Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Suđenje iz noćne more, igra još gora: Tko gura ovakve suce? Dinamo i Hajduk teško će u Europu

Derbi je osim lošeg suđenja pokazao da Dinamo i Hajduk nemaju igru koja nudi optimizam za europske izazove.

Mario Cvitanović i Željko Kopić (Photo: Luka Stanzl/PIXSELL)

Polemike oko derbija još se nisu stišale, u pravom planu je suđenje. Tihomir Pejin opet je bio loš, ništa bolji nisu bili ni pomoćnici. Ne mislimo tu samo na bitne pogreške, s kojima su oštećene obje strane, nego na kompletno suđenje. Tijekom utakmice Pejin sudi sve i svašta, baš svaki kontakt, kao da se boji pustiti igru da se razvije, a onda napravi previd u krucijalnoj situaciji. Suđenje iz noćne more.

Najgore je kada sudac ide u kompenzacije nakon što shvati da je napravio pogrešku. Sucu se, jasno, može dogoditi da ne vidi neke situacije i pogrešno procijeni, svima se to zna dogoditi, ali kriterij bi mu uvijek morao biti ujednačen i trebao bi osjećati igru, a Pejin očito nije baš talentiran po tom pitanju.

Tko gura ovakve suce?

To vide svi osim glavešina u sudačkoj organizaciji koji ga guraju bez obzira što se iza njega protežu dugački repovi. Zašto i zbog čega ostavljamo vam da sami procijenite. No, kada imate takve stručne procjene u sudačkoj organizaciji, nitko se ne treba čuditi što hrvatski suci ne mogu ni prismrdjeti najvećim natjecanjima. To što ih nema na europskim i svjetskim prvenstvima nije i ne može biti slučajno. Nema tu nikakve teorije zavjere, osim činjenice da nisu dovoljno kvalitetni.

S druge strane, da nije bilo sudačkih pogrešaka, derbi bi bio jedna velika nula, bio bi zaboravljen u roku od dvije minute. Suđenje je dovelo do drame i neizvjesnosti. To je paradoks cijele priče. Pejin je bio loš, ali takva je bila i utakmica, možda još gora, najblaže rečeno. Kvaliteta igre za čistu jedinicu, prema našem mišljenju, ne morate se složiti. Post festum smiješno zvuče najave igrača i trenera da neće biti kalkulacija. Ako nisu kalkulirali, kako to tek izgleda kada kalkuliraju?

Priznajemo, nismo ni očekivali bogzna što, svjesni smo manjka kvalitete kod obje momčadi, ali s obzirom na to kakve su najave bile, ipak smo očekivali osjetno više od prikazanog, posebno od Dinama koji je bio favorit prema svim prognozama. Modri su lideri prvenstva, igrački su još uvijek kvalitetniji od cijele lige, a uz to su imali 12 bodova prednosti i ne može se reći da su bili pod nekim posebnim pritiskom koji bi im svezao noge i sputao navodnu raskoš talenta.

Dinamo ništa bolji od Skenderbeua do Hajduka

Činjenica jest da je Dinamo do derbija bio neporažen u cijeloj sezoni, ali isto tako je činjenica da igrom nije briljirao. Još početkom sezone pisali smo da ne vidimo neki posebni napredak u igri u odnosu na prethodno razdoblje. Tada smo imali nekoliko oštrih tekstova i polemika s trenerom Modrih oko tog pitanja. Kulminacija naše teze dogodile se protiv Skenderbeua.

Bio je to fijasko od rezultata i još više igre koja je bila na tragu ove posljednje utakmice s Hajdukom. Dakle, koliko se Dinamova igra promijenila od Skenderbeua do Hajduka? Koliko god se trudili ne vidimo neku bitnu razliku. Dinamo i dalje nema igru i više-manje oslanja se na bljeskove pojedinaca ili bolje rečeno jednog pojedinca. Ako Soudani zakaže i ne zabije, obično zakaže i cijela momčad. Kraj priče.

Iako se u nogometu nikad ne zna, Dinamo će vjerojatno biti prvak, malo je izgledno da će prokockati devet bodova prednosti, ali ne zato što je posebno kvalitetan, nego zato što je ostatak lige komatozan. Ovakav Dinamo ne nudi preveliki optimizam za europske kvalifikacije. S Maksimira trube da imaju potentnu i fino izbalansiranu momčad prepunu mladih i talentiranih igrača. U čemu je onda problem, zašto Dinamo ne pruža bolje partije, zašto mu je igra takva kakva jest? To je pitanje za Marija Cvitanovića i čelnike kluba.

Kopić bodovno podigao Hajduk, igra pod povećalom

Što se tiče Hajduka, činjenica jest da je Željko Kopić serijom pobjeda podigao Bijele u bodovnom smislu. Ostvario je, među ostalim, dvije vrlo važne pobjede, bitne u bodovnom i možda još više psihološkom smislu. U derbijima je slavio protiv Rijeke, koju Hajduk prije toga dugo nije pobijedio, a sada je slavio i na stadionu najvećeg rivala, što je uvijek slatko i značajno za Splićane. To je veliki plus za Kopića, kao što je i za Cvitanovića plus serija nepobjedivosti.

Međutim, pogledajmo u srž stvari i zapitajmo se igra li Hajduk posebno bolje nego prije? Ne kažemo da se morate složiti s nama, svatko ima pravo na svoje viđenje, ali ne vidimo neki dramatičan napredak. Derbi je trebao biti mjerilo što se tiče igre, i za Dinamo i za Hajduk. Opet ponavljamo, nismo vidjeli puno, zapravo gotovo ništa. Hajduk jest pobijedio Dinamo u derbiju, no više je to bio plod slučajnosti i nadahnuća vratara, nego neke kvalitetne igre.

Dinamo i Hajduk teško će u Europu s ovakvom igrom

Na kraju krajeva, Dinamo je imao više zrelih šansi i da Letica nije bio tako raspoložen ili da su Soudani, Ademi i Gavranović bili prisebniji, utakmica bi vjerojatno otišla u drugom smjeru. Za neki konkretniji sud o Kopiću morat ćemo još malo pričekati, barem kraj sezone. Jer, mora se uzeti u obzir da je Kopić ipak puno kraće na klupi Hajduka nego što je Cvitanović u Dinamu. Uz to, Cvitanović, prema našem mišljenju, ima u rukama i bolju momčad, a da o logistici i ne govorimo.

Derbi Hajduk - Dinamo na Poljudu (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL) Derbi Hajduk - Dinamo na Poljudu (Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL)

Sve u svemu, nismo oduševljeni i zasad nam to izgleda tanko za Europu. Derbi je osim lošeg suđenja pokazao da Dinamo i Hajduk nemaju igru koja nudi optimizam za europske izazove. Ne želimo biti zloguki prognozeri, ali skeptični smo, mislimo da to mora biti puno bolje. I Dinamo i Hajduk imaju cijelo proljeće da se vidljivo dignu igrom i dočekaju kvalifikacije u značajno boljoj formi. Nadajamo se da su u stanju to napraviti.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider