Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
došao je i taj dan

Fifa potvrdila povijesne promjene: Nogomet više neće biti isti!

Fifa je potvrdila uvođenje nove tehnologije i to na najvećoj mogućoj pozornici.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Predsjednik Fife Gianni Infantino potvrdio je da će se na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji koristiti video tehnologija (VAR – video assistant referee). Radi se o pomoćnom sucu koji će u posebno opremljenom kamionu pregledavati snimke za vrijeme utakmice i javljati glavnom sucu je li njegova odluka ispravna.

Snimke će se pregledavati u slučajevima spornih golova, jedanaesteraca i isključenja te u slučajevima zamjene identiteta – odnosno, kada netko bude nepravedno kažnjen ili se pokuša sakriti od suca kako bi izbjegao kaznu.

''Koristit ćemo pomoć video tehnologije jer dosad imamo samo pozitivne reakcije'', rekao je čelni čovjek Fife Infantino.

Očito je zaboravio kritike Luke Modrića nakon što je tehnologija doživjela premijeru u službenom natjecanju. Bilo je to na Svjetskom klupskom prvenstvu, gdje je u polufinalu između Real Madrida i meksičke Americe sudac zaustavio igru nakon pobjedničkog gola Ronalda kako bi se utvrdilo je li bio u zaleđu.

Prve odluke nisu prošle bez kontroverzi

"To je inovacija, ali ne sviđa mi se jer izaziva veliku zbunjenost te se nadam da neće nastaviti s tim pravilom jer to za mene nije nogomet. Prvi doživljaj nije dobar, no mi se moramo koncentrirati na svoju igru. Imali smo jedan dan sastanak oko toga no nisam puno slušao jer ne vjerujem da će nastaviti s ovim", rekao je Modrić o situaciji koja je izazvala zbunjenost na terenu.

Na istom natjecanju je prvi put u povijesti u službenoj utakmici promijenjena odluka nakon asistencije suca koji je pregledao snimku. Na utakmici Kashime i Atletica mađarski sudac Viktor Kassai je naknadno dosudio jedanaesterac za japansku momčad. Odluka je bila ispravna kada je prekršaj u pitanju, no ono što je sucima promaknulo je činjenica da je Nishi bio u nedozvoljenoj situaciji u trenutku upućivanja lopte.

"Povijesni trenutak za nogomet"

Ranije je tehnologija testirana na prijateljskoj utakmici Francuske i Italije kada su se prvi put sporne situacije pregledavale za vrijeme utakmice. Tada je video pomoćnik pomogao kada su Talijani tražili jedanaesterac smatrajući da je Layvin Kurzawa igrao rukom, ali tehnologija je odlučila da najstrože kazne nije bilo.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je tada ovu odluku nazvao povijesnim trenutkom za nogomet, dodavši kako živimo u 2016. zbog čega je krajnje vrijeme da se počne koristiti tehnologija. Prva liga koja je uvela korištenje tehnologije je australska A-liga, a u Engleskoj bi se mogla pojaviti u sljedećem izdanju Liga kupa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider