Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nezamislivo ostatku svijeta

Sjevernokorejska zvijezda osvaja Italiju: Želi ga Juve, ali probleme stvara Kim Jong Un

Nogometaši iz Sjeverne Koreje susreću se s problemima koji su nezamislivi njihovim kolegama iz ostatka svijeta.

Han Kwan Song (Foto: Screenshot) (Foto: Screenshot)

Još kao dječak označen je kao nogometni wunderkind, a već s 13 godina bio je na nogometnom školovanju u jednoj akademiji u Barceloni. Priča je to koja ne bi bila nimalo neobična da njezin glavni protagonist nije Han Kwang Song, mladi nogometaš rođen u Pjongjangu, glavnom gradu najzatvorenije svjetske države Sjeverne Koreje.

Han se iz Barcelone vratio u domovinu, nakon čega je oduševio na U-17 Svjetskom prvenstvu 2015. u Čileu. Vrata inozemnog angažmana otvorio mu je talijanski političar Antonio Razzi, dobar prijatelj vođe Sjeverne Koreje Kim Jong Una.

Han se iskazao na probi u Cagliariju, a prošle sezone probio se u prvu momčad. Sa svega 18 godina debitirao je u Seriji A, a već u drugom nastupu postao je prvi sjevernokorejski nogometaš koji je zabio gol u najvišem rangu talijanskog nogometa.

Postao prava atrakcija u Italiji

Danas 19-godišnji napadač nalazi se na posudbi u drugoligašu Perugiji gdje je uhvatio sjajnu formu: već u prvom kolu zabio je hat-trick, a trenutno je na učinku od sedam golova u 17 nastupa, od čega 15 u prvih 11.

Sjevernokorejski nogometaši prava su rijetkost u međunarodnom klupskom nogometu, pa ne čudi što je Han postao prava atrakcija u Italiji. Nakon sjajne forme na početku sezone trebao je biti gost jedne popularne televizijske sportske emisije, ali samo nekoliko sati prije snimanja morao je otkazati nakon poziva iz Pjongjanga.

''Poziv misteriozne osobe sve je blokirao. Pregovori su bili nemogući jer su htjeli razgovarati samo s Hanom. Situacija s njihovom vladom pogoršala se i nogometašima je zabranjeno gostovati na televiziji jer bi mogli ostati bez državljanstva. Han se boji'', rekao je predsjednik Perugie Massimiliano Santopadre.

Han je ostao bez emisije, ali zanimanje za njega ne jenjava, a među najzaintersiranijima je navodno i Juventus. Talijanski Tuttosport izašao je s naslovnicom na kojoj je udarna vijest bio upravo Han i interes Stare dame za uslugama brzonogog napadača.

Nogometaši i financiranje sjevernokorejskog režima

No pojavljuje se problem njegove plaće. Prema sjevernokorejskim zakonima, plaća radnika iz inozemstva pripada vladi, a odnosi Italije i Sjeverne Koreje nisu najbolji – Italija je prošle godine potjerala veleposlanika te države nakon opetovanih prijetnji uporabom nuklearnog oružja. Zbog spomenutih razloga dolazi se do zaključka da Hanovi klubovi financiraju neprijateljski režim.

Iz Cagliarija tvrde da sve plaće idu izravno njemu, ali ne mogu kontrolirati što on radi sa svojim novcem. Eventualni prelazak u Juventus sasvim bi sigurno značio i osjetno povećanje plaće, što znači i više novca za sjevernokorejski režim.

Procjenjuje se da oko 150.000 sjevernokorejskih radnika radi u inozemstvu, a njihova zarada predstavlja glavni izvor strane valute za ovu zatvorenu i izoliranu azijsku državu. Zbog takve je prakse Fiorentina prošle sezone morala odustati od potpisivanja trenutnog Hanova suigrača iz Perugije i sunarodnjaka Choe Song Hyoka – talijanska je vlada intervenirala i spriječila potpisivanje ugovora kako bi zaustavila odljev novca prema sjevernokorejskom režimu.

Nema sumnje da će politika bitno utjecati i na karijeru perspektivnog Hana, koji bi zbog loših međudržavnih odnosa i rigidnih zakona svoje države mogao ostati bez unosnih angažmana u jačim klubovima.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider