Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dinamo najveći favorit

Analiza suparnika: Tko su RB Salzburg, Odds, PSV i Brondby?

Hrvatske klubove u Europi ovoga tjedna čekaju prvi ogledi u 3. pretkolima kvalifikacija za Europsku ligu i Ligu Prvaka. Više o tome tko su Red Bull, Odds, Brondbyj i PSV objasnio je novinar Nove TV Vlado Boban.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Rijeku u trećem pretkolu Lige Prvaka čeka vjerojatno najveći pehist u lovu na skupine Lige Prvaka - austrijski Red Bull. Klub je to koji se do 2005. Zvao Austria Salzburg.

RB Salzburg

Red Bull je ove godine preuzeo Marco Rose, igračka legenda njemačkog Mainza koja već dugi niz godina radi u klubu kao trener mlađih kategorija. Prvaci Austrije su bili 11 puta a kup su osvajali 5 puta.

Ono Barićevo finale s Interom 1994. i dan danas je najveći euro uspjeh kluba. Od Valencije 2006. do Dinama prošloga ljeta traju Red Bullova ispadanja u doigravanjima za Ligu Prvaka. Čak šest puta su ispadali na posljednjoj prepreci. Izraelski napadač Dabour je najskuplji igrač, a od Rijeke su na Transfermarktu vrijedniji 16 milijuna eura i barem na papiru lagani favoriti.

Odds

Norveški Odds rekoder je u Norveškoj - po osvojenim kupovima. Ima ih čak 12 u riznici. No kada je prvenstvo u pitanju tu stoji - nula. 50 - godišnji Dag-Eilev Fagermo već je devet godina na klupi Odda. I trenerska karijera mu, ruku na srce nije impresivna, nije vodio ni jedan klub izvan Norveške.

Prije dvije sezone Odd je dogurao pred vrata Europa lige, ali tada ih je uvjerljivo zaustavila u dva susreta Borussia Dortmund. Veznjak Jensen je najskuplji igrač te momčadi. Iako je Dinamo puno vrijedniji i favorit, sjetimo se kako su Modri opasno visili protiv Moldea.

Brondby

Idemo sada na Brondby. Protivnik Hajduka je bio 10 puta prvak Danske, a domaći kup je osvajao šest puta. Trener je Nijemac Alexandar Zorniger koji je prije Brondbyja radio u Stuttgartu i Leipzigu.

Igrao je krajem 80-tih i početkom 90-tih ozbiljnu ulogu u Europi. Klub je to s velikom tradicijom i sjajnom navijačkom podrškom. Finac Pukki, koji je bio u Schalkeu, najskuplji je i najopasniji igrač. Momčadi su podjednake na papiru, a nažalost Hajduk će na Poljudu u uzvratu biti bez gledatelja.

PSV

Ostaje nam još protivnik Osijeka. Osijek igra protiv nizozemskog velikana PSV-a. Trenira ga legendarni igrač Barcelone i PSV-a Phillip Cocu već četiri sezone. Klub je to koji je čak 23 puta bio prvak Nizozemske i 9 puta je osvajao Kup. Naravno naslov prvaka Europe 1988. je najveći uspjeh kluba.

Veznjak Propper je nizozemski reprezentativac i najskuplji igrač. PSV je sedam puta vrijedniji od Osijeka i veliki favorit protiv momčadi iz Gradskog vrta.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider