Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
slomljeni zbog pritiska?

Oni su najveće transfer pogreške: Plaćeni zlatom, a pokazali - ništa!

Već smo nebrojeno puta bili svjedoci loših nogometnih kupovina, a posljednja u nizu je Interov napadač Gabriel Barbosa, poznatiji kao Gabigol.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Zabigol. Tako su ga prozvali novinari u Brazilu. I nije to bio jeftini marketinški trik, jer Gabriel Barbosa već je u svojoj debitantskoj sezoni za Santos zabio 21 gol, čak sedam više od Neymara u njegovoj premijernoj sezoni u istom klubu. I statistika u reprezentaciji Brazila bila mu je impresivna, dva gola u četiri utakmice.

Zvijezda se rađala. Barcelona se osigurala i prilikom transfera Neymara s dodatnih osam milijuna eura obvezala Santos na pravo prvokupa Gabigola, odnosno da u slučaju ponude imaju rok od tjedan dana da je izjednače. Inter ljetos nije mogao čekati, jer je Juventus spremao ponudu za 20-godišnju senzaciju, a Santos je prihvatio 29,5 milijuna eura i to samo tri dana nakon što su o ponudi iz brazilskog kluba obavijestili Barcelonu. Na Nou Campu su se osjećali prevarenima i od Santosa tražili odštetu jer je dogovor izigran. A zapravo jedini tko je uistinu bio izigran je – Inter.

Gabigol - najskuplja rezerva svijeta

Gabriel Barbosa postao je najskuplje plaćeni Brazilac u povijesti Intera (1,5 milijuna skuplji od transfera Ronalda u ljeto 1997., što je tada bio svjetski rekord). No, umjesto novog Ronalda na Giuseppe Meazzi dobili su novog Adriana! Mijenjali su se treneri u Interu, ove sezone čak tri, ali status mladog Brazilca ostao je nepromijenjen.

Pola godine kasnije Gabigol je postao jedna od najvećih promašenih investicija u povijesti Intera i najskuplja rezerva na svijetu. Od 27 utakmica u kojima se našao u zapisniku prosjedio je na klupi za rezerve njih 20, a u sedam u kojima je dobio šansu nikada nije odigrao više od 16 minuta. Za 29,5 milijuna eura Nerazzuri su od Barbose dobili svega 81 prvenstvenih minuta i više žutih kartona (dva) nego što je zabio golova (jedan). U prijevodu, svaka minuta koju je Brazilac proveo na travnjaku Inter je dosad koštala 364.000 eura!

A pritom, Gabriel još prima i tri milijuna eura godišnje, odnosno 250.000 mjesečno (što mu je bila godišnja plaća u Santosu), 8000 dnevno...

– Možda mora još taktički napredovati, ali Gabriel je u Interu ponižen je fizički, moralno i psihički. Ako ne bude igrao, odlazi – zaprijetio je nogometašev menadžer Wagner Ribeiro.

Ta je prijetnja pucanj u prazno jer u Interu se žele čim prije i pod svaku cijenu riješiti Brazilca, a prva ozbiljnija ponuda, ako je uopće i bude, bit će prihvaćena.

Betisov promašaj s Denilsonom

Nesretni Gabigol tako je stao u red najvećih promašaja na nogometnoj tržnici na kojoj su zbog nepromišljenosti i brzopletosti mnogi veliki klubovi gubili desetke milijuna eura. Primjer Denilsona morao bi zabrinuti mladog Brazilca. Trebao je postati novi Pelé, a postao jedan od najvećih promašaja u povijesti. Denilson je koncem 90-ih godina prošlog stoljeća slovio za najtalentiranijeg nogometaša na svijetu. I zato u ljeto 1998. nije žalio novca, već je s 31,5 milijuna eura srušio svjetski rekord. Betis je s Denilsonom planirao prekinuti dominaciju Reala i Barcelone, ali Brazilac je klub odveo u propast.

Već dvije sezone poslije zeleno-bijeli ispali su u Segundu, a Denilson je na 186 utakmica zabio svega 13 golova. U ljeto 2001. legendarni Španjolac Gaizka Mendieta iz Valencije stigao je u Lazio za čak 48 milijuna eura. Tada je to bio najveći iznos u povijesti isplaćen za jednog veznog nogometaša, ali iz tadašnje perspektive Lazija prihvatljiv s obzirom na to da je bilo riječ o nogometašu s dva uzastopna priznanja za najboljeg europskog veznjaka. No dolazak u Serie A označio je veliki pad u njegovoj karijeri, od tri sezone u Laziju čak je dvije proveo po posudbama i na koncu je slobodnih papira prešao u Middlesbrough 2004.

Svojih “bisera” imao je i Real, ali samo jednog krasi “priznanje” za najgoreg pojačanja kraljevskog kluba u 21. stoljeću. Jonathan Woodgate u ljeto 2004. stigao je na Bernabéu iz Newcastlea za 18,5 milijuna eura. Prvu sezonu propustio je zbog ozljede, u a drugoj, svojoj ujedno i posljednjoj, odigrao svega 14 utakmica. Na Bernabéuu se nije proslavio ni Nicolas Anelka. Plaćen je 35 milijuna eura i odigrao samo jednu sezonu. No Real je lošu procjenu nekako uspio amortizirati prodajom Anelke PSG-u za pola milijuna manji iznos.

Jeste li čuli za Keirrsona?

Keirrison? Čak i ako ste navijač Barcelone, vrlo vjerojatno niste čuli za ovoga Brazilca. Nekoć je bio velika nada, 2008. je s 19 godina uz 23 postignuta pogotka postao najmlađi prvi strijelac u povijesti Serie A i naveo Barcelonu da ga plati 14 milijuna eura. Pod ugovorom na Nou Campu bio je pet sezona i svih pet proveo na posudbi, a za Barcelonu nije odigrao niti jednu utakmicu! Dmitro Čigrinskij još jedna je velika pogreška Barcelone, a možda i najveća kriva procjena Pepa Guardiole. U ljeto 2009. platio ga je Šahtaru 25 milijuna eura, ali na Nou Campu nije se snašao. Godinu dana poslije vraćen je Šahtaru, ali za deset milijuna eura manje.

Puno se puta Roman Abramovič opekao u svojim megalomanskim planovima, a najveće greške u procesu stvaranja moćnog Chelseaja su mu dva najskuplje plaćena nogometaša u povijesti kluba – Fernando Torres i Andrij Ševčenko. Torres, prema mnogim anketama najveći promašaj u povijesti Premiershipa, u četiri sezone zabio je tek 20 ligaških golova. Premalo za igrača plaćenog 58,5 milijuna eura. Četiri godine poslije prodan je Milanu za tri milijuna eura – čak 55,5 milijuna manje nego što je plaćen! Ševčenko je, pak, izazvao prvi veći sukob između Joséa Mourinha i Romana Abramoviča. Gazda Chelseaja bio je “zaljubljen” u Ukrajinca, platio ga je 43,3 milijuna eura. Uzalud, Special One ga nije želio. Nakon sezone u kojoj je zabio osam golova nestao mu je iz vidokruga. Ako je nekome potreban savjet kako uložiti veliki novac, a svejedno ostati bez trofeja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider