1996. vodio je reprezentaciju nakon odlaska Sama Allardycea još od rujna, ali tek je krajem studenog i službeno postao izbornikom.

Kao privremeni izbornik pobijedio je Maltu, jedva izvukao 0:0 u Ljubljani, pobijedio Škotsku s 3:0 i nesretno ostao bez pobjede u prijateljskom susretu sa Španjolcima kada su Englezi vodili 2:0 do 89. minute.

Prvi poraz Southgate je doživio sinoć u Dortmundu od svjetskog prvaka Njemačke. Bio je to bajkovit oproštaj Lucasa Podolskog koji je zabio golčinu s 25 metara. Njemački nogometni savez, za razliku od nekih drugih, znao je pripremiti oproštaj dugogodišnjeg reprezentativca. Dali su mu kapetansku traku i pripremili spektakl.

Tako je princ Poldi na svom oproštaju jednim potezom porazio jednu novu Englesku koja je u tamošnjim medijima dobila prolaznu ocjenu unatoč porazu od velikih rivala. Bila je to Engleska koja prati trendove u Premierligi.

Novi izbornik uveo ''tri - četiri - tri lava''

Southgate je izveo svoju momčad u formaciji 3-4-3 odnosno 3-4-2-1. Da, i on. Kada je prije nekoliko mjeseci krenuo onaj ludi niz pobjeda Chelseaja, pisali smo kako je Antonio Conte u engleskom nogometu legalizirao igru s trojicom u obrani. Nije on to napravio prvi, ali Talijan je jedini s takvom formacijom poharao ligu koju će, ako se ne dogodi nekakva senzacija, osvojiti u svom debiju na Otoku.

Engleski izbornik priznao je kako je prije šest tjedana odlučio da će igrati s trojicom u obrani.

''Nismo mogli to puno trenirati. Prošli smo kroz neke stvari i pokazali igračima zamisli na ploči. Nije to nikakav strani sustav jer neki igrači igraju tako u svojim klubovima.''

Engleska je zaigrala u sljedećem sastavu: Hart – Keane, Smalling, Cahill – Walker, Livermore, Dier, Bertrand – Lallana, Dele Alli – Vardy

Southgate je pohvalio igru mladog Michaela Keanea, stopera školovanog u Manchester Unitedu gdje nikad nije dobio pravu priliku i nakon brojnih posudbi prije godinu i pol ga je otkupio Burnley. Sada je u reprezentaciji dobio priliku zaigrati uz iskusnije kolege Cahilla i Smallinga. Prvi je ove godine navikao igrati tu poziciju kod Contea, dok je drugi također igrao središnjeg braniča (od trojice) kada je s tim sustavom eksperimentirao i Jose Mourinho.

Walker i Bertrand su ofenzivni bekovi, a posebno je zadovoljan Southgate bio zbog Allija i Lallane koji svojom energijom mogu pritiskati protivnika i zadavati mu muke pred golom. Možda Dier i Livermore nisu članovi idealnih 11, ali u cijeloj priči to nije ni bitno, jer Englezi nakon dugo godina igraju trojicom u obrani.

Od Maksimira do Contea

Posljednji put kada su to pokušali neslavno je završilo. I to na Maksimiru 2006. kada je Slaven Bilić nadmudrio Stevea McClarena u 2:0 pobjedi kojoj je kumovao onaj autogol Nevillea.

Nakon 11 godina opet su u obrani samo ''tri lava''. Conte je tako uveo novi sistem ne samo u Premierligu, već i u englesku reprezentaciju. Prošle godine s klasičnim engleskim 4-4-2 sustavom šokirao ih je Claudio Ranieri, a manje od godinu dana kasnije mlađi talijanski kolega odveo je engleski nogomet u sasvim drugom smjeru.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider