Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Teško će se odreći

Benitez mu namjerava oduzeti 'najdražu igračku': CR7 bi mogao 'podivljati'

Real je završio turneju po Australiji i Kini. Slijedi povratak u Madrid pa Audi Cup u Muenchenu, a na vidiku su novi problemi...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dalekoistočna turneja u Realu je ocjenjena kao uspješna. I u poslovnom i u rezultatskom smislu. Osvojena su dva trofeja, stadioni su bili puni, oboreni su rekordi u posjeti i zaradi od ulaznica u prijateljskim utakmicama.

Real Madrid osvojio Champions Cup: Milan hrabro pao nakon penala

Utakmicu sa Cityjem na Melbourne Cricket Groundu gledalo je stotinu tisuća ljudi, a cijene ulaznice su se kretale između 50 i 180 eura. U Australiji je Real remizirao s Romom pa pobijedio Manchester City, a u Kini je svladao Inter te naposljetku Milan na jedanaesterce.

Ramosu 9 milijuna eura godišnje

Naravno da na „kraljevskom dvoru“ nije moglo prići bez kontroverzi i sukoba. Na turneji je zaključena „sapunica“ oko produženja ugovora Sergija Ramosa. Florentino Perez i Ramos konačno su našli zajednički jezik. Ramos ostaje u Realu do 2020. za devet milijuna eura neto godišnje plaće. Do sada je imao šest milijuna.

U središtu zanimanja ipak su bili ispadi Cristiana Ronalda koji se opet ljutio na Garetha Balea i na treningu slao dovraga Rafaela Beniteza. Durio se na trenera jer ga je ovaj u prvom istupu nije proglasio najboljim igračem svijeta. Reagirao je Perez, Benitez se „povukao u kučicu“ i nakon tri dana promijenio je mišljenje.
Na turneji se moglo vidjeti koje će sustave igre forsirati Benitez i koja će biti nova uloga Garetha Balea.

Igra Reala ne može se vrtjeti oko Ronalda

Čini se da će prava opcija biti 4-2-3-1, s time što će Bale igrati iza leđa najisturenijeg napadača, a ne kao do sada na desnom krilu. Očita je namjera Beniteza da se igra vrti oko Balea kojem je da najveću slobodu kretanja. Trener Reala inzistirat će na češćoj zamjeni mjesta napadačke četvorke. Vidjet ćemo kako će to Ronaldo prihvatiti. Čini se da je Benitez došao do zaključka kako se Real previše oslanja na Ronalda te da se igra ne može vrtjeti oko krilnog igrača. To teško dopušta „nogometna geometrija“. Suparnicima je lakše čitati igru Reala i zatvoriti prilaze svojem golu. Juventus je to najbolje demonstrirao u polufinalu Lige prvaka. „Ugušio“ je Ronalda, a Real nije imao rezervno rješenje.

Ronaldo je krilo, a Messi centralni napadač

Barcelona se na sličan način oslanja na Lionela Messija, ali Messi je središnji napadač, nije klasična „desetka“, no ima potpunu slobodu kretanja i često se vraća u sredinu i preuzima ulogu glavnog razigravača momčadi. Stoga je potpuno logično i prirodno da se u Barceloninoj igri sve vrti oko njega, kao što se nekoć vrtjelo oko najvećih „desetki“ Pelea, Maradone, Zica, Platinija ili Di Stefana i Cruyffa, koji nisu nosili desetke na leđima ali su zapravo igrali centralne pozicije. Spekuliralo se da će Benitez prebaciti Ronalda na mjesto najisturenijeg napadača, ali čini se da Ronaldo nije prihvatio tu ideju.

Tko će izvoditi slobodne udarce u Realu?

Jedan od zanimljivih tema su slobodni udarci. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Ronaldo nastaviti izvoditi veliku većinu „slobodnjaka“. James je zabio sjajan gol protiv Intera iz „slobodnjaka“ i najavio kandidaturu za prvog izvođača. Ronaldov učinak u tom segmentu igre prošle je sezone bio katastrofalan. Međutim, dok je Carlo Ancelotti vodio Real, nitko se nije usuđivao uzeti loptu Ronaldu. Ako bi netko i pokušao, najčešće Bale, Ronaldo bi ljutito reagirao i na kraju pucao. U velikoj većini slučajeva nabio bi loptu visoko preko gola.

„Vidjet ćemo što ćemo napraviti“, simptomatično je odgovorio  Benitez na pitanje hoće li promijeniti glavnog izvođača nakon Jamesove „golčine“. Odgovor koji bi mogao izazvati nove napetosti na relaciji trener – najveća zvijezda Reala. Jasno je da Benitez o tome ozbiljno razmišlja. Ronaldo je znao "poludjeti" i zbog puno manjih stvari, a "slobodnjaci" su mu možda i "najdraža igračka" koje će se jako teško odreći. Benitez važi za iznimno metodičnog trenera koji sve analizira do najsitnijih detalja. Dovoljno je pogledati statistiku da bi sve bilo jasno. Ronaldo do travnja ove godine 12 mjeseci nije zabio gol iz slobodnog udarca, a imao je 57 pokušaja.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider