Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
Jednostavni i pristupačni ljudi

Legende Reala i Barce za GOL.hr objasnile zašto se više nikad neće ponoviti onakav poraz Hrvatske

Manuel Sanchis i Albert Ferrer, legende Reala i Barcelone, stigli su u Zagreb kao stručni komentatori španjolskih medija...

Manolo Sanchis, Ivica Medo i Albert Ferrer (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

Dok smo sinoć u Maksimiru tražili španjolske novinare da nam ispišu mogući početni sastav La Roje za večerašnju utakmicu Hrvatska  Španjolska, naletjeli smo na dva jako poznata lica – Manuela ''Manola'' Sanchisa i Alberta ''Chapija'' Ferrera, istinske legende Real Madrida i Barcelone te španjolske reprezentacije, koji su u Zagreb stigli kao stručni komentatori španjolskih medija.

Obojica su bili obučeni ležerno, ali taj se čovjek ne mijenja i nije nam ga bilo teško prepoznati.

"Vi ste čuveni Sanchis?" upitali smo Realovu legendu.

"Jesam." 

Za vas je vrijeme stalo, niste se ništa promijenili, pogotovo u odnosu na kolegu Ferrera kojem nedostaje tu i tamo koja dlaka na glavi.

"Ha, ha, ha... Hvala vam, držim se, ali godine rade svoje. Ne znam slaže li se Albert, ha, ha, ha...", uzvratio je Sanchis.

"Tebe nitko ne može nadmašiti", uzvratio je Ferrer na zezanciju, pa odgovorio na naše pitanje kako im se sviđa Zagreb.

Član Cruyffova Dream Teama

"Nismo vidjeli grad, odmah iz hotela stigli smo na stadion. Planiramo otići nakon utakmice do centra. Možete li nam preporučiti neki dobar restoran u centru, u kojem se može fino jesti, ali i popiti dobra kapljica", smijući se upitao nas je Ferrer, član slavnog Cruyffova Dream Teama, momčadi koja je 1992. Barceloni donijela prvu titulu prvaka Europe.

Da bude sve u nogometnom tonu, preporučili smo im restoran Boban u središtu Zagreba.

"To je restoran Zvonimira Bobana?" razvukao je osmijeh Ferrer, koji je u smiraju karijere igrao u Chelseaju nekoliko sezona i dobro govori engleski jezik.

Sanchis dočekao Realov prekid posta

Sanchis se pogledao s Ferrerom i potvrdno klimnuo glavom:

"Mogli bismo tamo", kazao je Sanchis, originalni član "Quinta del Buitre", Butraguenove bande koju je izbacila La Fabrica i koja je pokorila Španjolsku, ali ne i Europu. Sanchis je potrajao dovoljno dugo da dočeka vraćanje naslova prvaka Europe na Santiago Bernabeu nakon 32 godine posta te da osvoji još jednu Ligu prvaka dvije godine kasnije. Cijelu karijeru igrao je za Real Madrid i upisao više od 500 nastupa.

Pa, gospodo, koga će vaš bivši kolega iz Reala i Barcelone te španjolske reprezentacije poslati na maksimirski travnjak? Nastavili smo u ležernom tonu.

"Teško pitanje. Mislim da je lakše da nam prvo kažete u kojem će sastavu igrati Hrvatska", odgovorio nam je dobro raspoloženi Ferrer, koji je pravi šaljivdžija.

Kalinić... Započeli smo nabrajati i pisati na papir formaciju, a Ferrer je uskočio.

"Nije valjda Nikola? Šalim se, ha, ha, ha..."

Taj baš nije rado viđen gost kod Dalića, nastavili smo zezanciju.

"Ma, znam sve, cijelu priču. Sad je u Atleticu, je li tako?"

"Hrvatska je kao mala Italija"

Dakle, vratar Kalinić, zadnji red Vrsaljko, Lovren, Vida i vjerojatno Jedvaj. Možda Milić. Ta lijeva bočna strana je upitna. Brozović vjerojatno kao zadnji vezni, ako budu igrali u 4-1-4-1. Desno Rebić, lijevo Perišić, u sredini Modrić i Rakitić. Naprijed Kramarić. Možda će Rebić u vršak napada, a Kramarić na desno krilo. Vjerojatno će mijenjati mjesta tijekom utakmice.

"Pa to je mala Italija", uskočili su novinari talijanske televizije koji su sa strane motrili naš razgovor sa španjolskim legendama.

"Za Kovačića nema mjesta", interesirao se Sanchis za svoga realovca.

Nema. Vjerojatno će ući s klupe. Sviđa vam se Kovačić?

"Da, profinjen je igrač", odgovorio je Sanchis.

Ne očekuju reprizu Elchea

A sad španjolska vrsta. Što mislite koga će Enrique poslati na travnjak? Ferrer je uzeo kemijsku i papir, Sanchis mu se objesio preko ramena, pridružio im se i španjolski novinar s kojim su bili u društvu.

"Trebat će nam malo vremena, stvarno je teško pogoditi tko će igrati", kazao nam je Ferrer.

Počela je priča na španjolskom, nastala je burna polemika. Evo što se izrodilo na papiru: De Gea – Jonny, Ramos, Inigo Martinez, Jordi Alba – Saul, Busquets, Ceballos – Isco, Aspas, Rodrigo.

Španjolski sastav za Hrvatsku? (Foto: GOL.hr) Španjolski sastav za Hrvatsku? (Foto: GOL.hr) (Foto: GOL.hr)

"To bi mogla biti postava, a možda i neće biti. Stvarno je teško reći", ponovio je Ferrer. 

Što očekujete? Možda opet masakr ili...?

"Ma kakvi, ona utakmica iz Elchea ne može se ponoviti. To je bilo jednom i nikad više", mahnuo je rukom Sanchis.

"Hrvatska je tada bila u specifičnoj situaciji, igrači su vam bili još duhom na Svjetskom prvenstvu i proslavi srebrne medalje. Naši su to iskoristili. Osim toga, moglo je to i drugačije završiti da je Hrvatska iskoristila šanse na početku utakmice. Mislim da ćemo gledati izjednačenu i neizvjesnu utakmicu. Hrvatska je strašno jaka, teško je reći tko će pobijediti, nadam se Španjolska", prognozirao je Ferrer.

"Bit će neizvjesno do kraja"

Hoće li Španjolska taktizirati i igrati malo zatvorenije?

"Nema šanse, ne zna Španjolska tako igrati. Igrat će kao i uvijek, otvoreno i napadački", kazao je Ferrer.

Ni Hrvatska nije puno drukčija, a i mora ići na pobjedu. Dakle, mogli bismo gledati vrlo zanimljivu utakmicu?

"Slažem se, ali ne znam hoće li biti puno golova. Kao i uvijek, sve ovisi o tome kako će se utakmica otvoriti. Mislim da će biti neizvjesno do kraja", zaključio je Ferrer.

Naravno da smo iskoristili šansu i fotografirali se sa španjolskim velikanima koji su izuzetno jednostavni i pristupačni ljudi. Sad ste u Zagrebu i tko zna kad...

"Tko zna, možda se opet uskoro sastanemo. Vidjet ćemo kakav će biti ždrijeb za Euro, tko će biti nositelji", zavrtio je glavom Ferrer. 

Nije nemoguće, ali nadamo se da se neće dogoditi, odnosno da će i Španjolska i Hrvatska biti nositelji.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider