Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
Nevjerojatna priča

Sport koji (barem ponekad) svi pratimo ima novu zvijezdu: Senzacija na startu sezone

Ako niste neki ljubitelj skijaških skokova, vjerojatno vam je promaklo dostignuće 24-godišnjeg Rusa.

Evgenij Klimov (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Za vrijeme božićno-novogodišnjih praznika vjerojatno nema onog tko barem jednom nije gledao prijenos Novogodišnje turneje Četiri skakaonice. Period je to kad skijaški skokovi barem na kratko vrijeme dođu u fokus fanova zimskih sportova i sporta općenito.

Dok ne dođe prva od te četiri postaje (Obertsdorf), sezona se već dobrano zahukta pa se uoči same Turneje već iskristaliziraju favoriti i za pobjedu u tom prestižnom nadmetanju i za ukupni trijumf u Svjetskom kupu.

Ova sezona, kao i ona prethodna, započela je u poljskoj Wisli, i to senzacionalnim raspletom koji je rastužio tisuće domaćih navijača čiji je miljenik Kamil Stoch ostao izvan pobjedničkog postolja (aktualni olimpijski pobjednik i prošlosezonski osvajač Svjetskog kupa i Novogodišnje turneje morao se zadovoljiti četvrtim mjestom).

Tri najrezultata karijere

Pobijedio je Rus Evgenij Klimov, drugi je bio Nijemac Stephan Leyhe, a treći Japanac Ryoyu Kobayashi.

Zajednička karakteristika svoj trojici jest to da im je ovo najbolji rezultat u dosadašnjoj karijeri. A koliko god respekt zaslužili i Leyhe kao drugoplasirani i Kobayashi s prvim postoljem u svojoj karijeri, ipak je priča dana bio Klimov.

Počeo kao nordijac

Ovaj 24-godišnjak postao je prvi Rus koji je pobijedio u 40-godišnjoj povijesti natjecanja u skijaškim skokovima. Osim te činjenice koju mu nitko ne može oteti, ovo slavlje Klimova stiglo je i kao svojevrsna potvrda da je prije tri godine donio ispravnu odluku.

On je, naime, karijeru započeo u nordijskoj kombinaciji (skijaški skokovi + skijaško trčanje), ali postojao je ogroman nesrazmjer između izvedbi - u skokovima je bio fantastičan, priskrbio bi si lijepu prednost, da bi onda sporim i lošim trčanjem sve to prokockao.

Debakl u trčanju na ZOI u Sočiju

Najbolji su primjer Zimske olimpijske igre održane 2014. u Sočiju, kada je nakon skokova bio treći, a na kraju je završio na mizernom 45. mjestu, "svjetlosnu godinu" daleko od olimpijske medalje koju je toliko želio osvojiti na domaćem snijegu.

I onda se 2015. odlučio isključivo za skijaške skokove. U prvoj sezoni morao se zadovoljiti tek ponekim ulaskom među osvajače bodova, da bi u drugoj (2016./2017.) to postala znatno češća praksa, a u Innsbrucku se plasirao na svoje prvo pobjedničko postolje.

Mučio se s ozljedama u prošloj sezoni, da bi ovu otvorio velikom pobjedom u Wisli. Ovog vikenda je natjecanje u Ruki, a onda 1. i 2. prosinca skijaši-skakači stižu u Rusiju, u Nižnji Tagil, grad koji je samo 200-tinjak kilometara od Klimova rodnog Perma. Možemo samo pretpostaviti kakvu će dobrodošlicu doživjeti...

Evgenij Klimov (Foto: AFP) Evgenij Klimov (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider