Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
60 tisuća meksikanaca u nevjerici

Oslabljena, ali hrabra Hrvatska šokirala Meksiko s igračem manje!

Hrvatska reprezentacija pobijedila je Meksiko 2:1 u Los Angelesu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatska nogometna reprezentacija pobijedila je u prijateljskom susretu Meksiko rezultatom 2:1 u prvom nastupu na tlu Sjeverne Amerike pred više od 60 tisuća gledatelja na legendarnom Coliseum stadionu u Los Angelesu. Strijelci za Hrvatsku bili su Duje Čop i Fran Tudor u 36. i 37. minuti, dok je konačni rezultat postavio Chicharito u 87. minuti.

KOMENTAR IVICE MEDE Čačićevi "glineni golubovi" iznenadili naciju: Hajdukovci sredili Meksiko!

Bila je to herojska pobjeda oslabljene hrvatske reprezentacije koja je u prvih 45 minuta potpuno nadigrala meksičke zvijezde, a u drugom dijelu na krilima Lovre Kalinića izdržala velike nalete protivnika koji je od 77. minute igrao s igračem više nakon drugog žutog kartona i isključenja Mile Škorića.

Sjajnu i hrabru igru Hrvatska je okrunila u dvije minute kada je prvo Čop zabio na asistenciju Tudora, a onda je mladi igrač Hajduka ukrao jednu loptu i šokirao cijeli stadion te u trans bacio hrvatske navijače.

Meksiko je bio veliki favorit jer je igrao praktički na domaćem terenu, no na kraju su se veselili malobrojni, ali glasni hrvatski navijači na stadionu koji je dva puta u povijesti ugostio Olimpijske igre. Podsjetila je ova utakmica malo na onu veliku pobjedu protiv Španjolske na Euru, ali ovaj put se nije radilo o nekom B, već C sastavu.

''C reprezentacija'' spasila Šukerov obraz

Izbornik Ante Čačić nije imao na raspolaganju najbolje hrvatske nogometaše. Zbog termina u kojem je predsjednik HNS-a Davor Šuker dogovorio ovaj prijateljski susret, kada se diljem Europe još igraju nacionalna prvenstva, uključujući ono hrvatsko, izbornik je morao složiti momčad od 16 igrača koji više nikad neće zajedno igrati. No na kraju su ovi momci spasili ugled našeg nogometa s kojim se kockao Davor Šuker.

Srećom, neki klubovi u HNL-u odrekli su se svojih igrača za ovu akciju kako bi imao tko igrati. Čak desetorica nikad nisu igrala za nacionalnu momčad, uključujući i one najiskusnije u Los Angelesu poput kapetana Hajduka Zorana Nižića te napadača Caena Ivana Santinija. No ova se momčad predstavila u sjajnom izdanju, naročito u prvih 45 minuta, a posebno treba pohvaliti naše mlade nogometaše.

Čačić je očekivano u prvih 11 krenuo s najboljim vratarem belgijske lige Lovrom Kalinićem na golu, na desnom boku bio je Tin Jedvaj, na lijevom Borna Barišić iz Osijeka, dok su stoperski par činili spomenuti Nižić i mladi Jakov Filipović iz zaprešićkog Intera.

Par zadnjih veznih činili su Mile Škorić iz Osijeka te Ivan Šunjić iz Lokomotive, a ispred njih je bio raspoloženi Nikola Vlašić. Na krilima su bili odlični Fran Tudor i kapetan Duje Čop, a u špici je bio stasiti Santini.

MEKSIKO - HRVATSKA 1:2 (GOLOVI)

Meksiko je također bio u kombiniranom sastavu, ali s čak petoricom igrača u prvih 11 koji su pobijedili Hrvatsku prije tri godine na SP-u u Brazilu. Ochoa, Layun, Herrera i društvo nisu se mogli suprostaviti Hrvatskoj u prvom dijelu utakmice, pa je kolumbijski izbornik na klupi Meksika Juan Carlos Osorio na početku drugog dijela ubacio i ostale zvijezde poput Carlosa Vele, Jonathana dos Santosa i Jose Andree Guardada, a potom je ušao i strijelac Javier Hernandez Chicharito.

No ni najveće zvijezde nisu pomogle Osoriju da doživi prvi poraz na klupi Meksika nakon 21 utakmice.

Meksiko imao inicijativu, ali Hrvatska je sve izdržala

Meksiko se nametnuo od prve minute, međutim usprkos pritisku u prvom poluvremenu nije stvorio niti jednu pravu priliku. Hrvatski igrači odlično su stajali na terenu i prvih 45 minuta je prošlo bez opasnosti pred Kalinićevim vratima.

Hrvatska je prvu priliku imala u 22. minuti kada je nakon ubačaja iz kornera stoper Intera Jakov Filipović pucao glavom pored gola. U 36. minuti hrvatska vrsta je stigla do vodstva. Ivan Šunjić je prebacio meksičku obranu gurnivši loptu na krilo do Frana Tudora koji je povratnom loptom uposlio Duju Čopa, a ovaj zabija u praznu mrežu. Samo minutu kasnije bilo je 2-0. Tudor je presjekao loptu nakon katastrofalne povratne lopte meksičkog braniča Diega Reyesa, zaobišao golmana i zabio za 2-0.

U nastavku susreta Meksiko je podigao ritam igre i počeo ozbiljnije prijetiti. Meksički izbornik Juan Carlos Osorio je načinio četiri izmjene gurnuvši u vatru i svoje ponajboljeg igrače Javiera Hernandeza i Carlosa Velu. U 51. minuti je pucao Elias Hernandez, no Kalinić je bio spreman. Hrvatska 'jedinica' je odlično reagirala i u 59. minuti kada je Guardado opalio iz slobodnog udarca, te u 62. minuti kada je glavom pucao Peralta.

U 76. minuti Hrvatska je ostala s igračem manje nakon što je Škorić zaradio crveni karton. Meksiko je nastavio nizati prilike u 81. minuti kada je Guardado već svladao Kalinića, no Tin Jedvaj je crte glavom 'počistio' loptu. Ipak, u 86. minuti je Javier Hernandez smanjio.

Dvije minute kasnije Kalinić je sjajno obranio udarac Hectora Morena s pet-šest metara, a u 90. minuti sjajni hrvatski vratar je zaustavio i Gallardov udarac za veliku pobjedu.

HRVATSKA: Kalinić - Barišić, Filipović, Nižić, Jedvaj - Škorić, Šunjić - Čop (od 90. Majer), Vlašić (od 89. Miloš), Tudor (od 71. Kolinger) - Santini (od 83. Katić)

MEKSIKO: Ochoa - Layun, Moreno, D.Reyes (od 46. Araujo), L.Reyes (od 80. Gallardo) - Gutierrez (od 46. J.Dos Santos), Molina (od 46. Guardado), Herrera - Lozano, Peralta (od 66. J.Hernandez), E.Hernandez (od 54. Vela)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider