FIGHT!
SPORTOVI
FIGHT!
gledaj na gol.hr i novoj tv

Kako je sve počelo: Uspon Stipe Miočića i nokauti koji su šokirali borilački svijet!

Stipe Miočić nalazi se na pragu ulaska u MMA legendu. Jedna pobjeda, jedan nokaut, jedna sudačka odluka u njegovu korist dijeli ga od "besmrtnosti".

Miočić s pojasom prvaka (Foto: AFP) (Foto: Afp)

U ranim jutarnjim satima nedjeljeStipe Miočić ima priliku ispisati UFC povijest trećom obranom naslova prvaka u teškoj kategoriji. Američki Hrvat borit će se s kamerunskom "zvijeri" Francisom Ngannouom na UFC eventu 220 u Bostonu, čiji prijenos možete gledati UŽIVO gledati na GOL.hr-u od 4 sata ujutro. Miočić i Ngannou borit će se za pojas UFC prvaka u glavnoj borbi večeri, nakon što svoju borbu za titulu prvaka u poluteškoj kategoriji odrade Daniel Cormier i Volkan Oezdemir.

Korijeni iz okolice Zadra - Rtine

Iako je rođen i odrastao u američkoj saveznoj državi Ohio, korijeni UFC prvaka u teškoj kategoriji Stipe Miočića su hrvatski. Konkretnije njegov djed Šime živio je u Rtini zajedno sa svojim sinom Bojanom (Stipin otac), prije nego li je 60-ih godina prošlog stoljeća otišao u SAD. Stipe se rodio i odrastao u Euclidu, a sada živi sa svojom suprugom Ryan Marie Carney u gradiću Independence, nedaleko od grada Clevelanda.

Stipe se kao školarac bavio bejzbolom, hrvanjem, boksom i američkim nogometom. Kao jedan od najboljih hrvača i boksača u državi Ohio, Miočić se odlučio za MMA. Debitirao je u organizaciji NAAFS u veljači 2010. godine, kada je tehničkim nokautom završio Coreyja Mullinsa. Prvih šest borbi Miočić je dobio nokautom ili prekidom unutar dvije runde, a to nije prošlo nezapaženo kod UFC-a.

Debitirao 2011. u UFC-u

U lipnju 2011. godine UFC je potpisao ugovor s Miočićem za više borbi, a debi smo vidjeli listopadu 2011. godine na UFC-u 136. Jednoglasnom sudačkom odlukom slavio je protiv Joeyja Beltrana. Upisao je još dvije pobjede u UFC-u, prije nego je upisao prvi poraz.

U rujnu 2012. godine tehničkim nokautom porazio ga je nizozemski div Stefan Struve. Bio je to splet pomalo i nepsretnih okolnosti. U trenucima kada se kretao unazad u obrani, Miočić se okliznuo, pokleknuo, a to je Struve iskoristio za ubojiti aperkat koji ga je slomio.

Gotovo devet mjeseci trebalo je našem borcu da se ponovno vrati u oktogon. Učinio je to protiv Roya Nelsona na UFC-u 161, kojem je pobijedio jednoglasnom sudačkom odlukom. Isto je ponovio i protiv brazilske legende Gabriela Gonzage pet mjeseci kasnije.

Uslijedila je lagana pobjeda protiv Fabia Maldonada nakon svega 35 sekundi prve runde, a potom i drugi, ujedno i posljednji njegov poraz u karijeri. Miočić je u prosincu 2014. godine poražen od Juniora dos Santosa, nakon pet rundi brutalne borbe. Neki smatraju da je Miočić zaslužio pobjedu u tom dvoboju, odnosno da je bio oštećen. No, sve mu se to vratilo u iduće tri godine.

Niz od četiri brutalna nokauta

U svibnju 2015. godine Miočić je jednoglasnom sudačkom odlukom slavio protiv Marka Hunta, nakon pet brutalnih rundi po Novozelanđanina. Miočić je u toj borbi postavio UFC-ov rekord po broju zadanih udaraca (361-48)!

Nakon toga se trebao boriti protiv Bena Rothwella, ali je po prvi put u svojoj karijeri otkazao dvoboj zbog ozljede. Samo tri mjeseca kasnije dogovoren je okršaj protiv Andreja Arlovskog i tu je krenula njegova nevjerojatna serija nokauta.

Miočić je nokautirao Arlovskog za 54 sekunde, što ga je plasiralo u sami vrh izazivača za titulu prvaka u teškoj kategoriji.

Zbog problema s ozljedom Cain Velasquez otkazao je borbu za titulu protiv Fabricija Werduma, nakon čega je UFC nazvao Stipu i pitao ga: "jesi li spreman?". Werdum je otkazao prvi dogovoreni datum zbog ozljede leđa, no borba se dogodila u svibnju 2016. godine.

Miočić je sredinom druge runde kontrom uspavao Werduma, nanio mu prvi poraz nakon 2011. godine i šokirao brazilske navijače koji su očekivali obranu titule svog borca.

Samo četiri mjeseca kasnije UFC je u oktogon gurnuo Alistaira Overeema, bivšeg Pride i K-1 prvaka, no ni on nije uspio izaći iz prve runde protiv našeg prvaka. Miočić je pred svojim navijačima u Clevelandu nokautirao Nizozemca 30 sekundi prije kraja.

Posljednja borba prije povijesne koja slijedi ove nedjelje, dogodila se u svibnju 2017. godine. Bio je to revanš protiv Juniora dos Santosa, posljednjeg borca koji je Stipi nanio poraz. Sve je bilo gotovo u samo dvije i pol minute prve runde, koju je Miočić završio tehničkim nokautom.

Što će biti u njegovoj trećoj obrani titule gledajte UŽIVO na GOL.hr-u u ranojutarnjim satima nedjelje (4.00) ili istog dana u snimci na Novoj TV od 23 sata.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider