Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Postignut kompromis

Prljava igra najvećih klubova: Čeferin otkrio što su htjeli s Ligom prvaka

Čelni čovjek europskog nogometa priprema se za prvi kongres kojem će predsjedati.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Uoči kongresa Europskog nogometnog saveza (UEFA) 5. travnja u Helsinkiju, prvog pod predsjedanjem Slovenca Aleksandra Čeferina, novi čelnik UEFA-e je u razgovoru za New York Times govorio i aktualnostima europskog nogometa.

Čeferin je, između ostaloga, odlučio uvesti promjene i u kod same organizacije kongresa, pa će po prvi puta svi članovi UEFA-e biti u istom hotelu.

"Dosad je bila praksa da su predsjednici nacionalnih saveza u jednom, a članovi Izvršnog odbora u drugom, puno luksuznijem hotelu. Također, članovi IO-a su imali prijevoz limuzinama, a mi ostali autobusima, a čak je večera bila u odvojenim prostorijama. To se više neće događati", kazao je Čeferin, koji je govorio i o promjenama u Ligi prvaka.

Europsko udruženje klubova (ECA) je zatražilo da se broj klubova u skupinama Lige prvaka smanji s 32 na 24, a na kraju su se najveće europske lige - španjolska, engleska, talijanska i njemačka - zadovoljili s po četiri mjesta u elitnom natjecanju.

Sprema se nova reforma

"Pet velikih liga, a tu uključujem u francusku, donose čak 86 posto prihoda Lige prvaka i to treba poštovati, ali nogomet moramo razvijati i u malim državama. Svima sam za primjer dao Maribor i kakvo je to zapravo veselje kada se klub iz jedne male države kao što je Slovenija plasira u Ligu prvaka. Čak 70 posto žitelja Maribora je gledalo utakmice Lige prvaka, a to je neprocjenjivo za razvoj nogometa", izjavio je Slovenac koji je nedavno otkrio kako je navijač Hajduka.

Čeferin je kazao i da sprema reformu koja će ograničiti mandate članova IO-a i predsjednika UEFA-e.

"Kad sam postao predsjednik UEFA-e mnogi su mi prilazili i govorili da ne ograničavam mandate jer je to dosad bio ekskluzivan klub u kojem možeš ostati 20 ili 30 godina. Ja sigurno ne želim ostati predsjednik 20 godina", kazao je čelni čovjek europskog nogometa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider