Tenis
SPORTOVI
Tenis
Miks Federera i Đokovića

VIDEO Teniski svijet ne mora strahovati: Upamtite ime Felix Aliassime

Kanađani u posljednjih nekoliko godina doživljavaju procvat na ATP i WTA Touru, a kako stvari trenutno stoje bit će još i bolje, puno bolje...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Miloš Raonić (24), Kanađanin crnogorskih korijena, trenutno je 6. igrač svijeta, te najbolje rangirani kanadski tenisač u povijesti ATP-jeve ljestvice. Greg Rusedski je 1997. godine bio 4. igrač svijeta, ali je tada već igrao za Veliku Britaniju. Raonić je dosada osvojio šest ATP naslova iz 14 finala koliko je odigrao u nepunih pet sezona.

Vašek Pospišil (24), Kanađanin čeških korijena, trenutno je 60. igrač svijeta, no prije malo više od godine dana zabilježio je renking karijere - 25. mjesto. Kada su parovi u pitanju tu je druga priča. S dobrim prijateljem Jackom Sockom je osvojio Wimbledon, te još dva turnira i trenutno drži osmo mjesto na ATP-jevoj ljestvici.

Eugenie Bouchard (21) trenutno je sedma igračica svijeta sa svega jednim osvojenim WTA turnirom, ali dva Grand Slam polufinala (Australian Open i Roland Garros) i jednim finalom (Wimbledon) u 2014. godini. Najviši renking imala je u prošloj godini kada je držala peto mjesto i postala prva Kanađanka u Top 5 ikada.

Prvi igrač s ATP renkingom rođen u 2000-ima

Sve to mogao bi, ukoliko se nastavi razvijati u ritmu u kojem se trenutno razvija, nadmašiti 14-godišnji Felix Auger Aliassime.

On je u ponedjeljak postao prvi igrač rođen u 2000-ima koji je stekao renking na ATP-jevoj ljestvici. Aliassime je u tri dana u Drummondvilleu upisao isto toliko pobjeda na ATP Challenger turniru, a na tom je putu pobijedio bivšeg 67. igrača svijeta, Chrisa Guccionea, te bivšeg pobjednika Fritza Wolmaransa.

Nažalost, 1. je kolo morao predati zbog istegnuća mišića u trbušnom zidu, no svejedno je postao najmlađi tenisač u povijesti koji je kroz kvalifikacije izborio glavni turnir iz Challenger kategorije.

"Moj cilj je nastaviti napredovati i vjerujem da imam jako puno prostora za to. U posljednje vrijeme naporno radim na svojoj tranzicijskoj igri i defanzivnim udarcima. Znam da za uspjeh u ovom sportu moram biti kompletan igrač. Radio sam puno na reternu i servisu što mi je puno pomoglo u mečevima protiv starijih igrača", rekao je 14-godišnjak za ATP-jevu stranicu.

Felix je sa 177 centimetara i 66 kilograma već sada fizički daleko ispred svojih vršnjaka. Kada se tome pridoda snaga njegovih udaraca, zavidna preciznost s osnovne linije, napadački mentalitet, te brzo i agilno kretanje po terenu, jasno je da je ovaj mladić po mnogo čemu drugačiji od drugih.

Trojica idola

Kanađanin nema jednog idola, već nekoliko njih i od svakog želi uzeti ponešto. Rogeru Federeru se divi na njegovoj 'all-around' igri, Novaku Đokoviću na čvrstoći i igri na reternu, a Jo-Wilfriedu Tsongi na razornim udarcima. Divi se Aliassime i svojim sunarodnjacima.

"Miloš i Vašek su velika inspiracija. Kada ih vidim još više vjerujem da i ja mogu postati tako dobar. Znam da je Miloš trenirao ovdje gdje ja sada treniram (Tennis Center Canada), tako da mi je drago da idem njegovim stopama", rekao je tinejdžer, koji razmišlja i izvan teniskih okvira.

Škola jednako važna

"Škola je uvijek bila vrlo važna. Cilj mi je postati teniski profesionalac, ali znam da se isto tako puno toga može izjaloviti. Moram zadržati opcije otvorenima", zrelo razmišlja Aliassime.

Kanađanin je od ovog ponedjeljka 1257. igrač svijeta i samo je nebo granica za ovog mladića. No, on ostaje s obje noge čvrsto na zemlji.

"Lijepo je to znati i ponosan sam. Ali ne želim pridavati puno pažnje tome. Turnir u Drummondvilleu sam igrao kako bi stekao iskustvo. Bodovi koje sam zaradio su samo bonus. Ja samo želim napredovati", zaključio je Kanađanin.

Nakon Federera dolazi Felix

Propali talenti u sportu nisu rijetkost, no s obzirom na način na koji ovaj 14-godišnjak razmišlja i kako gleda na stvari oko sebe, uvjereni smo da se to njemu neće dogoditi. Za šest, sedam godina Rogera Federera, Novaka Đokovića i Rafe Nadala gotovo sigurno neće biti na Touru. No ako se po jutru dan poznaje, očekuje nas novi uzbudljivi tenisač nakon čijih će poteza publika uzdisati i zbog kojih će puniti najveće teniske 'hramove'.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider