Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
koliko će potrajati?

Ovo je najskuplja momčad u povijesti nogometa po pozicijama

Nakon posljednjih nogometnih transfera dobili smo nekoliko rekorda po pozicijama.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kao što se i očekivalo, nogometno je tržište eksplodiralo. Nevjerojatan novac koji se u Engleskoj vrti oko TV prava počeo je diktirati sasvim neko drugo nogometno doba u kojem su cifre sumanute. Katarski šeici iz Pariza uzvraćaju udarac pa im ni 222 milijuna eura otkupne klauzule za Neymara ne predstavlja problem.

Na društvenim je mrežama pravi hit usporedba budžeta za obranu. Tako Kuba troši 700 milijuna funti, susjedna BiH 180 milijuna funti, a nogometni klub Manchester City 200 milijuna funti.

Upravo City drži čak tri pozicije u prvih 11 najskupljih momčadi svih vremena, ako računamo rekorde po pozicijama u 4-2-3-1 sustavu. Pogledajte ih sada jer bi u idućih nekoliko tjedana mogli složiti neku drugu momčad.

Vratar: Gigi Buffon (Parma – Juventus, 52 milijuna eura)

Već 16 godina nitko s trona nije skinuo neponovljivog Gigija Buffona. 2001. godine stigao je u Juventus iz Parme, a s 40 godina na leđima još uvijek vrhunski brani za Staru damu.

Desni bek: Kyle Walker (Tottenham – Manchester City, 57 milijuna eura)

Kratko je bio najskuplji branič u povijesti jer je Pep Guardiola uskoro doveo kolegu mu na suprotnoj strani, Mendyja. Na Otoku je stvar vrlo jednostavna. ''Znamo da imate, a imamo i mi, pa ako nekog želite, izvolite ga puno platiti.''

Stoper: John Stones (Everton – Man City, 55.5 milijuna eura)

Slično kao i Walker. Ama baš nitko izvan Premier lige ne bi toliki novac dao za ovog braniča. Ali kad ste Englez u engleskoj ligi, koja je najbogatija na svijetu, samo je nebo granica. On bi trebao biti budućnost engleske obrane, ali još uvijek mnogi vrte glavom kad ga vide u akciji.

Stoper: David Luiz (Chelsea – PSG, 49.5 milijuna eura)

Kada su Parižani odnosno Katarani kupili Brazilca za skoro 50 milijuna eura 2014., bio je to najveći transfer jednog braniča u povijesti. Svi su se držali za glavu, a ovaj se u međuvremenu vratio u Chelsea, što se pokazalo punim pogotkom.

Lijevi bek: Benjamin Mendy (Monaco – Man City, 58.1 milijun eura)

Najnovije pojačanje Cityja ujedno je i najskuplji branič svih vremena. Lijevih bekova kronično nedostaje u svijetu nogometa, a da rekord nije srušio Mendy, možda bi to bio neki drugi bek poput Dannyja Rosea. Kad su u Monacu čuli koliko je City dao za desnog beka rekli su: ''Može, ali ako Walker vrijedi toliko, onda Mendy vrijedi barem milijun više''. I dobili su ga…

Defanzivni vezni: Tiemoue Bakayoko (Monaco – Chelsea, 45 milijuna)

Još jedan igrač hit momčadi prošle sezone. Chelsea je još dobro i prošao, jer Conte će dobiti bedem u sredini s Kanteom koji je bio možda i kupovina sezone.

Središnji vezni: Paul Pogba (Juventus – Manchester United, 105 milijuna eura)

Francuz je prošle sezone postao najskuplji nogometaš u povijesti, ali bi ga uskoro mogli s trona skinuti Neymar ili Mbappe. Kažu da je precijenjen jer nije igrač koji čini toliku razliku da bude plaćen baš toliki novac. Ali pustimo koju godinu pa nas Pogba možda i razuvjeri. Uostalom, što je danas 100 milijuna eura, uskoro ćemo se još više zgražati ovim ciframa.

Desno krilo: Gareth Bale (Tottenham – Real Madrid, 100 milijuna eura)

On je do Pogbe bio najskuplji. Činilo se kao se Real malo zaigrao, ali tko im nakon tri Lige prvaka u četiri godine može govoriti da je Bale bio promašaj i da ne može igrati s Ronaldom.

Ofenzivni vezni: James Rodriguez (Monaco – Real Madrid, 80 milijuna eura)

Kao što City ima najskuplju obranu, Real je imao najskuplju navalu. Ali tu se Florentino Perez ipak malo zaigrao i potrošio silne pare na – promašaj. Da, kupovina Jamesa bila je promašaj koji si je pak bogati madridski klub mogao dopustiti. Za siću je poslan na posudbu u Bayern, samo da se riješe njegove plaće.

Lijevo krilo: Cristiano Ronaldo (Manchester United – Real Madrid, 94 milijuna eura)

Najskuplji do Balea i Pogbe. Godinama se činilo kako on bere osobne trofeje, dok Real gleda kako Barca kupi one momčadske. Ali, u Europi se to napokon naplatilo, u Španjolskoj malo manje (dva naslova). No Ronaldo je Ronaldo i zaslužio je svaki uloženi novčić.

Napadač: Gonzalo Higuain (Napoli – Juventus, 90 milijuna eura)

Dugo je Juventus marljivo štedio i onda su odriješili kesu i doveli najskupljeg napadača u povijesti. Bilo je to logično jer za pohod na Ligu prvaka trebali su najbolje. I umalo se isplatilo jer Juve je pokleknuo u samom finalu. A baš u finalu Higuain je zakazao, kao i svim finalima Argentine zbog kojih je Messi toliko frustriran. Higuain jednostavno nije čovjek za finala.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider