FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
podsjeća na cormiera

Prvi pobijedio Fedora, preživio ubod nožem u srce i komu, a sada prijeti Miočiću!

UFC je u svoje redove doveo bugarskog borca, koji iza sebe ima čudesnu životnu priču.

Blagoi Ivanov (Screenshot, Facebook)

Najpoznatija MMA organizacija UFC u srijedu je i službeno u svoju obitelj primila bugarskog borca Blagoju Ivanova (31), po mnogima jednog od najboljih boraca izvan UFC-ove organizacije. Riječ je o borcu koji je u MMA karijeri zabilježio 16 pobjeda i samo jedan poraz, koji mu je nanio jedan od glavnih izazivača za naslov prvaka u teškoj kategoriji - Rus Aleksandar Volkov.

Ivanov će zbog svoje kvalitete i iskustva sigurno biti pojačanje UFC-a, ali ono što je još zanimljivije je njegov put do prilike u UFC-u. Prije svega tjedan dana hrvatski borilački portal Fightsite.hr donio je životnu priču o ovom bugarskom borcu koji je prvi pobijedio legendarnog Fedora, preživio ubod nožem u srce i na koncu potpisao za najveću MMA organizaciju.

Nije nemoguće da ga jednog dana vidimo u oktagonu sa Stipom Miočićem, aktualnim UFC prvakom u teškoj kategoriji, koji svoj pojas prvaka brani 7. srpnja u Las Vegasu. 

Prvi pobijedio Fedora

Blagoi Ivanov rođen je krajem 1986. godine u malom mjestu Sandanski, u jugozapadnom dijelu Bugarske, gotovo na granici s Grčkom. Unatoč tome što ima ispod 30.000 stanovnika, Sandanski je grad poznat po velikom rekreacijskom centru, čime ga se jasno može zvati pravim sportskim gradom i nije niti čudo da je Blagoi već od malih nogu svoje mjesto pronašao na igralištu. Kao i sva djeca, prvo je pokušavao u najpopularnijim sportovima, no s loptom nije bio dovoljno talentiran da bi ostao u nogometu, košarci ili nekom sličnom sportu. Tako je krajem osnovne škole otišao u dvoranu, gdje je upisao judo.

Vrlo brzo se istaknuo kao najsnažniji dječak u svojoj generaciji, a nakon što je savladao osnove tehnike, počeli su dolaziti i prvi trofeji s natjecanja. Kako je Blagoi napredovao, tako su natjecanja na kojima je nastupao bila sve veća, a on se s većine njih vraćao sa zlatnom medaljom oko vrata. Prvi veliki rezultat ostvario je 2003. godine, kad je osvojio naslov prvaka na juniorskom prvenstvu Balkana, a negdje u otprilike to isto vrijeme je otkrio i sambo, rusku verziju hrvanja, koja uključuje i udaračke tehnike. Na to ga je inspirao Fedor Emelianenko, tadašnji teškaški prvak u Prideu i već tada najbolji svjetski sambo borac, bez poraza na svjetskim prvenstvima. Prvi pravi rezultat u sambu bila je bronca sa svjetskog prvenstva 2006. godine, održanom u njegovoj domovini, u glavnom gradu Sofiji. Ipak, kombiniranje dvije discipline djelovalo je negativno na njegov judo te osvaja tek sedmo mjesto na europskom U23 prvenstvu, održanom 2007. godine te ne uspijeva izboriti mjesto u bugarskoj reprezentaciji za olimpijske igre u Pekingu 2008. godine.

Ipak, upravo krajem te 2008. godine, borilački svijet saznaje tko je Blagoi Ivanov. Kao tada 22-godišnjak, odlazi u St. Petersburg na svjetsko sambo prvenstvo, gdje uspješno dolazi do polufinala, a tamo ga je čekao Fedor Emelianenko. Veliki Rus ga je već početkom iste godine savladao u sambo meču i malo tko je vjerovao da mladi Bugar ima ikakve šanse savladati četverostrukog svjetskog prvaka, koji je osvojio svako veliko natjecanje (svjetsko i europsko prvenstvo te prvenstvo Rusije) na kojem je nastupio u posljednjih osam godina. No, upravo je Ivanov napravio ono što dugo nikome nije uspjelo te je nanio prvi poraz Fedoru Emelianenku u sambo meču nakon 2000. godine te prvi uopće na svjetskim prvenstvima. Video tog meča nalazi se ispod ovog teksta.

Preživio ubod nožem u srce i dvomjesečnu komu

Već tada je Ivanov imao tri MMA borbe iza sebe, među kojima je ona protiv Ilira Latifija, prekinuta već u prvoj minuti, budući da se raspao ring. Pobjeda nad Fedorom donosi mu veliku priliku za odlazak u Japan, gdje na Sengoku 9 eventu pobjeđuje Kazuyukija Fujiku. Slijedi jednogodišnja MMA pauza, pobjeda u jednoj borbi održanoj u Bugarskoj, a onda kreće Blagoiev američki san. Početkom 2011. godine dolazi poziv iz Bellatora, promocije koju je tri godine ranije osnovao pasionirani MMA fan Bjorn Rebney te je za to vrijeme promociju podigao iznad regionalne, odnosno na nacionalnu MMA scenu. Upravo je Rebney bio onaj koji je osobno razgovarao s Blagoiem te ga nagovorio na potpis za njegovu perspektivnu promociju, koja je prakticirala turnirski format. Ivanov debitirao u ožujku, no ne kao sudionik četvrte sezone. Pobjeđuje nokautom u prvoj rundi i Rebney izjavljuje kako će biti siguran sudionik teškaškog turnira pete sezone. Nju je započeo pobjedom prekidom protiv Zaka Jensena, no ozljeda ga je udaljila iz nastavka turnira. Vraća se krajem godine, pobjedom protiv bivšeg UFC prvaka, Ricca Rodrigueza, na jednom eventu u Moskvi, a malo nakon toga zbio se događaj koji je promijenio njegov život.

26. veljače 2012. godine, Ivanov se s dvojicom prijatelja nalazio unutar jednog kafića u Sofiji, kada je u isti ušla grupa od osam ljudi koja ih je napala. Sve je završilo tako da je Ivanov uboden ispod pazuha nožem oštrice dužine 30 centimetara. Vrh noža prodrio je u njegovo srce te je hitno otpremljen u bolnicu. Tamo je bio podvrgnut operaciji, a Rebney je izjavio kako je zvao više puta te da je dobio informaciju da ne treba polagati prevelike nade. Nakon zahvata u trajanju od šest sati, Blagoi je stabiliziran i poslan na odjel intenzivne njege. Ipak, dva tjedna kasnije, stanje mu se pogoršava. Dolazi do infekcije koja dovodi do toga da mu organi počinju otkazivati i dolazi do druge operacije. Liječnici su bili prisiljeni staviti ga u medicinski induciranu komu te na aparate za održavanje života. Nakon puna dva mjeseca, Ivanov se napokon budi iz kome, 19. svibnja daje prvi interview, a 28. svibnja izlazi iz bolnice u kojoj je proveo tri mjeseca i dva dana. Jedva je hodao i još uvijek je imao problema s disanjem. Tijekom oporavka je izgubio 45 kilograma, no odmah je izjavio kako se namjerava oporaviti i vratiti natjecanju.

Bellator mu pružio priliku da se vrati

Bellator mu je pomogao u tome, posebno nakon što je Ivanov sam posjetio Rebneya u njegovom uredu te mu je rekao kako će se ponovno boriti i postati svjetski prvak. Godinu i pol dana trebalo mu je da vrati svoje tijelo u prethodno stanje, no kako je uspio u tome, tako se vratio i pobjedama. Nakon dva trijumfa, pristupa do tada najjačem Bellatorovom teškaškom turniru, čiji se pobjednik trebao boriti protiv Vitalya Minakova za titulu prvaka. Pobjeđuje Richa Halea i Lavara Johnsona te dolazi do finalnog meča protiv Aleksandra Volkova. Nakon vrlo dobre prve runde, u drugoj je napravio grešku te je upao u zamku koja dovodi do gušenje i njegovog prvog te do sada jedinog poraza u karijeri. Malo nakon toga, Rebney napušta Bellator, a nakon njega odlazi i Ivanov te potpisuje ugovor s vrlo perspektivnim WSOF-om, Raya Sefa.

IVANOV - VOLKOV (VIDEO)

Prvi nastup ima u lipnju 2015. godine i to odmah protiv prvaka, tada najperspektivnijeg mladog teškaša svijeta, Smealinha Rame. Ivanov dolazi do pobjede gušenjem u trećoj rundi te osvaja svoju prvu pravu svjetsku MMA titulu. Isto je tri puta obranio, posljednji put u studenom 2017. godine te se očekivalo kako će biti dio PFL turnira (promocija koja je nastala od WSOF-a) koji pobjedniku donosi nagradu od milijun dolara. Ipak, on je umjesto toga odabrao dolazak u UFC, gdje vjeruje kako može doći do titule prvaka, ali i do revanša protiv jedinog čovjeka koji ga je savladao, Aleksandra Volkova.

Debitira u rujnu?

Od svojih 16 MMA pobjeda, 12 je ostvario prekidom, po šest puta nokautom i prisiljavanjem na predaju. Inače je visok 180 centimetara te u kavez najčešće ulazi sa 115 kilograma. Iako je podosta nizak za teškaša, to mu ne smeta, nego zapravo koristi svoju konstituciju i nisko težište da bi što bolje prakticirao svoj stil borbe, koji se sastoji od eksplozivnih napada, snažnih bacanja i vrlo dobrog boksa.

Ipak, njegova glavna karakteristika je uistinu ogromna snaga, no koju gotovo niti jedan protivnik do sada nije mogao pronaći pravi odgovor. U UFC-u će vjerojatno odmah dobiti nekog od Top 15 protivnika, budući da iza sebe ima rezultate kojima to zavrjeđuje, a i dokazanu kvalitetu. Svakako dovoljnu da razdrma pomalo uspavanu diviziju, podosta plitku te ujedno i uvjerljivo najstariju UFC diviziju, u kojoj će on kao 31-godišnjak čak biti među mlađim borcima. Veselimo se njegovom prvom nastupu, koji će doći nakon što se oporavi od operacije meniskusa. Kako trenutno izgledaju prognoze, sredinom ljeta bi smo ga mogli vidjeti u oktogonu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider