Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Pep skeptičan

Povijesni podvig: Može li ih itko zaustaviti? Budući trener Reala najveća prijetnja!

Za engleske medije više nije pitanja hoće li Građani biti prvaci, već mogu li ponoviti podvig Arsenala iz sezone 2003./2004.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Manchester City gazi sve pred sobom u Premierligi. Devet kola, osam pobjeda i jedan remi, uz gol-razliku 32:4. To je učinak Građana u dosadašnjem dijelu sezone. Prvi su na ljestvici s pet bodova više od Manchester Uniteda i Tottenhama.

Jürgen Klopp već se predao kazavši da Guardiolinu momčad nitko ne može zaustaviti. Neki će reći da menadžer Liverpoola može govoriti u svoje ime, jer su Redsi tek deveti i već zaostaju 12 teško nadoknadivih bodova. Uostalom, ništa nova, Liverpool post traje 27 godina i veliko je pitanje koliko će još trajati. Kako stvari stoje, čini se da ni njemački trener u vezi s tim neće napraviti ništa revolucionarno na Anfieldu.

Međutim, lako za Liverpool, nitko ozbiljan nije ni smatrao da može do naslova. Što je s ostalima? Mogu li glavni konkurenti zaustaviti Guardiolin stroj? Sudeći po koeficijentima William Hilla, jako teško. Najveća britanska kladionica okladu „Manchester City prvak“ plaća s mizernih 1.22.

Pochettino na meti Reala

Drugi je najizgledniji kandidat Tottenham (10.00), čijeg trenera Mauricija Pochettina neki engleski mediji već sele u Real Madrid, koji navodno priprema teren za život poslije Zinedine Zidanea i pikira na argentinskog stručnjaka koji je najveći dio igračke karijere proveo u Španjolskoj.

U ovom trenutku tek je treći favorit prvenstva Mourinhov Manchester United (13.00), koji je u zadnja dva kola osvojio tek bod i čini se da polako posrće. Aktualnom prvaku Chelseaju daju se male šanse (21.00), a Arsenalu i Liverpoolu mizerne (41.00, 67.00), dok su ostali tek u domeni teorije.

Manchester City bio je favorit prvenstva i pred početak sezone, ali ni izbliza tako veliki kao u ovom trenutku. Iako je još rana faza sezone, za engleske medije više nije pitanja hoće li Građani biti prvaci, već mogu li ponoviti podvig Arsenala iz sezone 2003./2004.

Momčad Arsenala, poznata pod nadimkom The Invincibles, pod dirigentskom palicom Arsenea Wengera osvojila je prvenstvo bez poraza. Prije njih to je pošlo za rukom samo Preston North Endu, i to u inauguralnoj sezone engleske elitne lige, pradavne 1888./89. Taj podatak dovoljno govori o kakvom se ostvarenju radi.

Nepobjedivi Arsenal

Henry, Bergkamp, Vieira, Pires, Ljungberg, Silva, Cole, Campbell i društvo u toj šampionskoj sezoni upisali su 26 pobjeda i 12 remija, što je dio rekordnog niza Arsenala u engleskoj elitnoj ligi od 49 pobjeda zaredom.

Dakle, može li Guardiolina momčad kao treća u povijesti ponijeti nadimak The Invincibles?
„To se neće dogoditi“, rezolutan je menadžer Manchester Cityja.
„Bit će izgubljenih utakmica, naravno. Ovdje sam da pobijedimo svaku sljedeću, a onda opet sljedeću, pa ćemo u svibnju vidjeti što smo napravili“, poručuje Pep Guardiola i ponavlja.

„Ako me pitate možemo li ostati neporaženi, kazat ću vam da se to neće dogoditi. Jedino o čemu razmišljam tijekom cijele menadžerske karijere jest to kako pobijediti sljedeću utakmicu. Ništa više.“

Guardiola skeptičan

Računajući prvenstvo, Ligu prvaka i Liga kup Manchester City upisao je 11 pobjeda u nizu.
„Znam da ljudi vole statistiku, uspoređivati momčadi i što je tko napravio. Sretan smo zbog rezultata koje ostvarujemo jer pokazuju da smo sposobni pobjeđivati u nizovima. No, smiješno je misliti da možemo održavati takvu statistiku jer nogomet je danas toliko zahtjevan. Jasno nam je da ćemo izgubiti čim ne odigramo dobro“, zaključio je Guardiola.

Dodali bismo da statistika jasno govori kako je osvajanje prvenstva bez poraza oduvijek podvig nad podvizima. U bilo kojoj ligi to su rijetke pojave, posebice u najvećim ligama. Nogomet je odavno profesionalan sport i teško je reći da je danas zahtjevnije osvojiti prvenstvo nego što je to bilo prije 13, 20 ili 50 godina.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider