Košarka
SPORTOVI
Košarka
"Dočekali smo osvetu"

Mladi heroji izveli podvig za pamćenje: Bili su otpisani, a sada su u borbi za povijesno zlato!

Mladi hrvatski košarkaši izveli su pravi senzaciju, a njihova igra vraća nam nadu u budućnost hrvatske košarke.

Slavlje U20 reprezentacije Hrvatske (Foto: FIBA Europe) (Foto: FIBA Europe)

Mladi hrvatski košarkaši do 20 godina izborili su finale Europskog prvenstva nakon što su u polufinalu pobijedili domaćina Njemačku sa 69:61.

U finalu EuroBasketa Hrvatska će u nedjelju u Chemnitzu igrati protiv Izraela koji je s 83:77 pobijedio Francusku.

Hrvatska će se prvi put u povijesti boriti za zlato u ovom uzrastu. Malo tko je očekivao da će takav uspjeh ostvariti ''izgubljena generacija'' koja je kao U18 momčad ispala u diviziju B.

''Igrali smo sjajno cijeli turnir i sretni smo što smo u finalu. Ispali smo kao U18 momčad u diviziju B, pa je na neki način ovo naša osveta'', rekao je Mateo Čolak nakon utakmice u kojoj je ubacio 14 koševa.

Mlade hrvatske momčadi u prošlosti su se često oslanjale na izvanredno talentirane pojedince, poput Darija Šarića koji je svojevremeno dominirao mlađim kategorijama, a takva se praksa (pre)često prenosila i u seniorske momčadi. Ova momčad nema igrača takvog renomea, zbog čega se morala okrenuti drugim sredstvima.

"Imamo glavu i rep, znamo što želimo"

Hrvatska U20 reprezentacija demonstrirala je veliku borbenost, timsku i smislenu igru na oba kraja terena. Nijemcima nisu dali disati kada su imali loptu, dok su u napadu prikazali nesebičnu, momčadsku košarku.

''Mislim da smo na turniru pokazali dobre igre, da imamo glavu i rep, da znamo što želimo i iz utakmice u utakmicu stječemo potrebno samopouzdanje'', rekao je trener Damir Rajković nakon pobjede nad Italijom, koja je Hrvatskoj osigurala polufinale.

Njemačka je na svojoj strani imala domaću publiku u fino popunjenoj dvorani te prilično domaćinsko suđenje, ali to nije poremetilo mladu hrvatsku momčad, koja je pokazala zavidnu razinu koncentracije i psihološke spreme. Možda ih je upravo ispadanje u diviziju B obilježilo i dalo im dodatni motiv te želju za uspjehom.

Slavlje U20 reprezentacije Hrvatske (Foto: FIBA Europe) Slavlje U20 reprezentacije Hrvatske (Foto: FIBA Europe) (Foto: FIBA Europe)

''Ovo je prva U20 medalja za Hrvatsku i želimo da bude zlatna. Ovo je naša posljednja godina u mlađim uzrastima i ovaj rezultat mogao bi svima koristiti kao odskočna daska za nadolazeću sezonu. Mogao bi nam svima podići samopouzdanje, posebice dečkima koji nisu previše igrali prošle sezone. Svojim suigračima i sebi želim svu sreću u finalu. Očekujem tešku bitku, ali poštenu utakmicu s dobrom košarkom na obje strane'', rekao je Krešimir Ljubičić, prvi strijelac utakmice s 18 koševa, koliko je ubacio i Mate Kalajžić.

Mlada Hrvatska je demonstrirala košarku kakvu želimo gledati

Upravo je playmaker Splita Kalajžić prvi strijelac Hrvatske na ovom turniru s 13,2 koša po utakmici. Prvi asistent je još jedan playmaker, Cibonin Karlo Uljarević koji je sa 6,3 asistencije po utakmici drugi asistent cijelog EuroBasketa.

Oba igrača igrala su i u teškim kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo seniorske reprezentacije. Upravo je pozicija ''jedinice'' već godinama rak-rana hrvatske košarke, a tko zna – možda se rješenje nađe baš u ovoj ''izgubljenoj generaciji'' koja se senzacionalno probila do finala.

Od ostalih igrača ističu se šuter Toni Perković, ponajbolji tricaš turnira, te Ljubičić, koji je sa sedam blokada na diobi četvrtog mjesta najboljih blokera. Hrvatska je najbolja tricaška momčad turnira – ubacili su ih najviše (60) uz najveću efikasnost (41,4 posto).

Upravo su nesebična, momčadska i fluidna igra te preciznost s linije za tri poena glavna obilježja moderne košarke. Ova momčad je pokazala vrlo lijepe i smislene akcije, s puno blokova, trčanja i dodavanja. U prilično sivim danima za hrvatsku košarku, dali su nam nadu da ''kraljica igara'' ipak ima budućnost u Hrvatskoj.

''Mislim da je ovo jako veliki uspjeh, međutim, eto, došli smo do finala i nećemo stati, dat ćemo sve od sebe. Igrači su za to spremni i mislim da žive za to i da će uspjeti iznaći i taj zadnji atom snage da se na kraju mi veselimo u finalnom susretu'', rekao je Rajković.

Finalni dvoboj Hrvatske i Izraela bit će odigran u nedjelju, s početkom u 19 sati, a prijenos dvoboja može se pratiti na FIBA-inom YouTube kanalu (Youtube.com/FIBA).

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider