Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nova mladost omiljenog trenera

Neuništivi Ranieri ponovno šokira: Predvodi veliko iznenađenje i nada se ostvarenju sna

Popularni talijanski trener proživljava novu mladost i nada se poslu života u 66. godini.

Claudio Ranieri (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Osnovani su 1943. fuzijom nekoliko lokalnih klubova, a tek 1963. prvi su put zaigrali prvoligaški nogomet. Unatoč takvoj, relativno kratkoj povijesti, FC Nantes je do 21. stoljeća stigao postati jedan od najuspješnijih i najslavnijih francuskih klubova, osvojivši od 1966. do 2001. osam naslova prvaka i tri Kupa Francuske.

Pored rezultatskih uspjeha, Nantes je bio i prava avangarda francuskog nogometa. Njihov momčadski, brzi, napadački nogomet poznat je kao ''jeu à la nantaise'' – Nantesov stil igre – a najzaslužnijim za njegov razvoj smatra se Jose Arribas, baskijski trener slavne generacije iz 60-ih. Pored toga, fascinantan je broj sjajnih igrača koji su karijeru počeli u ovom klubu sa zapada Francuske – među njima su imena poput Marcela Desaillyja, Didera Deschmapsa i Claudea Makelelea.

No u 21. stoljeću krenula su teška vremena za Kanarince. Nantes je 2006. ispao u drugu ligu nakon 40 godina prvoligaškog nogometa; sljedeće sezone odmah su se vratili međe elitu, ali jednako ekspresno potonuli su nazad u Ligue 2.

Stabilizacija i dolazak Claudija Ranierija

Nakon tri sezone u drugoj ligi, 2013. vratili su se u prvu ligu. Tada je počela stabilizacija kluba koja je kulminirala prošle sezone; pod vodstvom trenera Sergija Conceincaa bili su sedmi u Ligue 1, ali on ih je napustio nakon jedne sezone i preuzeo Porto s kojim se približio prekidanju dominacije Benfice. Nantes je trebao rješenje za upražnjeno mjesto, a izbor je pao na Claudija Ranierija, trenera koji je dobio otkaz u Leicesteru manje od 10 mjeseci nakon osvajanja senzacionalnog naslova koji je šokirao svijet.

Ranieri se pokazao odličnim izborom: popularni talijanski stručnjak trenutno je šesti na ljestvici, a mogao je biti i mjesto više da nije bilo remija u zadnjem kolu protiv posljednjeg Metza. Za razliku od spomenutog ''Nantesovog stila'' s početka teksta, Ranieri je rezultat ostvario potpuno drugačijim pristupom – prije svega ''old school'' talijanskom obranom.

''Prvo morate zaključati vrata. Ako ne zaštitite kuću, lopovi će doći i sve pokrasti. Jednom kada ste to napravili, možete kuću ukrasiti i organizirati kako želite'', slikovito je svoju taktiku objasnio Ranieri. Metaforama se rado koristi i na treninzima, a jednu je podijelio branič Enock Kwateng: ''Rekao nam je da je naš gol kao naša djevojka. Moramo je zaštiti onako kako bi to radili u stvarnom životu.''

''Ranieri je poput Mercedesa, a bivši trener poput 'Spačeka'''

Ranierijeve metafore pokazuju se vrlo efikasnima: Nantes je primio 30 golova u 30 utakmica i ima treću najčvršću obranu lige nakon PSG-a i Montpelliera. Kuću je zaključao, ali nije ju ukrasio posebno lijepom dekoracijama: Nantes je zabio svega 30 golova ove sezone po čemu su tek 13. u ligi.

Unatoč tome, Nantes je jedna od hit-momčadi europskog nogometa ove sezone, a u jednom su trenutku čak držali treće mjesto ljestvice. ''Ranieri je poput Mercedesa, dok je bivši trener Michel Der Zakarian 'Spaček''', rekao je predsjednik kluba Waldemar Kita. Zanimljivo, Ranieri će pamtiti Nantes i po tek drugom isključenju u karijeri, iako je vodio preko tisuću utakmica. Nakon incidenta u svom je stilu izjavio da je pretjerao i zaslužio isključenje.

''Claudio je još mlad, vrijeme je na njegovoj strani"

Brak Nantesa i Ranierija izgleda idilično, ali mogla bi ga prekinuti katastrofa u njegovoj domovini Italiji. Azzuri će prvi put nakon 1958. propustiti Svjetsko prvenstvo, a jedan od kandidata za preuzimanje upražnjene talijanske klupe je i Ranieri.

U svojoj velikoj karijeri vodio je samo reprezentaciju Grčke, a tamo se nije proslavio: izgubio je čak i od Farskih otoka i dobio otkaz nakon svega četiri utakmice. No zov Italije je nešto drugo, a Ranieri je otvoreno priznao da želi sjesti na klupu Azzura.

''Imam ugovor s Nantesom na dvije godine, ali kada bi me kontaktirali za posao talijanskog izbornika, pitao bih predsjednika da me pusti'', poručio je. Bila bi to kruna bogate karijere, ali i veliki izazov za 66-godišnjeg Ranierija. Podsjetimo, prvi naslov prvaka u karijeri osvojio je s Leicesterom u 64. godini života. Kandidat za klupu Italije bio je i tada, a čini se da se tadašnji predsjednik Saveza Carlo Tavecchio nije šalio kada je rekao da je Ranieri ''još mlad i da je vrijeme na njegovoj strani.'' 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider