Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

"Raketa" junak, Ronaldo tragičar: Real može razapeti suca, ali Messi ne prašta

Iako od Reala i Barcelone uvijek očekujemo jako puno, ovaj derbi je premašio očekivanja. Bio je to spektakl kakav dugo nije viđen.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Eto zašto je „el clasico“ najveći derbi na svijetu. Gledali smo doista spektakularnu, fantastičnu, fantazmagoričnu utakmicu, ma utakmicu za polizati prste!

Iako od Reala i Barcelone uvijek očekujemo jako puno, ovaj derbi je premašio očekivanja. Osim spektakla i sjajnih golova, ponudio je obrate i neizvjesnost kakvu dugo nismo vidjeli. Utakmica je tekla kao po filmskom scenariju, u maniri najnapetijih hollywoodskih blockbustera.

Jubilarni gol Messija, Ivanova "raketa"

Messi je riješio derbi praktički u posljednjem napadu. Otkucavale su posljednje sekunde kada je Sergi Roberto poput Franza Beckenbauera u najboljim danima iznio loptu preko pola terena pa odigrao točan pas, a na kraju je sjajnu akciju Messi zaključio pogodivši desni kut Keylora Navasa, koji je u nekoliko navrata spašavao Real, ali ovaj put je bio nemoćan. I kakva koincidencija, bio je to Messijev 500. gol u dresu Barcelone. Jubilarni gol zabio je u utakmici koja će se dugo pamtiti. Može li bolje!?

Bila je to utakmica i sjajnih vratarskih obrana, i Ter Stegen i Navas radili su čuda, branili su kao u transu, a svejedno je palo pet pogodaka, od kojih je „raketa“ Ivana Rakitića najatraktivniji. Kako je Rakitić i asistirao Messiju kod prvog gola Barce, slobodno se može reći da je uz Messija i Ter Stegena bio najbolji igrač Barcelone, a time među najboljim igračima „el clasica“.

Rakitić je zasjenio kolegu iz reprezentacije na drugoj strani, Luku Modrića, koji je također odigrao dobru utakmicu. Da je Modriću upala ona „bomba“ u prvom poluvremenu, koju je sjajno skinuo Ter Stegen, možda bi sve bilo drugačije. No, nije, ali zato je Rakitić fantastično pogodio i pretvorio se u jednog od junaka utakmice. Tako je to u nogometu. Uz pregršt sjajnih poteza, bilo je i „krvi i krvničkih startova“, ali i spornih trenutaka, bez kojih ne može proći nijedan sudar Reala i Barcelone.

Brutalni start Ramosa

Igralo se muški, tvrdo, beskompromisno, uglavnom „fair“, čiste igre je bilo jako puno, ali bilo je i „prljavštine“. Realovi igrači propisno su „istukli“ Messija, isticali su se Casemiro i Sergio Ramos. Sudac Hernandez zauzeo je dosljedan kriterij i puštao je da se igra rasplamsa, nije sjeckao igru zbog svakog kontakta.

Casemiru je možda progledao kroz prste, no nije se libio pokazati crveni karton Sergiju Ramosu zbog doista brutalnog starta na Messiju. Ramos je poput „kung-fu“ borca s objema nogama u zraku uletio Messiju sa strane i digao ga visoko u zrak. Iako je Ramos bjesnio, sucu nije preostalo ništa drugo nego da mu pokaže crveni karton.

Ronaldo tragičar

Madriđani će se jamačno pozvati na situaciju s početka utakmice kada je Umtiti neoprezno startao na Cristiana Ronalda. Nije to bio jak udarac, može se govoriti o nedovoljnom intenzitetu, ali činjenica jest da je Ronaldo prije došao do lopte, a da je Umtiti udario po njegovoj nozi. Da je Hernandez pokazao na bijelu točku, nitko mu ništa ne bi mogao reći. Međutim, kriterij suca kroz cijelu utakmicu bio je jednak, puštao je kontakt igru i sankcionirao je samo grube i brutalne prekršaje.

Ako je Ramos prvi tragičar utakmice, jer je ostavio momčad na cjedilu u trenutku kada se utakmica lomila, onda je odmah za njim najveći tragičar Ronaldo, koji večeras nije imao svoj dan. Promašio je doista veliku šansu kod rezultata 1:1. Asensio mu je kao na tanjuru dao loptu za laganu egzekuciju, ali Portugalac je jako loše reagirao. Da je zabio, Real bi otišao na 2:1 i utakmica bi vjerojatno imala drugačiji tijek i završetak.

Real htio pobjedu, Messi ga kaznio

Igrači Reala opet su pokazali nesalomljivi duh i snažan karakter, s igračem manje uspjeli su izjednačiti i zamalo povesti, no stječe se dojam da su previše htjeli. Kao da su osjetili da imaju Barcu na konopcima pa su u finišu utakmice otišli „gore“ u želji da zabiju pobjednički gol. Na taj su način ostavili previše prostora za kontru Barce i uslijedila je kazna. Messi rijetko oprašta takve propuste. Madriđani su krenuli po sve, ispalo je ništa, jer Barca ima Messija...

U svakom slučaju prvenstvo je spašeno. Iako su bodovno izjednačeni, Real još uvijek ima prednost u vidu utakmice manje, ali Barca je pobjedom, i to bez Neymara, ostala u utrci i po svemu sudeći gledat ćemo uzbudljivu završnicu sezone.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider