Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Hoće li ga prodati?

Nova glavna meta Reala: Cijena rekordna! Je li na razini Messija i Ronalda?

Real je doznao cijenu za Mohameda Salaha, igrača kojeg se uspoređuje s Messijem i Ronaldom...

Galerija Mohamed Salah (Foto: AFP) Lionel Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Mohamed Salah (Foto: AFP) +3 Salah i Oxlade slave pogodak Liverpoola (Foto: AFP)

Liverpool 28 godina nije bio prvak Engleske, a kako stvari stoje, pitanje je kad će opet biti? Redsi su posljednjih godina odlično pazarili. Na samo dvojici najveći zvijezda zaradili su pravo bogatstvo, a na trećoj bi mogli udvostručiti cifru.

Luisa Suareza doveli su iz Ajaxa 2011. za 26,5 milijuna, a tri godine kasnije prodali su ga Barceloni za 82 milijuna eura. Ove zime prodali su Philippea Coutinha također Barceloni za 120 milijuna (plus 40 milijuna u mogućim bonusima), a kupili su ga od Intera za samo 13 milijuna eura.

Liverpool procijenio Salaha na 225 milijuna eura?

To je svjetla strane medalje, a ona tamnija glasi: ako nastave prodavati najbolje igrače, prvaci neće biti za još 28 godina. Hoće li uspjeti zaustaviti odljev najvećih zvijezda, pokazat će na slučaju Mohameda Salaha.

Egipćanin je taj treći na kojem bi Redsi mogli zaraditi gotovo dvostruko više nego na Suarezu i Coutinhu zajedno. Nakon već sada se može reći fantastične sezone, Salah je na meti mnogih, a među njima i Real Madrida, pišu španjolski i engleski mediji. Da Real prati Salaha, spekulira se već duže vrijeme, to nije nova informacija. Novost je da su se Madriđani jako zagrijali, da im je Salah postao jedan od prioriteta te da su Redsi izvjesili cijenu.

Mohamed Salah (Foto: AFP) Mohamed Salah (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Liverpool je navodno Salaha procijenio na 225 milijuna eura, što je tri milijuna više od rekordnog Neymarova transfera u PSG. Ako je procurilo na koliko ga cijene, znači da su ga spremni i prodati? Zvuči logično, zar ne!? Skromni Egipćanin postigao je ove sezone 37 golova u 43 utakmice. Ako nastavi zabijati u ovom tempu i još ako Liverpool ode do finala ili barem polufinala Lige prvaka, te ako s Egiptom nešto opipljivije napravi na Svjetskom prvenstvu, mogao bi doseći i osjetno veću cijenu.

Kandidat za Zlatnu loptu

U tom slučaju Salah će biti ozbiljan kandidat za Zlatnu loptu i tada će visini mogućeg transfera biti samo nebo granica. Salah je došao na Anfield iz Rome prošlog ljeta za 42 milijuna eura, a već u predstojećom ljetnom prijelaznom roku Liverpool bi ga mogao prodati za barem pet puta veći iznos. U financijskim smislu bio bi to fantastičan posao, no opet se vraćamo na početnu tezu - u rezultatskom smislu bila bi to teško nadoknadiva šteta.

Eventualnu prodaju Salaha navijači Liverpoola zacijelo ne bi dočekali s odobravanjem. Međutim, navijači nisu bili ni za prodaju Suareza i Coutinha, pa su oni ipak otišli. Ni s Raheemom Sterlingom nije bila puno drugačija priča. Liverpoolova uprava mogla je naći opravdanje u tome što su spomenuti igrači inzistirali na odlasku, ali priča se može obrnuti i postaviti logična teza: što je uprava učinila da bi ih sačuvala?

Lionel Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) Lionel Messi, Neymar i Cristiano Ronaldo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Da su Suarez i Coutinho vidjeli potencijal u momčadi Liverpoola za najviše dosege, pitanje je bi li željeli otići? Vjerojatnije je da bi ostali. Slična je situacija i sa Salahom. Egipćanin se doima skromnim, dobrim čovjekom, no ako je skroman i dobar, ne znači i da je naivan, da ne kažemo glup. Ako uvidi da Liverpool ne može ili teško može više, tko kaže da neće postupiti kao Suarez ili Coutinho? I tko kaže da ga Liverpool neće prodati? Ne treba mu novac!? To su čelnici engleskog kluba govorili i prije prodaje Suareza i Coutinha.

Real san i želja

Ne kažemo da hoće, nego da povijest govori da bi Salah mogao otići, posebice ako doista stigne konkretna ponuda Real Madrida, kluba koji mu je želja još od djetinjstva i koji se u ljeto sprema u veliki shopping. Madriđani su napunili vagone eurima i samo je pitanje gdje će i na koga iskrcati tovar. Neymar, Kane, Salah, Lewandowski ili  Hazard... Čini se da će jedan ili možda čak dvojica od nabrojanih aterirati na Santiago Bernabeu, pitanje je koji?

A tko može odbiti Real!? I puno većim igračima od Salaha zadrhtale su noge kada je stigao poziv iz Madrida. Još ako im je kraljevski klub prirastao srcu... Da Salah sanja Real od najranijih dana, govori i sljedeće anegdota koju je ispričao jedan od njegovih trenera još dok je kao mladac igrao u Egiptu.

Salah i Oxlade slave pogodak Liverpoola (Foto: AFP) Salah i Oxlade slave pogodak Liverpoola (Foto: AFP) (Foto: Afp)

„Ako se nastaviš truditi, uz talent koji imaš možda ćeš jednog dana igrati u Realu. Moraš u to vjerovati“, kazao mu je trener. Salah je kratko odgovorio: „Ako Alah tako bude želio...“

Je li na razini Messija i Ronalda?

Čini se da je Alah čuo Salaha i uslišio mu molitve. U kakvoj je sada formi, bez sumnje je igrač za Real. Ključno je ovo sada. Kako ove sezone igra, nije bogohulno reći da je blizu razine Lionela Messija ili Cristiana Ronalda iz najboljih dana. Međutim, Messi ili Ronaldo godinama zabijaju u serijama i igraju na najvišoj, može se reći „svemirskoj“ razini, dok je Salahu ovo prva sezona u sličnoj formi. Nitko ne može znati što će biti sljedeće sezone i može li Salah tako igrati u kontinuitetu?

Ne bismo stavili ruku u vatru ni da može, a niti da ne može. Stara izreka kaže da se željezo kuje dok je vruće, kad se ohladi, onda je kasno za obradu, ali i ispunjenje snova. Salahu je u lipnju „već“ 26. Nije star, ali ni premlad. Karijere nogometaša prilično su kratke, malo je vremena i tko zna hoće li ikada više biti u situaciji u kojoj je sada? U ovom trenutku može uzeti i ovce i novce, pod nogama mu je praktički cijeli svijet, samo mora odlučiti što želi i povući najbolji potez. Najbolji potez za sebe.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider