Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Velika slavlja diljem Europe

Godina u kojoj snovi postaju stvarnost: Ovi klubovi su dugo čekali naslove

Nekoliko je klubova ove sezone osvojilo naslov nakon dugog čekanja, a do kraja sezone moglo bi ih biti još.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europski klupski nogomet ove je sezone obilježio veliki broj naslova osvojenih nakon godina suše. Tri velika kluba vratila su se na vrh nakon godina lutanja, a njihove priče izazvale su pravu euforiju među navijačima i simpatije neutralnih ljubitelja nogometa.

Feyenoord

Najduže je naslov čekao nizozemski velikan Feyenoord, a dojam je da je uoči utakmice odluke protiv Heraclesa cijela Europa (osim navijača Ajaxa) navijala za pobjedu kluba iz Rotterdama. U filmskom raspletu naslov je donio legendarni Dirk Kuyt koji je s tri gola donio prvu titulu nakon 1999. godine.

Kuytu su se smijali kada je rekao da se vraća u Feyenoord osvojiti naslov, a on je dvije godine kasnije podigao trofej ispred 150.000 euforičnih navijača. Kuyt je ispunio svoju misiju i zaključio karijeru na najsavršeniji mogući način, a iza filmske priče o posrnulom velikanu koji se vraća na vrh stoji puno rada i specifični mentalitet Rotterdama.

Monaco

Kad je PSG osvojio svoj prvi naslov u eri petrodolara Monaco je bio drugoligaš. Bilo je to 2013.; sljedeće sezone Monaco se vratio među elitu, a samo četiri godine nakon osvajanja druge lige Monaco je proslavio prvi naslov nakon 2000. godine. Simpatije mnogih ljubitelja nogometa pokupili su zbog načina na koji su ostvarili ono što se činilo nemogućim – srušili PSG nakon četiri godine neupitne dominacije.

Monaco je ove sezone osvojio nogometnu Europu spektakularnom napadačkom igrom na krilima uzbudljivih mladih talenata. Jedan od rijetkih koji je prošao cijeli trnoviti Monacov put je Danijel Subašić, čuvar mreže još od drugoligaških dana, koji je već postao ikona kluba iz Kneževine.

Spartak

Moskovski Spartak osigurao je naslov pobjedom protiv Toma Tomska – njihov 10. ukupno i prvi nakon 2001. godine. Nakon posljednjeg sučevog zvižduka rijeka navijača poplavila je teren i stvorilla sliku koja je obišla Europu.

Spartak je dominantno osvojio prvenstvo; kolo prije kraja imaju deset bodova prednosti nad drugim CSKA-om i 11 nad trećim Zenitom. Zadnji put kad su bili prvaci imali su 60 bodova, a ove kolo prije kraja imaju 69.

Na listi čekanja – Slavia Prag i Honved

Slavia je zadnji put bila prvak Češke 2009. godine, a dva kola prije kraja imaju sudbinu u svojim rukama. Jedini koji im može pokvariti slavlje je aktualni prvak Viktoria Plzen koji zaostaje dva boda. Slavia ima nešto teži raspored; čeka ih gostujući susret protiv četvrte Mlade Boleslav, a u slučaju pobjede u zadnjem kolu protiv Brna na domaćem terenu bit će spremno veliko slavlje.

Honved u Mađarskoj vodi mrtvu utrku s Videotonom; trenutno je Honved vodeći s istom brojem bodova, a prvaka bi moglo odlučiti zadnje kolo u kojem se susreću ova dva kluba. Domaćin je Honved koji bi mogao u izravnom okršaju osvojiti prvi naslov nakon 1993. i 14. ukupno.

U međuvremenu će se nadati pomoći budimpeštanskog rivala Ferencvaroša koji ide u goste Videotonu. Ako Honved u predzadnjem kolu izgubi od Debrecena, pobjeda u zadnjoj utakmici im svejedno donosi naslov u jednoj od najzanimljivijih prvenstvenih završnica ove sezone.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider