Košarka
SPORTOVI
Košarka
BiH blizu pobjede

FOTO Velika drama i iznenađenje u Areni na otvaranju Eurobasketa!

Odigrane su prve utakmice Eurobasketa koji se po prvi puta u povijesti igra u četiri zemlje domaćina...

Košarkaši Nizozemske kreirali su prvo iznenađenje na ovogodišnjem EuroBasketu svladavši na otvaranju natjecanja skupine C u Areni Zagreb favoriziranu Gruziju sa 73-72 (17-17, 19-9, 22-22, 15-24).

U svojoj prvoj utakmici nakon 26 godina od posljednjeg sudjelovanja na završnici Europskog prvenstva, također u Zagrebu, reprezentacija Nizozemske je svladala momčad koja u svojim redovima ima sadašnje i bivše NBA igrače te košarkaše visoke europske reputacije, poput Zaze Pačulije, Tornikea Šengelije ili Manučara Markoišvilija, a Gruzijci su pojačani i naturaliziranim Amerikancem Jacobom Pullenom, kojeg će hrvatski ljubitelji košarke moći od sljedeće sezone gledati u dresu Cedevite.

FOTO Nowitzki spriječio blamažu: Preuzeo izbornikov zadatak i pogodio

FOTO Košarkaško ludilo u Zagrebu: Dvoboj grčkih i makedonskih navijača u Areni

Gruzija se prekasno probudila

No, Gruzijcima nije bilo dovoljno za slavlje. Većim dijelom utakmice Nizozemska je vodila, a u posljednju četvrtinu ušla s 10 poena prednosti. Gruzijci su se ipak uspjeli vratiti, a dvije minute kraja došli su i do svog najvećeg vodstva na utakmici, kad je Šengelia pogodio za 70-65. No, previše izgubljenih lopti i promašaja u završnici, odveli su Gruzijce u poraz. Koš koji je postigao nizozemski centar Robin Smuelders 18 sekundi prije kraja za vodstvo 73-72 pokazao se pobjedničkim. Gruzijci su u posljednjem napadu dugo petljali, na kraju je Markoišvili došao do čistog šuta, ali je s četiri metra promašio.

Pobjednike je sa 22 koša predvodio opasni šuter Charlon Kloof. Worthy De Jong je ubacio 16 poena uz šest skokova, a centri Smeulders i Norel dodali su po osam koševa. Zaza Pačulia (16 poena, 6 skokova, 4 asistencije) i Tornike Šengelia (16 poena, 8 skokova, 5 asistencija) predvodili su gruzijsku reprezentaciju koja se ovim porazom našla u teškoj situaciji i morat će prolaz u drugi krug tražiti u dvobojima s nominalno boljim momčadima, kao što su Slovenija, protiv koje će igrati u nedjelju, ili Hrvatska, koja Gruzijce čeka u posljednjem kolu, u četvrtak 10. rujna.

Nizozemska će u 2. kolu igrati protiv Makedonije, a moguća pobjeda u tom dvoboju mogla bi "narančastima" neočekivano donijeti prolaz u nokaut fazu.

Od 18 sati u Zagrebu igraju Makedonija i Grčka, a od 21 sat Hrvatska i Slovenija.

Eurobasket 2015

Neuvjerljivi Nijemci, BiH blizu senzacije

U skupini A u Montpellieru u prvoj utakmici Poljska je svladala BiH sa 68-64 (40-30). Adam Waczynski sa 15 i Mateusz Ponitka sa 13 poena bili su najučinkovitiji kod pobjendika, dok je Andrija Stipanović ubacio 20 za BiH.

Njemačka je započela natjecanje u skupini B u Berlinu neuvjerljivom 71-65 (41-26) pobjedom protiv Islanda. Dirk Nowitzki i Dennis Schroeder su sa po 15 koševa predvodili domaćine, dok je Jon Arnor Stefasson ubacio 23 za Island.

Natjecanje u skupini D u Rigi Češka je otvorila sigurnom 80-57 (43-24) pobjedom protiv Estonije. Jan Vesely ubacio je 16, a Blake Schilb 14 za Češku, dok je Siim-Sander Vene sa 18 pogodaka i 13 skokova bio jedini vrijedan spomena kod Estonije.

Eurobasket 2015

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider