Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
koliko mu znači nacionalni dres?

Messi zaključuje klupsku sezonu zbog Argentine i nastupa na Svjetskom prvenstvu?

Hoće li se Messi nakon ovog vikenda u potpunosti okrenuti Svjetskom prvenstvu u Rusiji?

Galerija Leo Messi (Foto: AFP) Messi na SP 2014 (Foto: AFP) Messi na SP 2014 (Foto: AFP) +2 Messi na SP 2014 (Foto: AFP)

Legendarni obrambeni igrač Argentine Oscar Ruggieri javno je prozvao i zamolio Lea Messija da zaključi klupsku sezonu i u potpunosti se okrene reprezentaciji koju ovo ljeto očekuje Svjetsko prvenstvo u Rusiji gdje će igrati i protiv Hrvatske u 2. kolu.

To je rekao čak i prije nego je Atletico Madrid izgubio u četvrtak navečer na Anoeti kod Real Sociedada i praktički predao titulu prvaka Španjolske Barceloni u ruke.

Barceloni su za potvrdu naslova prvaka Španjolske potrebna još tri boda, bilo da ih osvoje ili bilo da ih Atletico Madrid negdje prosipa. To je realno zadatak koji u posljednjih pet kola mogu napraviti i bez Messija. Jedina preostala utakmica u kojoj bi trebao zaigrati je ovaj vikend - finale Kupa kralja protiv Seville.

Ruggieri je s Argentinom osvojio naslov svjetskog prvaka 1986. godine, te titule pobjednika Copa Americe 1991. i 1993. godine. Nijedno od spomenutih natjecanja Messi nema u svome vlasništvu, iako je zaigrao u oba finala i to dvaput u finalu Cope. Prije četiri godine je izgubio od Njemačke u finalu Svjetskog prvenstva u Brazilu, dok je Čile dva puta bio uspješniji u finalu Copa Americe.

"Potaknuo bi i druge Argentince na istu stvar"

Ruggieri smatra da bi se Messi trebao odmoriti i u potpunosti posvetiti Svjetskom prvenstvu, možda i svojem posljednjem u karijeri. Podsjetimo, Argentina se nalazi u skupini D, zajedno s Islandom, Nigerijom i Hrvatskom, s kojom igra 21. lipnja susret 2. kola. Ruggieri se u razgovoru za argentinske medije prisjetio svojih priprema za posljednje Svjetsko prvenstvo koje je osvojila Argentina.

"Okupili smo se 65 dana uoči početka i u potpunosti smo bili koncentrirani na osvajanje Mundijala. Zar mislite da će Barcelona izgubiti prvenstvo ako Messi neće igrati? On mora nazvati predsjednika kluba i reći: "ovo je moje Svjetsko prvenstvo i posvetit ću se u potpunosti nacionalnoj vrsti", rekao je Ruggieri te nastavio.

"Što mislite da će ostali igrači napraviti ako vide Messija da je lupio šakom po stolu i odlučio se sa Sampaolijem koncentrirati isključivo na Svjetsko prvenstvo? Nazvat će Sampaolija i reći mu istu stvar kao i Messi: "želimo se koncentrirati na nastup u Rusiji". To je ipak možda i posljednji put da gledamo Messija u dresu Argentine na Svjetskom prvenstvu", zaključio je bivši stoper Real Madrida.

Ključnim igračima Argentine klupska sezona završava otprilike oko 10. svibnja, što znači da se reprezentaciji mogu priključiti svega 30-ak dana prije početka Mundijala. To je dvostruko manje vremena od onog koje je imala zlatna generacija Argentine u 80-im i početkom 90-ih godina prošlog stoljeća.

Odustaje od borbe za naslov najbolje strijelca Europe?

Kada bi to napravio Messi bi odustao od borbe za Zlatnu kopačku (najboljeg strijelca Europe), gdje trenutno zaostaje jedan pogodak za Salahom, te bi istovremeno ugrozio titulu najboljeg strijelca Primere (pet golova ispred Cristiana Ronalda). 

Pitanje ostaje i je li mu reprezentacija toliko važna s obzirom na sve kritike koje dobiva nakon neuspjeha. U svakom slučaju sada ćemo vidjeti koliko mu je zaista stalo do nastupa na Svjetskom prvenstvu, jer ga nijedan trener svijeta ne može natjerati da igra ako on to ne želi. 

Treba naglasiti da 6. svibnja Barcelona igra El Clasico protiv Real Madrida i da je za očekivati da će u toj utakmici ipak zaigrati Messi. Teško je zamisliti El Clasico bez jedne od dvije najveće zvijezde svijeta u ovome trenutku. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider