Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Borba za pozicije

Barca u velikoj dilemi, Rakitiću problemi: Dvije zvijezde, koju nazimu dovesti?

Barcelona planira nazimu dovesti barem jedno veliko pojačanje. Dva su se imena iskristalizirala.

Mesut Ozil i Gerard Pique (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Na konferenciji katalonskog nogometa Josep Maria Bartomeu najavio da će Barcelona razmotriti sve opcije u zimskom prijelaznom roku.

„Ako zaključimo da nam trebaju pojačanja kako bismo se uspješno borili na sva tri fronta, onda ćemo kupovati. Ali, istinu govoreći, jako smo zadovoljni s trenutačnom momčadi i trenerom Valverdeom. Mislim da smo na pravom putu“, izjavio je predsjednik Barcelone, koja je prilično iznenađujuće, s obzirom na to kakve su bile ljetne projekcije, posebice nakon debakla u španjolskom Superkupu, uspješno brodi na svim frontama; prva je u Primeri, glavnom rivalu Real Madridu odmakla je na čak deset bodova, a vodeća je i u skupini Lige prvaka. Štoviše, Barcelona ne zna za poraz u svih 17 utakmica koliko je odigrala ove sezone, upisala je čak 15 pobjeda i samo dva remija.

Mesut Ozil i Gerard Pique (Foto: AFP) Mesut Ozil i Gerard Pique (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Međutim, iako nisu pod pritiskom da to moraju napraviti, čini se da se Katalonci na zimu žele pojačate, i to osjetno. U Barci su svjesni da su neke pozicije klimave, a da je sezona duga i da odluka o trofejima pada u završnici. Stoga Katalonci ne žele napraviti pogreške iz prethodnih sezona, kada se nisu na vrijeme osvježili, te će pokušati u zimu realizirati barem jedan veliki transfer.

Barcina dilema: Coutinho ili Ozil?

Čini se da je dilema spala na dva imena: Philippe Coutinho ili Mesut Ozil? Barca lovi Brazilca već duže vrijeme, ljetna sapunica razvukla se poput žvakače, ali Coutinho je na kraju ipak ostao u Liverpoolu. Katalonci ne odustaju, ali perspektive nisu baš najsvjetlije. Teško će Barca iščupati Coutinha iz zagrljaja Jurgena Kloppa, a ako i uspije, cijena će biti astronomska. Liverpool je ljetos navodno tražio čak 150 milijuna eura s bonusima. Brazilac je odličan igrač, ali veliko je pitanje vrijedi li baš toliko, čak i ako je u pitanju stotinjak milijuna eura.

Opcija B je Ozil, veznjak Arsenala i njemačke reprezentacije, koji je primamljiv Kataloncima i stoga što je nekoć nosio dres Reala. Ozilov transfer na Camp Nou bio bi udarac u pleksus Realu i poslovično taštom Florentinu Perezu. Ozilova glavna prednost u odnosu na Coutinha je ta što će biti značajno jeftiniji, Barca vjeruje da ga može dobiti za dvadesetak milijuna eura, jer mu ugovor istječe u ljeto iduće godine, a uz to može i nastupati u Ligi prvaka budući da Topnici ove sezone igraju Europsku ligu.

Ozilove prednosti

Što se tiče igračke vrijednosti, nije mali broj onih koji će reći da je Ozil bolji igrač od Coutinha, tehnički je vjerojatno i jači, možda i lucidniji, iskusniji je sigurno, prošao je kroz sito i rešeto u karijeri, svjetski je prvak s Njemačkom, zna kako se osvajaju trofeji. Pa u čemu je onda problem?

Katalonski mediji spekuliraju da u Barceloni nisu sigurni ima li u njemu dovoljno žara i je li spreman žrtvovati se za momčad? Barcini stručnjaci misle da je Ozilov najveći problem indolencija i problematično okruženje u privatnom životu. I u Realu i Arsenalu znao je odigrati fabuloznu partiju, a onda bi već sljedeću utakmicu prestajao. Ponekad djeluje nezainteresirano, beskrvno, kao da mu se ne da živjeti, a kamoli igrati.

Nesumnjivo je veliki znalac, tehnički jedan od najboljih na svijetu, kralj je asistencija, zna i zabiti, ali zna imati i velike oscilacije. To su razlozi zbog kojih ga je Real prilično iznenađujuće prodao Arsenalu. Još se i danas diskutira u Madridu je li ga Real ipak trebao zadržati. Vrijeme je pokazalo da je Real i bez Ozila bio uspješan, ali da je ostao, možda bi bio još uspješniji, tko zna, barem u domaćem prvenstvu.

Ozilova odšteta za Barcu nije veliki novac, dvadesetak milijuna ne predstavlja neku veliku prepreku, no Nijemac traži ogromnu plaću i to je upitnik koji se nadvio nad glavu Katalonaca. Međutim, kako stvari stoje, Ozilov transfer u Barcelonu izgleda vrlo izvjesno. Ako se Bara u zimu želi pojačati na ofenzivnim pozicijama, jednostavno nema previše mogućnosti.

Problemi za Rakitića

Na radaru su još Coutinho, Di Maria, Lemar, Dele Ali i Eriksen, ali svi nabrojani su teško ili jako teško dostupni. Stoga je Ozil vrlo izgledna varijanta usprkos velikim osobnim prohtjevima. Nijemac ima 29 godina i pred njim su najmanje tri godine vrhunskog nogometa. Teoretski izgleda kao odlična zamjena za sve umornijeg Andresa Iniestu.

Da bi u zimu mogao napustiti Arsenal, nedavno je dao naslutiti i Arsene Wenger. Francuski stručnjak priznao je da ga traži nekoliko velikih klubova, među njima i Barcelona. Ozilov ili Coutinhov dolazak mogao bi zakomoplicirati situaciju Ivanu Rakitiću. Navodno Valverde razmišlja o superofenzivnoj postavi Barce u najjačim utakmicama s Iniestom, Ozilom ili Coutinhom i Busquetsom u prvih 11. Španjolski mediji već su pisali kako je Rakitić priopćio treneru da ne misli sjediti na klupi. Kako god, eventualnim dolaskom još jedne velike zvijezde borba za pozicije maksimalno će se zaoštriti. To je sigurno.


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider