Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
dopadljiv i zabavan

Arsenal je ponovno gušt gledati: Emery preporodio Topnike s nekoliko ključnih poteza

Arsenal je slavljem 3:1 nad Leicesterom stigao do 10. uzastopne pobjede.

Arsenal slavi pogodak (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon što je u ponedjeljak s 3:1 slavio protiv Leicester Cityja, Arsenal je stigao do 10. uzastopne pobjede i četvrtog mjesta na ljestvici Premierlige. Topnici su sezonu s novim menadžerom Unaijem Emeryjem otvorili s dva poraza od Manchester Cityja i Chelseaja, no svakom idućom utakmicom Arsenal je bio sve veći i veći užitak gledati. Podsjetimo, na kraju prošle sezone klupu je nakon 22 godine napustio Arsene Wenger, a na nju je sjeo Emery i već nakon dva mjeseca jako podigao igru Arsenala.

Emery uveo tri ključne stvari u Arsenal

Tri najveće, odnosno najuočljivije stvari koje je Emery implementirao u njegov Arsenal je pokretanje napada iz zadnje linije, snaži visoki presing, te oformljavanje drugog najubojitijeg napada lige u vidu Alexandrea Lacazettea i Pierre-Emericka Aubameyanga. Iako je trenutno City najefikasnija momčad lige, Topnici trenutno izgledaju barem jednako ubojito, ako ne i ubojitije.

Emery nije odmah od prve utakmice dao priliku Lacazetteu i Aubameyangu, no već nakon tri kola, kada je osjetio da je ta kombinacija spremna za "predstavljanje", odlučio je obojicu staviti u momčad i ostalo je povijest. Već u prvoj utakmici Lacazette je upisao pogodak i asistenciju za Aubameyanga, a nakon toga su zajedno upisali osam pogodaka i tri asistencije.

Vidi se da postoji kemija između njih dvojice, da se dobro slažu na travnjaku, te da su podređeni momčadi. To se naročito vidi kod Aubameyanga koji nikada ne slavi sam pogodak, već prvo trči u zagrljaj onome tko mu je dodao loptu, što samo pokazuje koliko je svjestan da bez njegovih suigrača ne bi bilo ni tog gola. Pravi timski igrač. Uz njih dvojicu i Mesut Ozil je bolji. Nakon loših nastupa u prve tri utakmice sezone, Ozil je u posljednje četiri upisao tri pogotka i asistenciju.

Napad kreće od vratara, visoki presing obavezan

Za razliku od Wengera, koji nije zagovarao da napad kreće iz obrane, Emery na tome iznimno inzistira. To se vidi i u statistici koja kaže da ove sezone Bernd Leno i Petr Čech imaju preko 53% kratkih dodavanja, dok je češki vratar lani pod Wengerom imao svega 43%.

Emery traži od svojih vratara, kao i od zadnje linije, da svaki put kreću prema naprijed kratkim dodavanjima, a ne kao što je to često znao bit slučaj lani pod Wengerom preskakanjem igre, odnosno dalekim ispucavanjima ili bacanjem rukom. Otkako se Čech ozlijedio (posljednje dvije i pol utakmice), na Arsenalov gol stao je Leno i unio dodatnu sigurnost među vratnicama i u spomenutim kratkim dodavanjima, s kojima se Čech mučio na otvaranju sezone u utakmicama protiv Cityja i Chelseaja.

Za razliku od Wengera koji nije zahtjevao od svojih igrača da rade visoki presing, Emery to skriktno zahtjeva. To se vidi i na statistici koja kaže da ove sezone Topnici bilježe 120 sprinteva u prosjeku po utakmici, te da u 90 minuta pretrče u prosjeku 112.6 kilometara. To je trenutno u samom vrhu Premierlige, dok je u istim kategorijama lani Arsenal bio u sredini ljestvice od 20 momčadi.

Koliko je Emery uspio naviknuti svoje igrače na visoki presing i koliko oni to mogu izdržati u jednoj utakmici vidjet ćemo uskoro u utakmici protiv Liverpoola Jurgena Kloppa, momčadi koja uz City radi najveći visoki presing u ligi.

Torreira ključan za kompaktnost

Zahvaljujući visokim presingom Emeryjev Arsenal izgleda sigurnije i kompaktnije, što nije bio slučaj u posljednjim sezonama pod Wengerom. Iako je primio 11 pogodaka u devet utakmica, Arsenal ih je devet primio u prvih pet kola. U posljednje četiri utakmice Arsenal je primio samo dva gola, od čega je jedan bio autogol, a drugi je pao nakon pogreške obrane...

Od ostalih stvari koje je Emery unio u igru Arsenala je igranje s pravim dafanzivnim veznim igračem, koji s druge pak strane zna "nešto" i prema naprijed. To je Lucas Torreira, s kojim je Arsenal u prosjeku dobio 2.7 oduzetih lopti više po susretu, 2.5 uspješnih klizećih startova, te veći postotak i veći broj uspješnih dodavanja. Torreira ih u prosjeku po utakmici bilježi 64.5.

Dovođenjem i implementiranjem Torreire u prvu postavu Emery je rasteretio Granita Xhaku, koji je sada slobodniji igrati prema naprijed, koji njegov jači adut od igre u defanzivi gdje je često znao zaraditi nepotrebne kartone i dodatno se opteretiti do kraja utakmice, da ni ne spominjemo crvene kartone kojih je bilo sveukupno 10 u njegovoj karijeri.

Utakmice protiv Liverpoola i Tottenhama dat će odgovor

Nakon nekoliko godina pretežnog mučenja, Arsenal ponovno igra jako dopadljiv nogomet i gušt ga je gledati. No u iduće tri, četiri utakmice ćemo vidjeti koliko je zapravo Emeryjev Arsenal dobar.

Idućeg vikenda Arsenal putuje u goste Crystal Palaceu, a potom dočekuje Liverpool koji sa Cityjem predvodi ljestvicu Premierlige. Početak prosinca također će biti paklen, jer najprije Topnici dočekuju Tottenham, a potom putuju u goste Manchester Unitedu. Period od 28. listopada do 5. prosinca pokazat će za kakve je domete spreman preporođeni Arsenal.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider