Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki animozitet

Kovač u središtu "rata" mrskih suparnika: Tko laže u aferi godine?

Nastavlja se rat riječima na relaciji Frankfurt – München…

Galerija Navijači Eintrachta iz Frankfurta i Niko Kovač (Foto: AFP) Navijači Eintrachta iz Frankfurta (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) +2 Kovač pomaže svom i igraču Schalkea da se pridigne (Foto: AFP)

Nakon što je javno obznanjeno da Niko Kovač naljeto postaje trener Bayerna, praktički se ne stišava bura na relaciji Frankfurt – München. Rat riječima ne prestaje i neće se tako lako zaustaviti.

Novi zaplet afera je dobila Eintrachtovim i Bayernovim plasmanom u finale njemačkog Kupa. Bayern je pregazio Bayer u Leverkusenu, što nije nikakvo iznenađenje, a Kovačev Eintracht ušao je u finale pobjedom nad Schalkeom usred Gelsenkirchena. Ni to nije senzacija, ali ipak je iznenađenje.

U Frankfurtu još bijesni

Tako će se u finalu dogoditi neobična situacija da će budući trener Bayerna voditi suparničku momčad i slagati taktiku za pobjedu. Mnogi u Njemačkoj smatraju da Bayern trebao čekati kraj sezone kako bi objavio ime novog trenera. U Frankfurtu su još uvrijeđeni zbog ponašanja Bavaraca, ponajprije zbog toga što je informacija procurila u javnost prije nego što Bayern službeno obavijestio čelne ljude Eintrachta da je sve dogovorio s hrvatskim stručnjakom. Sportski direktor kluba s Waldstadiona Fredi Bobic kiptio je od bijesa na press-konferenciji na kojoj je službeno objavljen Kovačev odlazak u Munchen.

Niko Kovač (Foto: AFP) Niko Kovač (Foto: AFP) (Foto: Afp)

„Bayern je pokazao manjak poštovanja i profesionalizma prema našem klubu“, ljutito je kazao Bobic.

Predsjednik Bayerna Uli Hoeness, koji je poslovično bez dlake na jeziku, odgovorio mu je da debelo pretjeruje, a glavni izvršni direktor Karl-Heinz Rummenigge sarkastičnom konstatacijom dodatno je potpalio vatru.
„Bobic je došao pameti i prilično se ohladio nakon što smo ga ja i Hoeness oštro upozorili.“
Bobic je brzopotezno uzvratio: „Mora da se Rummenigge i Hoeness smiju vlastitim komentarima.“

Bobic tu nije stao.
„Postoji 36 klubova u 1. i 2. Bundesligi koji imaju dobar odnos i međusobno se respektiraju. Svatko se bori za svoj klub, ali morate imati određenu dozu pristojnosti. To funkcionira vrlo dobro između 35 klubova“, kazao je Bobic s jasnom aluzijom da je jedina iznimka Bayern.

Rummenigge: Kovač potvrdio kvalitetu i trenersku klasu

„Navijači nisu glupi, znaju razmišljati svojom glavom i oni točno znaju kako iščitati određene izjave“, poručio je Bobic kojem je očito jako stalo da ostane čist pred navijačima Eintrachta, koji u Njemačkoj oduvijek figuriraju kao jedni od najžešćih, a možda i najžešći. Eintrachtova „firma“ nadaleko je poznata u cijeloj Europi.
Rummenigge je jučer uzvratio Bobicu.

„Mislim da bi ljudi trebali lučiti razliku između žrtve i počinitelja. U Frankfurtu su nas kritizirali u petak za ono što će se dogoditi tek dan kasnije“, započeo je Rummenigge pa nastavio:
„Optužili su nas da smo pustili informaciju u medije, a mi to nismo učinili. To je moglo izaći s više strana“, kazao je Rummenigge.

Niko Kovač novi trener Byerna (GOL.hr/AFP) Niko Kovač novi trener Byerna (GOL.hr/AFP)

Ali tih strana nema bezbroj. Ako nije Bayern, ostaju samo Kovač i njegov menadžer te čelnici Eintrachta, a oni kažu da nisu ništa znali, odnosno da im Bayern nije ništa dojavio. Da jest, onda bi u Bayernu valjda to znali, zar ne? Dakle, očito je da netko u cijeloj priči ne govori istinu, bolje rečeno laže bez grča na licu, a tko bi to mogao biti i nije tako teško naslutiti.

Kako god, Rummenigge je prokomentirao i Eintrachtov plasman u finale njemačkog Kupa gdje će se sastati s Bayernom.
„Mislim da će se situacija uskoro ohladiti. Mi smo sretni zbog Eintrachta i Kovača. Tim uspjehom naš budući trener potvrdio je kvalitetu i trenersku klasu.“

Rummenigge želi staviti točku na cijelu priču.
„Mislim da je dobro za nas što se Eintracht plasirao u finale. Sad će se malo ohladiti i uživati u uspjehu.“

Eintrachtovi ultrasi nadaleko poznati

Bobic je u međuvremenu prokomentirao glasine koje su se proširile Frankfurtom da se posvađao s Kovačem te da mu je namjeravao otkazati suradnju prije kraja sezone.
„Nisam se prvi put porječkao s Nikom, mislim da je u takvoj situaciji normalno razmijeniti mišljenja. Nema problema između nas, želimo uspješno završiti sezonu, to je naša motivacija“, zaključio je Bobic.

Navijači Eintrachta iz Frankfurta (Foto: AFP) Navijači Eintrachta iz Frankfurta (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Iako u Munchenu priželjkuju smirivanje situacije, teško da će se to dogoditi. Prije bismo rekli da će se tenzije između dvaju klubova povećavati kako se finale Kupa bude približavalo. Na Olimpijskom stadionu u Berlinu 19. svibnja moglo bi biti jako žestoko, i na travnjaku i na tribinama. Animozitet Eintrachta i Bayerna te njihovih navijača nije od jučer, to traje već desetljećima, oduvijek su to bili jako vrući derbiji, a priča s Kovačem samo je dolila ulje na vatru.

Nakon godina prosječnosti i ispodprosječnosti, hrvatski stručnjak vratio je na veliku scenu nekoć veliki frankfurtski klub, koji se može pohvaliti da je prvi njemački klub koji je igrao u finalu Kupa prvaka, te je izazvao euforiju u Frankfurtu. S obzirom da u poslovnom središtu Njemačke Bayern ne mogu vidjeti ni na posteru, posve je logično da je "otimanje" uspješnog trenera naišlo na žestoko negodovanje među navijačima Eintrachta, nadaleko poznatih po žestokom navijanju, ali prijekoj naravi njegovih ultrasa. U Berlinu bi moglo biti jako veselo.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider