Košarka
SPORTOVI
Košarka
Kraj Melodrame

Stvorena nova megamomčad: Kako će funkcionirati zajedno i mogu li srušiti Warriorse?

NBA ligu uzdrmala je prava bomba - Carmelo Anthony je sjaj i glamur New Yorka zamijenio prerijom Oklahome i stvorio novu megamomčad.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Melodrama je gotova – Carmelo Anthony napokon je napustio New York Knickse i pridružio se Oklahoma City Thunderu, gdje će formirati zvjezdani trojac s Russellom Westbrookom i Paulom Georgeom.

Trade Carmela bio je vrlo kompliciran zbog ''non-trade'' klauzule u ugovoru koja mu je omogućavala izbor kluba u koji će biti zamijenjen. Dan prije tradea Adrian Wojnarowski je objavio da je Carmelo Knicksima predao listu klubova u koji želi otići, a jedan od njih bio je i Oklahoma City Thunder.

Najavljivalo se da će trade bit gotovo do ponedjeljka, ali na kraju su klubovi požurili i dogovorili posao u subotu. Knicksi su zauzvrat dobili relativno skroman paket – Douga McDermotta, Enesa Kantera i pick druge runde drafta. Oklahoma City se tijekom ljeta nije spominjao kao izgledna Carmelova destinacija, zbog čega je vijest da će Carmelo sjaj i glamur New Yorka zamijeniti prerijom Oklahome odjeknula poput bombe.

Hoće li Westbrooku, Melu i Georgeu trebati tri lopte?

Logički se postavlja pitanje kako će tri zvijezde koje su navikle biti prve opcije u svojim momčadi funkcionirati zajedno. Pogotovo se to odnosi na Carmela koji je cijelu karijeru, otkad je došao u Nuggetse 2003., bio neupitni vođa momčadi, dok su Westbrook i George ipak počeli kao pomoćnici Kevina Duranta i Dannyja Grangera.

Melo kojeg će Oklahoma priželjkivati je Melo iz reprezentacije SAD-a. U reprezentaciji je pružao svoja možda i najbolja i najubojitija izdanja – bila je to jedina momčad u njegovoj karijeri u kojoj nije morao sam nositi napad, nego je prihvaćao ulogu strijelca iz drugog plana.

S 33 godine na leđima i uparen s dva All-Star igrača, Melo se u novoj momčadi može posvetiti ulozi ''olimpijskog Mela'', igrajući uglavnom na poziciji ''četvorke''. Westbrook bi se u novim Warriorsima trebao više posvetiti razigravanju, dok je najmanji problem svestrani Paul George koji se može prilagoditi bilo kojem sistemu. Veliki upitnik je i Carmelova obrambena igra, ali Thunder ima dovoljno obrambenih oružja kojima može pokriti rupe - prije svih centra Stevena Adamsa te vrlo korisnog ''šljakera'' Andrea Robersona.

Može li Oklahoma ugroziti Warriorse?

Cilj ove momčadi je jasan, a on je rušenje Warriorsa. Iako Golden State i dalje izgleda kao puno jača momčad, generalni menadžer Thundera Sam Presti ovim je tradeom kupio određene šanse svojoj momčadi. Momčad je dobila na raznovrsnosti i može zaigrati u raznim taktičkim postavkama – s niskom, visokom, obrambenom ili napadačkom petorkom. Thunderi mogu dobrim dijelom parirati raznovrsnosti Warriorsa, ali minus će im biti puno kraća klupa.

Motiv više mogla bi biti i činjenica da se ova momčad lako može rasformirati već sljedećeg ljeta. George je u zadnjoj godini ugovora, a njegov dolazak u Oklahomu mnogi vide samo kao usputnu stanicu prije odlaska u Lakerse. Westbrook ima ''player-opciju'' koja mu omogućuje da sljedećeg ljeta izađe na tržište, dok je Carmelo već u godinama, načet je ozljedama i ima sve manje vremena doći do naslova.

Ako ova momčad bude dobro funkcionirala na terenu uz dodatak ''sad ili nikad'' mentaliteta, njihovi okršaji s Warriorsima mogli bi biti, ako ništa, garancija dobrog ''showa''. To je upravo ono čemu se nadaju mnogi NBA fanovi nakon što su se Warriorsi prošle sezone dominantno prošetali do naslova.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider