Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
jedino im je to odgovaralo

Kakva namještaljka: Nijemci i Talijani nesportski izborili polufinale Eura!

Talijanska i Njemačka U21 reprezentacija izborile su prolaz u polufinale Europskog prvenstva, iako im uoči posljednjeg kola situacija nije bila blistava.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Skandalozni kraj utakmice na Europskom prvenstvu do 21 godine u Poljskoj režirali su dvije reprezentacije koje konkuriraju za naslov prvaka. Italija je golom Federica Bernardeschija slavila protiv dotada stopostotnih Nijemaca s 1:0, a taj je rezultat omogućio prolaz i jednima i drugima. Doduše ovisili su o Danskoj koja je morala barem uzeti bod Češkoj, ali kada je s te utakmice javljeno da Danci imaju dva gola prednosti i da Česi ne mogu do pobjede, ni Talijani ni Nijemci nisu više ni pokušali promijeniti rezultat na svom susretu.

Razlog su bili Slovaci, koji su se pak nadali da Italija neće pobijediti, a ako pobijedi da slavi s dva gola razlike, ili da će Češka slaviti, pa da oni kao najbolja drugoplasirana reprezentacija iz tri skupine U21 Eura prođe dalje. Slovačka je jedino mogla ispasti s Eura upravo na ovakav način i upravo ovakvim raspletom rezultata.

Italija je osvojila skupinu sa šest bodova, dok je Njemačka završila druga s istim brojem bodova, ali porazom od Italije. U krugu tri najbolje drugoplasirane reprezentacije sve su imale po 6 bodova, ali je najbolji omjer pogodaka imala Njemačka (+4). Slovačka je bila na omjeru 6-3, a Portugal 7-5. Da je Italija zabila drugi gol, Slovačka bi išla dalje zbog većeg broja postignutih golova u odnosu na Njemačku (6-5).

Talijani i Nijemci izviždani su u Krakowu nakon utakmice, jer su se posljednjih 10-ak minuta samo dodavali na centru igrališta i nisu pokušavali zabiti pogodak. Da je rezultat na susretu Danske i Češke bio u korist Čeha, sigurno se prije svega Nijemci ne bi mirili s takvim rezultatom. Dovoljno govori i statistika koja glasi da je u drugom poluvremenu samo jedan udarac išao u okvir gola, u 61. minuti, te da nakon njega nijedna, ni druga reprezentacija nisu zapucale prema golu...

Nogometaši moraju slušati naredbe svog izbornika, pa su tako obje reprezentacije sigurno dobile naređenje da povuku "ručnu" i ne pokušavaju upropastiti prolaz u polufinale, jer bi pogodak na bilo kojoj strani upravo to napravio.

"Kritike su dio ovog posla. Cilj je bio da povedemo pa osluškujemo što se događa na drugoj utakmici. Uspjeli smo u svojoj misiji", priznao je nakon utakmice izbornik Italije Luigi Di Biagio.

Sve je to donekle u redu, ali nije u sportskom duhu. Ako jedna od ove dvije reprezentacije osvoji Euro, imat će veliku mrlju na tom rezultatu. Jer ako je u redu ništa ne pokušavati posljednjih 10 minuta, po toj su logici Danci, koji su u posljednje kolo ušli s 0 bodova na svom kontu, trebali pustiti Češkoj, jer ionako ne mogu izboriti prolaz. Ali nisu. Danska je sportski igrala i pobijedila. Češka si je sama kriva za ispadanje, ali Slovačka je ispala žrtva "prešutnog dogovora" Talijana i Nijemaca.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider