Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
a veliki derbi se približava...

Cijela Barcelona slavi, ovo su čekali 21 godinu: ''Nevidljivi'' klub dočekao svoj trenutak

Prvi put nakon 1997. godine dva katalonska rivala s vrha ljestvice gledaju ostatak nogometne Španjolske.

Barcelona - Espanyol (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Barcelona je u devetom kolu španjolske La Lige s 4:2 pobijedila dotad vodeću Sevillu i preuzela vrh tablice. Dan kasnije, njihov gradski rival Espanyol je s 2:0 srušio Huescu i zauzeo drugo mjesto prvenstvene ljestvice.

Dva katalonska rivala tako su se našla na prva dva mjesta ljestvice prvi put nakon sezone 1997./1998. Zanimljivo, taj su uspjeh barcelonski klubovi i tada proslavili u devetom kolu.

Barcelona je 21 godinu ranije suvereno držala vrh s 25 bodova nakon pobjede nad Real Madridom u El Clasicu, dok je Espanyol bio drugi s 19 bodova nakon pobjede nad Salamancom, tada novopečenim prvoligašem koji danas više ne postoji - zbog nagomilanih dugova ugasili su se 2013. godine.

Mogu li se gradski rivali zadržati na vrhu?

Dominacija gradskih rivala te 1997. trajala je svega jedno kolo: već u 10. kolu Espanyol je izgubio i potonuo na ljestvici, a sezonu je završio na 10. mjestu. Barcelona je do kraja sezone obranila prednost i proslavila naslov prvaka.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se povijest ponoviti – Barcelonu u sljedećem kolu čeka El Clasico s Realom na domaćem terenu, dok Espanyol putuje u goste Real Valladolidu, novom prvoligašu i još jednoj hit-momčadi prvenstva koja zauzima šesto mjesto.

Kakvo god stanje na tablici bude nakon sljedećeg kola, činjenica da su gradski rivali čekali 21 godinu da se nađu na vrhu ljestvice zapravo dobro oslikava povijest rivalstva ovih klubova.

Kao i u svako ''pravo'' rivalstvo, i Derbi barceloní ima svoje konotacije nevezane uz sam nogomet: Barcelona nosi imidž kluba bliskog borbi za nezavisnu Kataloniju, dok se Espanyol tradicionalno percipira kao klub bliži vlastima u Madridu.

Rivalstvo bogate povijesti, ali ne i rezultatske neizvjesnosti 

I dok se politička klima kroz turbulentnu španjolsku povijest mijenjala, odnos snaga na terenu bio je vrlo konstantan. Barcelona i Espanyol odigrali su najviše gradskih derbija u povijesti španjolskog prvenstva, a nijedan nije toliko jednostran: u 168 utakmica Barcelona je upisala 97 pobjeda, dok je Espanyol 34 puta osjetio slast pobjede.

Espanyol je samo tri puta u povijesti završio sezonu s boljim plasmanom od gradskog rivala. Drže rekord kao klub koji je odigrao najviše sezona u najvišem rangu španjolskog nogometa, a nikad nije bio prvak: najbolji plasman u 83 sezone bila su im tri treća mjesta, a posljednje je osvojeno još 1987. godine.

Kakva-takva utjeha navijačima Espanyola je što su plavo-bijeli ostvarili rekordnu pobjedu u gradskim derbijima: 1951. slavili su sa 6:0. Kao rijetki trenutak sreće u međusobnom rivalstvu pamti se i Tamaduzo, gol za 2:2 legende Espanyola Raula Tamuda u 90. minuti gradskog derbija u posljednjem kolu 2007., kojim je uskratio naslov Barceloni i poslao ga u Realove vitrine.

Preživjeti u sjeni gigantskog susjeda

Iako debelo u sjeni bogatijeg, moćnijeg, popularnijeg i rezultatski neusporedivo uspješnijeg susjeda, Espanyol se ipak održao ''na životu''.

Da bi vidjeli kolika je razlika u popularnosti klubova, dovoljno je pročitati Mundo Deportivo ili Sport, sportske listove smještene u Barceloni – bilo kakvu vijest vezanu uz Espanyol gotovo je nemoguće pronaći, dok Barcelona redovito ''vrišti'' s naslovnica i tema je gotovo svih udarnih vijesti.

Ipak, Espanyol je unatoč svemu zadržao vjernu publiku. Iz kluba danas odbacuju povijesne političke konotacije i napominju da su neutralni i otvoreni za različitosti, a tradicionalna percepcija Espanyola i Barcelone nije tako crna i bijela – jedan od najpoznatijih navijača Espanyola tako je političar Gabriel Rufian, koji je istovremeno i veliki zagovornik katalonske nezavisnosti.

Mnogi navijači Espanyola napominju da ih klubu privlači upravo taj status vječnog autsajdera i svih emotivnih vrtuljaka koji s njim dolaze; takvi su došli na svoje ove sezone u kojoj Espanyol bilježi odlične rezultate. Gradski derbi na rasporedu je 9. prosinca, a Espanyol u međuvremenu ima relativno povoljan raspored: održe li trenutnu formu, gradski derbi ove sezone bi, osim povijesne, mogao imati i rezultatsku težinu.

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider