Automoto
SPORTOVI
Automoto
Bit će to spektakl

Pogled koji oduzima dah: Formula 1 uskoro na obalama Sjevernog mora?

Kalendar za 2019. odavno je poznat, ali već se uvelike razmišlja o budućim utrkama.

Staza u Zandvoortu (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

Njemačka, Velika Britanija i Finska kao države s velikom automobilističkom tradicijom Formuli 1 su ponudile pregršt šampiona tog sporta. Kod njih je interes za oktanski sport konstantno na visokoj razini, ali u jednoj drugoj europskoj državi zanimanje za F1 u proteklih nekoliko godina je "eksplodiralo".

Riječ je o Nizozemskoj, a glavni razlog za to je Max Verstappen.

Senzacionalni mladić koji je nedavno proslavio 21. rođendan, oduševio je sve poklonike ovog sporta otkako je iz Toro Rossa dobio priliku u kudikamo konkurentnijem bolidu Red Bulla. Šokirao je F1 svijet kad je već na prvoj utrci s Red Bullom, Velikoj nagradi Španjolske 2016., postao najmlađi pobjednik u povijesti F1 sa samo 18 godina i 228 dana.

Verstappen je svojim beskompromisnim stilom vožnje znao izazvati kontroverze na stazi, ali brzinu i odlučnost mu nitko ne može oduzeti, a to su neki od glavnih preduvjeta za postati svjetskim prvakom.

Nizozemci u euforiji hrle po europskim utrkama

Ostvario je u protekle dvije i pol godine čak pet pobjeda, a kako se on isprolifirao u jednu od najvećih zvijezda i kako je rastao u Red Bullu, tako je dodatno poraslo zanimanje za Formulu 1 u Nizozemskoj.

Deseci tisuća Nizozemaca hrlili su prvenstveno zbog njega na utrke Belgiju, Austriju i Mađarsku, a sad bi ga mogli vidjeti na djelu i kod kuće.

U skladu s proklamiranim ciljem povećanja broja utrka u kalendaru na 25, vlasnici Formule 1 ozbiljno razmišljaju o Velikoj nagradi Nizozemske koja bi se vozila u Zandvoortu, na stazi specifičnoj po tome što se nalazi odmah uz obale Sjevernog mora.

Staza u Zandvoortu (Foto: Facebook) Staza u Zandvoortu (Foto: Facebook) (Foto: Facebook)

VN Nizozemske prvi put je održana 1948., a posljednji put 1985.

110.000 ljudi na revijalnom događaju

Direktor komercijalnih operacija Formule 1 Sean Bratches otkrio je kako su vrlo zainteresirani za oživljavanje Velike nagrade Nizozemske.

"Imali smo produktivne razgovore i mogu reći da sam optimističan. Želimo iskoristiti prednost onoga što se trenutno zove 'Max factor' ", izjavio je Bratches, aludiravši na ogromnu popularnost koju Verstappen ima u svojoj domovini.

O tome koliko Nizozemci žele da se utrka održi kod njih, možda najbolje svjedoči podatak o nevjerojatnih 110.000 posjetitelja na eventu kojeg je u svibnju ove godine Red Bull održao u Zandvoortu. Naravno, glavna zvijezda bio je Verstappen...

Povratak utrkivanja u Zandvoortu značio bi i djelomično vraćanje istinskim korijenima Formule 1, u kojoj je u posljednjem desetljeću postao trend da se što više utrka održi na egzotičnim destinacijama (najnoviji primjer je Velika nagrada Vijetnama).

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider