Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Gatussov preporod ostao u sjeni

Milan je u sjajnoj formi, ali prijeti im skandal: Otkriveni novi detalji o kineskom vlasniku

Milanu na terenu cvjetaju ruže, ali isto se ne može reći i za poslovnu karijeru njihova vlasnika.

Yonghong Li (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Milan je uoči sezone bio jedan od najaktivnijih i najrastrošnijih klubova prijelaznog roka. Rossoneri su sezonu dočekali u potpuno novom ruhu, ali skupa momčad svoju cijenu nije opravdala na terenu: Milan je očajno ušao u sezonu, a loše rezultate poslom je platio trener Vincenzo Montella.

Njega je na klupi zamijenio Gennaro Gattuso, legenda kluba bez prevelikog trenerskog iskustva. No popularni Rino pokazao se kao dobro rješenje; pod njegovim vodstvom Milan se stabilizirao, a kulminacija dobrih rezultata stigla je početkom 2018. godine.

Gattuso donio preporod

Rossoneri su neporaženi već 10 utakmica, od čega su u njih sedam slavili. Gatusso je standardizirao sistem 4-3-3, a vratio je i izgubljeni pobjednički duh u svlačionicu Milana.

“Otkako je Gattuso stigao, potpuno smo se promijenili. Momčad igra puno bolje, nalazimo se u boljoj formi, a sve je to njegova zasluga. Puno smo napredovali u posljednje vrijeme, usadio nam je pobjedničke navike, mentalitet, osjećaj potrebe da se fizički usavršavamo. Promijenio je sve u čemu smo bili loši. Prije njega nismo bili momčad, nedostajala nam je snaga. Naporno smo trenirali da postanemo novo srce Milana”, izjavio je kapetan Leonardo Bonucci.

Gennaro Gattuso i igrači Milana (Foto: AFP) Gennaro Gattuso i igrači Milana (Foto: AFP) (Foto: Afp)

“Trener je resetirao sistem na pravi način. Vratio nam je samopouzdanje, a sada igraju dobro i oni za koje se mislilo da su izgubljeni. Uvjerio nas je da Milan ne može gore od onoga što se događalo u prvih nekoliko mjeseci ove sezone i unio je nove ideje koje smo besprijekorno implementirali. Napravio je novi Milan”, dodao je.

Nove informacije o sumnjivim poslovima kineskog vlasnika

I dok na terenu Milanu cvjetaju ruže, izvan terena odvija se prava pravno-ekonomska drama. U centru je kineski vlasnik Yonghong Li; njega već dugo prati glas sumnjivog poduzetnika, a taj će se status samo pojačati nakon istrage talijanske Corriere della Serre o njegovu poslovanju u Kini.

Talijanski novinari otkrili su da je Lijeva tvrtka Shenzhen Jie Ande bila nelikvidna još u vrijeme kupovine Milana, ali svejedno ju je prezentirao kao jamstvo prilikom jedne od najskupljih transakcija u povijesti nogometa. Jedna kineska banka tužila ga je još 2016. jer im nije vraćao dugove, a sud je mjesec dana prije preuzimanja Milana presudio da Lijev udio u tvrtci mora ići na aukciju. Nakon odbijene Lijeve žalbe aukcija je odgođena, ali samo zato što se pojavila još jedna banka kojoj je također dužan, a koja je zatražila proglašavanje bankrota spomenute kompanije.

Leonardo Bonucci (Foto: AFP) Leonardo Bonucci (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon fantomskih rudnika fosfata koji, čini se, ipak nisu u njegovu vlasništvu (o čemu je pisao i New York Times), ovo je još samo jedan dokaz da Li ipak nije toliko bogat koliko se predstavlja. Podsjetimo, Li je od američkog fonda Elliot posudio čak 300 milijuna dolara s vrlo visokim kamatama: 180 milijuna iskoristio je za kupovinu kluba, dok je ostatak potrošen na igrače.

Rok za vraćanje novca istječe u listopadu 2018. godine; Li dotad mora skupiti oko 350 milijuna dolara ili Amerikanci preuzimaju dionice kluba. S obzirom na njegove dosadašnje poslovne ''uspjehe'', pred Milanom bi mogla biti turbulentna vremena, a sumnjivi poslovi mogli bi u potpunosti baciti sjenu na lijepu priču koju pišu Gattuso i njegova preporođena momčad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider