Automoto
SPORTOVI
Automoto
Pogledajte snimku dronom

Kakav će to spektakl biti: Na obali Sjevernog mora nova staza u F1?

Sezona u kojoj je sve već odavno riješeno primakla se svome kraju.

Alain Prost na posljednjoj VN Nizozemske (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Velikom nagradom Abu Dhabija ove nedjelje u prijestolnici Ujedinjenih Arapskih Emirata past će zastor na sezonu Formule 1.

Budući da uoči posljednje utrke nekih velikih upitnika baš i nema (Lewis Hamilton i Mercedes već su osigurali naslove u vozačkoj i konstruktorskoj konkurenciji), misli su svima okrenute prema novoj sezoni u kojoj nas očekuju neke novosti u kalendaru.

Iako cjelokupni raspored utrka čelnici F1 tek trebaju blagosloviti, neke su stvari već sad poznate. Primjerice, da se planira održati 21 utrka, da se Velika nagrada Francuske (staza Paul Ricard u Le Castelletu) vraća nakon 10 godina, kao i to da više neće biti Velike nagrade Malezije umjesto koje je Velika nagrada Rusije prebačena s proljeća u ranu jesen.

Za sve ljubitelje Formule 1 u Hrvatskoj, ali i cijeloj Europi, povratak VN Francuske nakon 10 godina sjajna je vijest, a dok tek treba vidjeti kako će reagirati Francuzi odnosno koliki će interes izazvati oktanski cirkus u njihovu dvorištu, u pozadini se počeo pripremati povratak još jedne europske utrke.

Verstappenove vožnje izazvale euforiju

Nizozemci su ustrajni u namjeri da Formulu 1 dovedu u svoju zemlju što je prije moguće. To "što prije" u konkretnom slučaju znači 2020. godine, kad bi se u kalendaru mogla naći Velika nagrada Nizozemske na stazi Zandvoort.

Utrka Formule 1 tu je zadnji put održana 1985. godine, ali u posljednje vrijeme sve je veća želja Nizozemaca da ponovno ugoste najprestižniji svjetski automobilistički sport.

Razlog za to ima svoje ime i prezime: Max Verstappen - fantastični 20-godišnjak najmlađi je pobjednik jedne utrke u povijesti Formule 1 i mladić koji je u svoje tri sezone oduševio i brzinom i neustrašivošću na stazama.

Max Verstappen (Foto: AFP) Max Verstappen (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Lani je senzacionalno u svojoj prvoj utrci za Red Bull slavio na VN Španjolske, da bi u ovoj sezoni pobijedio u Maleziji i Meksiku. Tri pobjede, pet drugih mjesta i tri treća izvrstan su učinak za nekog tko je tek nedavno proslavio 20. rođendan.

Verstappenove vožnje dovele su do ogromnog povećanja interesa za F1 u Nizozemskoj zbog čega se, primjerice, na najbližoj im stazi (Velika nagrada Belgije), deseci tisuća Nizozemaca nađu na tribinama.

Kao logična posljedica tog porasta interesa za F1, sad bi se mogla dogoditi VN Nizozemske, na stazi u Zandvoortu, uz samu obalu Sjevernog mora.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider